Mercedes, Monaco'daki lastik gizemiyle Ferrari'nin gerisine düşmesinin ardından Brackley'deki fabrikasına sorunları çözme baskısıyla dönüş yapıyor.
Lewis Hamilton ve takım patronları, Monte Carlo'da yaşadıkları sorunlar karşısında şaşkına uğramışlardı. Hamilton, sıralamaların 2. seansında lastiklerini doğru çalışma aralığına sokamadığı için hızlanamadı ve 14. sırada kalarak elendi.
Hamilton yarışı 7. sırada tamamlayarak puanlar kazansa da, şampiyonadaki ana rakibi Sebastian Vettel yarışı kazanarak puan farkını 25'e çıkardı.
Monaco, yapısıyla takvimde eşsiz bir pist. Ancak Mercedes, yaşananların tek seferlik olmadığını ve bu sorunu acilen çözmesi gerektiğini farkında.
Monaco'daki ultra yumuşak lastiklerin düşük hızlı virajlarda ve aşınmanın düşük olduğu asfalt yüzeyinde Mercedes'in zorlanması, Kanada ve Bakü yarışlarında benzer sorunun tekrarlanmasına neden olabilir.
Monaco'da yaşananlara cevap bulunamazsa, sıradaki yarışlarda durum daha da kötüye gidebilir.
Sorunun kaynağı
Mercedes, sorunu çözmek için sıralama turlarında lastikleri için mükemmel denge bulmaya çalışıyor. Bunun için aracın 4 lastiğinin de doğru sıcaklık aralığında olması gerekiyor.
Goldilocks ve 3 Ayı hikayesindeki gibi, F1 lastikleri çok sıcak ya da soğuk olamaz. Tam olarak doğru sıcaklıkta olması gerekiyor.
Monaco'da yüksek enerjili virajlar olmaması, özellikle ön tekerlerin ısınmasını zorlaştırıyor. Arka tarafta ise denge sağlanmazsa, o zaman arka tekerlerin yüzeyi de aşırı ısınıyor.
Mercedes adına Monaco'da sıralamalarda iyi iş çıkaran Bottas, konuyla ilgili bazı büyüleyici şeyleri açığa çıkardı.
Bottas "Özellikle çok düşük hızlı virajlarda araca iyi bir denge kazandırma konusunda sorun yaşıyoruz."
"Arka tarafın dengesinde sorun yaşıyoruz. Arka tarafın dengesinde sorun yaşayınca, ön taraf kaymadığı için ön tekerlere enerji vermede zorlanıyoruz. Arka taraf stabil olduğunda ön taraf biraz kayıyor ve bu sayede ön tekerlere daha fazla sıcaklık sağlayabiliyoruz."
"Virajlarda daha fazla hız taşıdığınızda, lastiklerde daha fazla sıcaklık ve enerji bulabiliyorsunuz. Bir şekilde Ferrari'nin hem ön hem de arka aksı her zaman çalışıyor. Biz ise iki tarafı aynı anda ve her zaman çalıştıramıyoruz." demişti.
Lastik değişiklikleri
Lastikleri doğru aralığa getirememe olayı Formula 1'de yeni bir durum değil ancak bu sene durum iki sebepten dolayı daha zorlaştı.
Birisi; lastiklerin performans olarak çok fazla zirve noktasının olmaması. Bu yüzden pilotlar, lastiklerin maksimum yol tutuşu sağladığı seviyesini hissetmekte zorlanıyorlar.
Teoride daha geniş çalışma aralığı olsa da, yol tutuşundaki artış dolayısıyla keskin bir noktadan ziyade daha derin bir eğim var. Bu yüzden pilotlar maksimum performans seviyesini tahmin etmekte zorlanıyorlar.
Bunun yanında araçlar arasındaki farklar çok küçük olduğu için, lastiklerde en iyi noktayı bulma konusu daha büyük önem kazandı.
Ferrari ve Mercedes arasındaki birkaç saliselik fark büyük fark yarattığı için, lastik kullanma aralığının dışına biraz çıkmak pole pozisyonu ve 2. çizgi arasında belirleyici oluyor.
Pirelli'den Mario Isola "Düşük aşınmaya sahip pistlerde bu durum olabiliyor çünkü ön tekerleri ısıtmak, maksimum yol tutuşu için ön ve arka tarafta iyi dengeye sahip olmak daha zor oluyor. Sochi'de bu durum vardı. Burada da o şekilde oldu." dedi.
Düşük enerjili pistlerde Ferrari SF70H, rakiplerinden daha iyi kontrol edilebiliyor ve bu sayede her tür pistte iyi performans sergileyebiliyor.
Ferrari'yi değerlendiren Isola "Ben araç dinamisi uzmanı değilim ancak onlar ayarlar açısından çok iyi bir araç tasarlamışlar. Her zaman ön ve arka tarafı çok dengeli yapabiliyorlar. Bu da performans anlamına geliyor."
"Senenin başında yarış performansı olarak çok iyiydiler ancak maksimum hız ya da sıralama performansında biraz geride kalıyorlardı. Şimdi onu da düzelttiler ve araçları çok iyi dengeye sahip." dedi.
Hızlı cevap
Mercedes'in bu sene yaşadığı durum, 2015 Singapur'da yaşananlardan çok farklı. O zaman takım tüm hafta sonu boyunca lastikleri çalıştırmakta zorlanmıştı.
Ancak bu sene Monaco ve Sochi'de yaşanan sorunlar arasında benzerlikler var. Mercedes bir kez daha, ultra yumuşak lastiklerin kullanıldığı, düşük yol tutuşuna ve düşük hızlı virajlara sahip pistte ayarlarda ince noktayı bulamadı.
Bu açıdan Mercedes, ne yapılması gerektiğini biliyor. Sadece bu durumu en iyi şekilde nasıl aşacağı üzerinde çalışması gerekiyor. Ancak zaman kısa. Monaco'da yaşanan baş ağrısı, gelecek yarışlarda da ortaya çıkabilir.
Isola "Sochi ve Monte Carlo, çok fazla çekiş gücünün gerekli olduğu ve arka tarafı korumanız gereken, ancak ön tarafı da çok fazla bırakamayacağınız pistler."
"Çok iyi dengeye sahip bir araca sahip olmanın sırrı burada. Arka tarafın kayması aşırı ısınmaya neden olabilir. Bu, pürüzsüz asfalt nedeniyle farklı bir aşırı ısınma türü. Diğer taraftan, ön tekerlere de enerji aktarmanız gerekiyor çünkü onu yapmazsanız maksimum yol tutuşu elde edemezsiniz."
"Monteal gibi pistlerde de bunun etkisini göreceğiz. Silverstone ve Spa'da farklı pist yapıları nedeniyle bunu muhtemelen görmeyeceksiniz. Aynı zamanda oralarda asfalt sertliği daha yüksek. Bu yüzden o tür pistlerde lastiklerden daha fazla yol tutuşu elde edip, daha çok enerji aktarabilirsiniz." dedi.
Çözümü zor bir sorun
Monteal ve Bakü'deki sorun, oralarda daha az yere basma gücü kullanılacağı için artabilir. Daha az yere basma gücü, lastiklere enerji aktarmada zorlanan takımları daha zorlayacak.
Force India'nın teknik patronu Andrew Green konu hakkında şunları söyledi: "Araçlardan yere basma gücünü aldığımızda lastiklerin nasıl olacağını görmemiz lazım. Henüz bunun nasıl olacağını görmedik. Bizim için, daha doğrusu herkes için yeni bir şey olacak."
"Geleneksel olarak Montreal oldukça zorlayıcı olur. Bakü de zor olacak. Çok pürüzsüz asfalta sahip bu yüzden enerji aktarımı düşük oluyor. Herkes için büyük bir mücadele olacak."
Hamilton de bu soruna cevap bulma konusunda Mercedes'in baskı altında olduğunu kabul ediyor. Bunu başaramazlarsa Monaco'dan daha kötü haftalar geçirebileceklerini düşünüyor.
Hamilton "Çözüm bulması gerçekten zor olacak. Umarım üstesinden gelebiliriz çünkü o ultra yumuşak lastikleri çalıştırabilirsek, diğer araçlara atak yapma konusunda çok daha iyi durumda oluyoruz. Buna ihtiyacımız var."
"Montreal geçmişte benim içi harika bir av alanı oldu ve buna devam etmeyi planlıyorum. Önümüzdeki 2 hafta boyunca, Ferrari'lerin önünde yer alabilmek için aracı doğru ayarlara getirme konusunda çok çok sıkı çalışacağız." dedi.
tr.motorsport.com