Formula 1'de gelişim çok zordur. 2017 gibi büyük kural değişikliklerinin olduğu sezonlarda işler çok daha üst seviyelere çıkıyor.
2017'de gelen teknik değişiklikler, takımların gelişim planlarını ihtiyatla yapmasını gerektirecek kadar büyük oldu. Bir yandan 2016'da gelişimi sürdüren ekipler, bu sene için de hazırlıklarını yürütmeye devam etti.
Gelişim açısından sezonun önemli bir noktasına geliyoruz çünkü bu dönemde takımlar 2017 sezonu ile bir sonraki senenin projesi konusunda gerekli dengelemeleri yapmak durumunda. Büyük takımların altyapı ve personel açısından daha iyi konumda olması bu geçiş sürecini kolaylaştırarak onların sezon içinde yeni konseptler ve parçalar denemesine imkân veriyor.
Formula 1'in şu anda amiral gemisi takımları Ferrari ve Mercedes, şampiyonluk hayallerini canlı tutmak için Avusturya'ya bir dizi yeni ve optimize edilmiş parça getirdi. Gelin iki ekibin güncellemelerinin perde arkasına bir göz atalım.
Ferrari
Ferrari SF70H eski ve yeni ön kanat karşılaştırması
Ferrari'nin bir önceki büyük ön kanat güncellemesi Bahreyn'de gelmiş. Orada takım, kanatçıklı bölümün dış yüzeyinin profilini değiştirerek bir huni oluşturmuştu. Böylece ön tekerleğin ürettiği girdabın şekli ve yönü üzerinde etkili olan hava akımının şekline müdahale edilebiliyordu.
Avusturya'ya getirilen güncel kanat bu özelliğe daha çok vurgu yapmak üzere tasarlanmış. Mavi okla gösterilen kanadın ön ucuna eklenen yayın açısı arttırılmış. Kanat kenar plakasının iç yüzeyinden yer alan ve yeşil okla gösterilen yarıklı kanard ise lastiğin ön yüzeyi etrafındaki hava akımının dağılım şeklini kontrol etmeyi amaçlıyor.
Güncellemenin belki de en ilginç detayı ise nötr bölge ile ana düzlemin birleşim noktasında tasarımcıların izlediği yaklaşım olsa gerek. Yeni düzen, farklı basınç bölgelerinin çarpışmasıyla aracın merkez çizgisinden 250 mm uzakta oluşan Y250 girdabı üzerinde etkili oluyor.
Ön kanadın ön ucunda oluştuğu için diğer yüzeylerden etkilenmeyen Y250 girdabı etken bir akım yapısı. Her takımın akım yapılarını ve yere basma kuvveti üretimini iyileştirmek için bu girdabı idare etme şekli farklı oluyor.
Ferrari'nin getirdiği güncellemede ana düzlemin ön ucunun hatırı sayılır derecede farklı olması, takımın bu yönde attığı agresif bir adım olarak öne çıkıyor. Yeni düzende kırmızı okla gösterilen kavis, hava akımının kanadın altına daha serbest bir şekilde geçmesini sağlamanın yanı sıra bu önemli hava akımı yapısının girdap özelliğini değiştirilmesine de izin veriyor.
Ferrari SF70H ve Mercedes W08 ön kanat karşılaştırması
Ferrari'nin yeni ön kanadının rakibi Mercedes ile benzerliğine de dikkat çekmek lazım. Mercedes 2015 Çin yarışından beridir dış huni konseptini izliyor ve geçen süreçte ana düzlem çevresindeki yayın açısını yarışa göre değiştiriyor.
Daha dik bir şekilde yukarı çıkan kanat ön ucu yapısının gelişiyle Bahreyn güncellemesinde yer verilen kanatçıklı bölüm boyunca uzanan yarığın kaldırıldığını da not düşmek lazım (üst resim, sarı renkle gösterilmiş).
Bu videoda SF70'in ön kanadına Avusturya için yapılan değişiklikleri görebilirsiniz.
Ferrari SF70H zemin kesiği, açıklamalı
Ferrari'nin getirdiği güncellemeler bununla bitmiyor. Tabandaki "tırpan" tarzı yarık da elden geçirilmiş. Küçük resimde tabanın yan bölümünden tamamen ayrık hâlde olan bu yarığın yük altında esnediği iddiaları üzerine FIA bu parçayı incelemeye aldı.
Bazı takımlar esneyen/çırpınan parçaların genellikle verimsiz olduğunu fakat parçanın yeri dolayısıyla süreksiz koşullarda bir avantaj elde edilebileceğini belirtti. Bunun üzerine Ferrari, küçük resimde daire içine alınmış ön bölümün rijitliğini arttırmak üzere gerekli çalışmaları yaptı ancak çırpınma hareketi devam etti. Ferrari, FIA'nın baskıları dolayısıyla ya da gelişim programının bir parçası olarak buraya bir metal ek (okla gösterilmiş) koyarak arka kısmı kapattı.
Ferrari SF70H, t-kanat
Ferrari'nin ilk olarak İspanya'da kullandığı çift katmanlı T-kanat (küçük resim) Avusturya için güncellendi. Üst ve alt elemanların şekli ve bağlantı parçaları Red Bull Ring'in karakterine uyacak şekilde değiştirilmiş.
Mercedes
Toto Wolff'un "diva" olarak tanımladığı W08, ilk yarışlarda potansiyelinin tamamını yansıtamamıştı. Mercedes'in sıkıntılarının temelini Pirelli'nin 2017 lastikleri oluşturuyordu. Yeni sezonla birlikte lastikler de büyük ölçüde genişledi ve üzerilerine binen yük arttı.
Dahası, önceki sezonların yüksek bozunmalı lastik formülü de terk edildi. Ancak bu durum lastik ısıtmanın önemini ortadan kaldırmadı ve yarış performansında lastik ısıtma ve bu ısıyı koruma, kilit bir öneme sahip oldu.
Araç dengesi ve davarnışları optimum sıcaklık aralığını yakalamak için kritik önem taşıyor ve bu konu sezon boyunca Mercedes'in aşil tendonu oldu diyebiliriz.
Son yarışlarda Brackley ekibi lastik sorununu çözmek adına özellikle aerodinamik anlamda birçok adım attı. Bu trend Avusturya'da da devam etti ve Lewis Hamilton ile Valtteri Bottas'ın araçlarında yeni parçalar gördük.
Mercedes AMG F1 W08, aynalar
Aynalara yapılan değişik başta basit görünebilir ancak öyle değil. Avusturya için güncellenen ayna ayakları, aracın bu bölgesindeki hava akımı düzenlemesinin iyileştirilmesi adına yapılan bir değişiklik. Ayrıca ayna sapı önündeki kanatçığın da hava akımıyla tek başına çalışması hedeflenmiş olabilir.
Eskiden kokpite montajlanan ayna sapı, artık kuğu boynu tarzı bir kıvrım ile kokpit üzerine eklenmiş.
Mercedes, İspanya'da tanıttığı "pelerin" düzeninin gelişimini Avusturya'da da sürdürmüş.
Neredeyse burun boyunca uzanan yüzey gridde daha önce gördüklerimizden farklı değil ancak bu parçaya yapılan ince ayarlar ile çeşitli kazanımlar elde etmek mümkün.
Pelerinin bitimine doğru eklenen küçük bir yarık ve yukarı uzanan parça bu çevreden geçen hava akımının şeklini, hızını ve yönünü ayarlıyor.
Mercedes W08 difüzör
Aracın arka bölümünde de bazı değişiklikler yapılmış. Aracın arka bölümü çevresindeki ve üzerindeki akımı iyileştirmeye çalışan takım, diğer ekiplerin ve 2015'te kendilerinin kullandığı kanatçık düzenini çarpışma yapısının her iki tarafına da eklemiş (sarı ok).
Arka alt süspansiyon salıncağının hemen altına eklenen kanatçık (kırmızı ok) ise hava akımının hareket şeklini ve yönünü ayarlıyor.