Yakıt tüketiminin %20’si lastikler tarafından gerçekleştiriliyor. Peki 5 depodan birini tek başına tüketen lastiklerin yakıt tüketimini azaltması için neler yapılması gerekiyor?
Yakıtın yüzde 20’si yalnızca lastikler tarafından tüketiliyor. Lastiklerin kontrollerinin gerçekleştirilmesi, güvenlik sağlamasının yanı sıra maliyetlerin düşürülmesine de katkı sunuyor.
Lastiklerin ısısına dikkat
Daha az ısı daha az yakıt tüketimi demektir. Kaliteli lastikler daha az ısınır.
Mevsime uygun lastik kullanın
Mevsimine göre lastik kullanımı yakıt tüketimine direkt olarak etki eder. Yaz mevsiminde kullanılan kış lastikleri, yapısının uygun olmamasından dolayı performans kayıplarına neden olur. Bu kaybı dengelemek için de daha fazla gaza basılması gerekir. Bu da yakıt tüketimini artırarak maliyetleri yükseltir.
Lastik ömrünü kontrol etmeyi unutmayın!
Lastiklerinizin diş derinliği yasal limit olan 1.6 mm’nin altına düştüğünde, hareket esnasında yol tutuş ve performansında kayıplara neden olur. Performansı artırmak isteyen sürücü ise daha fazla yakıt tüketir.
Lastik ömrünün maksimum 10 yıl olduğunu unutmayın!
Ani hızlanma ve yavaşlamalar yakıt tüketimini artırır
Araç kullanırken yüksek devirlerde seyretmek yakıt tüketimini artırır. Aracın hızına uygun vitesle yolculuk edildiğinde büyük ölçüde yakıt tasarrufu sağlanır.
Lastik hava basıncı yuvarlanma direncini etkiler
Lastik hava basıncı ekonomik araç kullanımını doğrudan etkiler. Hava basıncı düştükçe lastiğin yuvarlanma direnci artar. Ortaya çıkan enerji kaybının motor tarafından dengelenmesi daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Eksik hava basıncı lastiklerde hızlı aşınmaya da yol açarak, lastik ömrünü yüzde 30’a varan oranda azaltır.