Avrupa Birliği'ne (AB) uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan yeni yönetmelik yüzünden hem lojistik, hem otomotiv firmaları hem de tüketiciyi zora sokacak.
TIR'ların kasa yüksekliğini 12 santim düşüren düzenleme hem yakıt hem de yönetmeliğe uygun yeni TIR yatırımı lojistik sektöründe maliyetleri yüzde 15 artıracak. Bu durumda TIR'la lojistiği sağlanan otomobillerin maliyeti de yüzde 1 oranında yani yaklaşık 500 TL artacak.
TIR'ların kasa yüksekliğini 4 metre 20 santimden 4 metre 8 santime indiren düzenleme, sektörün tepkisinin ardından 1 Temmuz 2012'den 1 Temmuz 2014'e ertelenmişti. Hem otomotiv hem de lojistik şirketleri, düzenlemenin değiştirilmesi için Ekonomi Bakanlığı'na raporlar sunarak sektöre vereceği zararları açıklama çalıştı.
Sektörün önemli lojistik firmalarından TLS Lojistik'in Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ Hacıalioğlu, kapasite kaybının ancak ek araç yatırımıyla çözüleceğini söyledi.
Daha önce 4 metrelik araç yüksekliğinde yüzde 5 opsiyon olduğunu ve 4.20 metreye çıktığını belirten Hacıalioğlu yaptığı açıklamada: "Yeni düzenlemeyle 4.08'de kaldık. Gelecek yıldan itibaren maliyetler yüzde 15 artacak. Hem yeni TIR alınacak hem de yüzde 15 daha fazla yakıt kullanılacak. Maliyet artışının otomobile yüzde 1 (yaklaşık 300-500 TL) artış getirmesi bekleniyor. Düzenlemenin böyle geçmesi herkes için kötü olacak. Seneye ne olacağı belli değil. Ama biz zararlarını dosyalarla anlattık."
Normalde otomobil taşıyan TIR'larda 7 araç bulunuyor. Düzenleme değişmezse TIR'ın çekicisinin üzerinde bulunan 1 otomobil yükseklik sınırını aştığı için taşınmayacak. Böylece TIR'lar trafikte 7 yerine 6 otomobil taşıyabilecek.