Marc Marquez ve Valentino Rossi, Arjantin'de Alvaro Bautista'nın yaptığı pit kazasının ardından MotoGP'de pit yolu hızının düşürülmesini destekliyor.
Genellikle yağmurlu şartlarda sürücülerin farklı bir lastiğe sahip motosiklete geçebilmesini sağlayan pit stop kuralı spora 2005'de kazandırıldı.
Termas de Rio Hondo'daki yarışta ise Michelin'in lastik ömrü konusundaki endişeleri nedeniyle zorunlu pit stop yapıldı. Bautista'nın yaşadığı olay, motosiklet değişimi sırasındaki güvenliği tartışmaya açtı.
Aprilia sürücüsü fazla hızlı geldiği için garajının önünde düştü ve motosikleti bir mekanikeri düşürdü. Ufak bir diz sakatlığı dışında mekaniker yaralanmadı.
Zorunlu pit stop'lu sistemin kusurları olmasına rağmen, Marc Marquez hem pit yolu hız limitinin düşürülmesi, hem de pit yolundaki insan sayısının azaltılmasıyla bu sistemin güvenli hale gelebileceğini ifade etti.
"Bence tehlikeli bir durum, ama flag-to-flag gibi özel durumlarda ve Arjantin'deki gibi yağmurdan dolayı zemin de ıslaksa işler daha da değişiyor.
"Üzerine düşünmemiz lazım. Hızı azaltmak iyi bir seçenek, sürücüler zaman kaybından şikayet edeceklerdir ama güvenlik başka, o başka.
"Pitlerde daha az insan olması iyi olur, şu an fazla kalabalık ve bu tehlikeli olabiliyor".
Lastik değişimi tehlikeli
Dayanıklılık yarışlarındaki gibi motosiklet yerine lastik değişimi için Marquez:
"Motosiklet değişimi daha güvenli. Lastiği değiştirmek tehlikeli, Formula 1'deki gibi bir sorun olur da lastik fırlarsa olacakları düşünemiyorum" dedi.
Rossi de hızın düşürülmesini isteyenlerden:
"F1'de görüyoruz, pilot bir hata yapıyor ve mekanikere çarpıyor, Bautista'nın yaptığı gibi.
"Görüntüleri izledim, Bautista çok mu geç fren yaptı, zemin mi ıslaktı bilmiyorum, belki de fazla hızlı geldi. Hız sınırında değişiklik iyi bir fikir olabilir".
Son şampiyon Jorge Lorenzo ise pit stop kuralını sevmediğini ancak günümüz yayıncılık şartlarında sistemin kalıcı olduğunu itiraf etti.
"Pit stop sisteminin çok hayranı değilim" diyen Lorenzo sözlerine şunları ekledi:
"Kırmızı bayrakla yarışın durdurulduğu ve tekrar başladığı eski kuralları tercih ederdim.
"Ama televizyon için bu kural en uygunu, o yüzden bir orta yol bulup daha güvenli çözümler getirmemiz gerekecek, çünkü bu sistem gelecekte de varolmaya devam edecek gibi görünüyor".