Otokar Türkiye'nin ilk elektrikli otobüsünü üretti. Doruk Electra adı verilen araç, ideal şartlarda tam şarj ile 280 kilometre mesafe kat edebiliyor.
Doruk Electra'nın tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar olarak üç yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, 2005 yılından bu yana alternatif yakıtlı otobüsler konusunda çalışma yürüttüklerini ifade etti.
2007 yılında Türkiye'nin ilk hibrit otobüsü Doruk Hibra'yı geliştirdiklerini, 2009 yılında Türkiye'nin ilk doğalgazlı orta boy otobüsü Doruk DG'yi ürettiklerini ve 2011 yılında ise doğalgazı 12 metrelik KENT DG'de kullandıklarını hatırlatan Görgüç, ''Bugün ise Türkiye'de bir ilki daha gerçekleştirerek Türkiye'nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra'yı tanıtmanın büyük sevinci ve gururunu yaşıyoruz'' dedi.
Görgüç, şirket olarak 2002-2011 yılları arasında ortalama yüzde 26'lık bir büyüme ile sürdürülebilir bir büyümeye sahip olduklarını belirtti. 2005-2011 yılları arasında üretimini gerçekleştirdikleri savunma sanayi ve ticari araçların yüzde 50-50 dağılımını hedeflediklerini ifade eden Görgüç, dönemsel dalgalanmalar olsa da ana hedefin bu olduğunu söyledi.
Yurt dışı satışlarının 2010 yılı hariç sürekli arttığını vurgulayan Görgüç, ''Tüm dünyada tanınan bir markayız. Yaygınlaşan bir marka olarak kendi ismimizle ve mamullerimize verdiğimiz isimlerle tanınıyoruz'' dedi.
Otokar'ın Ar-Ge'si ile bugün Türkiye'nin araçlarını tasarladığını ve ürettiğini belirten Görgüç, 5 kıtada, 20 ülkede, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de aralarında olduğu 40'tan fazla kullanıcının Otokar markalı zırhlı araçları kullandığını ifade ederek, ''Otokar Ar-Ge, teknolojiye sahip ve hakim olma vizyonunda fikri mülkiyet hakları Otokar'a ait ürünler için çalışıyor'' dedi.
5 yıldır Ar-Ge harcamalarının cirodaki payının yüzde 4, Otokar tasarımı araçların satışlarının cirodaki payının yüzde 91, son 10 yıldaki toplam Ar-Ge harcamasının 76 milyon dolar ve sahip olunan patent, endüstriyel tasarım ve faydalı model sayısının 93 olduğunu bildiren Görgüç, Türkiye'nin ilk ve tek, Avrupa'nın sayılı tesisleri arasında olan dinamometreli iklimlendirme test odasına sahip olduklarını belirtti. Araçların -45 /65 santigrat dereceye kadar istenilen koşullarda ortam ayarlanarak iklimlendirme yapabildiklerini, aracın tüm fonksiyonlarını test odasında yapabildiklerini dile getiren Görgüç, ''Türkiye'nin en büyük, dünyanın en modern Elektromanyetik Uyumluluk (EMC/EMI) Test Merkezi'ne sahibiz'' dedi.
-''15 yıl içinde şehir içindeki taşımacılığın boyutu değişecek''-
Gelecek 15 yıl için otomotiv endüstrisindeki en önemli iki eğilimin, çevre sorunları ve şehirleşme olduğunu belirten Serdar Görgüç, ''Yakıt verimliliği ve çevreye dost teknoloji en önemli ürün özellikleri olarak görülüyor, trafik sıkışıklığı ve park yeri sıkıntısının mega kentlerde temel sorunlar olması bekleniyor'' dedi.
BM verilerine göre 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 70'inin şehirleşmiş bölgelerde yaşıyor olacağını ve şehir içi ulaşımda alternatif çözüm arayışlarının, toplu taşıma ihtiyacını artıracağını ifade eden Görgüç, ''Sadece İstanbul'da karayolu ile yapılan toplu taşımanın yüzde 32,7'sinin otobüsler ile sağlandığını göz önüne alırsak, alternatif yakıtların önemini biraz daha iyi vurgulamış oluruz. Bütün bu verilere ve öngörülere baktığımızda Otokar olarak ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bir kez daha görüyoruz'' diye konuştu.
15 yıl içinde şehir içindeki taşımacılığın boyutunun değişeceğini, çevreci araçlar ve toplu taşımanın önem kazanacağını vurgulayan Görgüç, ''Zirve saatler göz önüne alındığında, bir otobüs yaklaşık 150 kişiye kadar hizmet verirken, özel otomobillerin doluluk oranı ortalama 1,5 kişi. Diğer bir deyişle, bir otobüs ortalama 100 otomobilin kapasitesine eş değer bir hizmet sunarken, trafikte 2 araçlık yer kaplar'' diye konuştu.
Serdar Görgüç, 2013'de devreye girecek Euro VI emisyon regülasyonları sonrasında, emisyonların daha da azaltılmasına yönelik kısıtlamalar getirileceğini, içten yanmalı motorlar tarafından karşılanması zor bu düşük emisyon seviyelerini yakalayabilmek için, alternatif yakıtlı (elektrik, hibrit, yakıt pili, vb.) araçlara olan talebin artacağını belirtti. Avrupa'nın Köln, Londra, Roma gibi büyük şehirlerinde 2050 yılına kadar sıfır emisyon bölgelerinin kurulmasının planlandığını ve sürdürülebilir mobilite ile ilgili stratejik kalkınma planlarında e-mobilite uygulamalarına büyük önem verdiğini söyleyen Görgüç, ''Bu durum çevreye duyarlı ve temiz enerji kaynaklı elektrik tahrikli araçların kullanılmasını özendirecek ve sayısını artıracak'' dedi.
-Doruk Electra 3 faz elektrikle şarj ediliyor-
Elektrikli otobüsü Türkiye'nin en çok satılan ve modüler bir yapısı olması nedeniyle işlevsel bir tasarıma sahip olan Doruk serisi otobüsler üzerinde geliştirildiğini söyleyen Görgüç, Doruk Electra ve teknolojisi ile ilgili şu bilgileri verdi:
''Egzos emisyonları sıfır, gürültü ve titreşim seviyeleri oldukça düşük olan Doruk Electra, Otokar olarak Ar-Ge konusunda ne kadar ilerlediğimizin de bir göstergesi. Doruk Electra, 6-8 saat arasında tam şarj olsa da, onboard şarj ünitesi sayesinde duraklarda bekleme yaparken de kısa süreli şarj edilme imkanına sahip.
Otobüs, ideal şartlarda tam şarj ile 280 kilometre mesafe kat edebiliyor. Yoğun şehir içi trafikte ve yolcu sayısının çok olduğu saatlerde ise akü ömrünü koruyan yüzde 80 kapasite baz alınarak 170 kilometre menzil sunuyor, ancak aracın menzilini gün içerisinde yapılan akıllı şarjlar ile yüzde 30-40 oranında artırmak mümkün oluyor. Araç üstü (on-board) şarj ünitesi sayesinde ilave bir elektrik şarj altyapısına ihtiyaç duymayan Doruk Electra, sanayi tipi 3 faz elektriğin olduğu her yerde şarj edilebiliyor.''
Uluslararası güvenlik sertifikasyonu olan ECE R100-01 yönetmeliğine uygun Doruk Electra'da kullanılan aküler ise aşırı şarj, çarpışma, yanma ve kısa devre gibi durumlarda çevresine zarar vermeyen yüksek güvenlikli Lityum Demir Magnezyum Fosfat teknolojisine sahip olduğunu ifade eden Görgüç, ''Daha temiz bir çevre, daha sessiz bir trafik, daha düşük işletme maliyetleri ve daha yüksek verimlilik sağlayacak Doruk Electra'nın seri üretimine hazırız'' diye konuştu.
-''Araç seri üretime hazır''-
Soruları cevaplayan Görgüç, ''Aracımız seri üretime hazır, siparişlere hazırız'' dedi.
Teknolojinin geldiği noktaya göre 6-8 saatlik şarj süresinin zamanla kısalabileceğini belirten Görgüç, araçta kullanılan akülerin 96 adet olduğunu, 5 yıllık sürede akülerin fiyatlarının yüzde 50 düşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.
Görgüç, 6 aylık dönemde belediyelere, idarelere ve yurt dışına aracın satışı konusunda tanıtımların yapılacağını ve ne gibi projelerin üretilebileceğinin görüşüleceğini ifade etti.
Şehir içi toplu taşımacılıkta dizel motorların en nihayetinde azalacağını vurgulayan Görgüç, ''Biz otoları buna şimdiden hazırlıyoruz'' dedi.
Toplantının ardından basın mensupları Doruk Electra ile kısa bir gezinti yaptı.