“Jaguar'ın ilk SUV modeline doğru hazırlanmış olan C-X17 konsepti, korkulduğu gibi bir Range Rover türevi değil!.. O sadece bir melanist!*”
*Melanistik, ciltteki koyu renkli pigmentlerin çoğaldığı türdür. Albinonun zıttıdır... Jaguar ilk kez SUV tarzı bir araç tipi ortaya çıkararak, acaba orijinal "tür"ünü bozmuyor mu?..
Jaguar markasının yenilikçi geleceğinin ilk örneği F-TYPE'ın ardından şimdi de tarihindeki ilk SUV modelinin hazırlıkları başladı.
Şişkin çamurlukları, bagaj kapağının üstüne entegre spoiler'i ve yepyeni karzdaki stop lambalarıyla 5 kapılı bir CrossOver olarak düşünülmüş olan C-X17 konsepti, arkaya doğru alçalan tavanı ve arkadaki büyük sıçrayan Jaguar logosuyla tüm ayrıntılarında Jaguar sportifliğini gösteriyor.
Üstünde duracağı "son derece gelişmiş modüler aluminyum mimari" ile bambaşka yepyeni Jaguar modellerinin de gelebileceğine işaret eden bu C-X17 konsepti, Jaguar'ın gelecek planları hakkında da iyi bir fikir veriyor... Bu platformun isminin PLA, yani Premium Lightweight Architecture, olacağını tahmin ederken, Jaguar X-Type'ın devamı olacak D-segmenti yeni bir sedanın (XS) ve hatta C-segmenti bir kompakt hatchback modelin de (rakiplere karşı eksik olduğu segmentleri doldurma yolunda) bu mimari ile geliştirileceğini düşünüyoruz!..
Güncel Jaguar modellerini çok andıran bir yüze sahip olan C-X17 konseptinin, CrossOver gövde stilinin, yükseltilmiş bir Station Wagon kadar basit durmaması için büyük özen gösterilmiş. Büyük ön panjur ve devasa hava ağızları, XF Sportbrake ile arasında ciddi farklar olduğuna dair işaret ederken, yürür aksamının ise, asıl fark yaratacağı öngörülüyor.
XF’teki dinamik All Wheel Drive sisteminin geliştirilmiş bir versiyonuyla donanacak olan Jaguar CrossOver'ında OffRoad kapasitesi, birinci tercih olmayacak.
İlk etapta 2.000 devirden itibaren 400 Nm'lik torkunu kullanıma sunan en yeni tümüyle aluminyum 340 HP ve 450 Nm'lik 3.0 V6 Supercharged benzinli motor ve Jaguar tarafından modifiye edilmiş 8 ileri otomatik şanzımana sahip olacak olan üretim versiyonu, Land Rover'daki dizel seçenekleri ikinci sıraya koyuyor. 200 HP'lik 2.2 lt, 240 HP'lik 3.0 V6 ve 270 HP'lik 3.0 V6 S dizel seçeneklerinin 450'den 600 Nm'ye gelişen maksimum tork değerleri ise, bize göre benzinlinin önüne geçmeli!..
Diğer yanda 510 ve 550 HP'lik 5 litrelik "R" ve "RS" seçeneklerinin yanında 240 HP ve 340 Nm performansına sahip 4 silindirli 2.0 lt'lik Turbo benzinli motora kavuşma şansı da olabilecek olan Jaguar'ın bu en "yüksek" modelinin, aslında arazide dolaşmaya hiç niyetli olmadığını görebiliyoruz...
All Wheel Drive sisteminin Jaguar dinamizmini korumak için önceliği arka tekerleklere vermesi ve gerektiğinde ön tekerleklere çevirme kuvveti aktararak "dört çekerli" gitmesi, rakip markalara göre önemli bir farklılık olacak, fakat sportifliğini koruyarak Jaguar karakterini devam ettirecek!.. Ani hızlanmalarda sürücünün kontrolünü desteklemek için ön tekerleklere geçici tork sağlayacak olan sistemin anlık olarak değişebilecek zemin koşullarına göre veya yüksek hızlardaki dönüşlerde tek bir tekerleğin bile patinaja düşmesi durumunda tork dağılımını hızla değiştirerek maksimum yol tutuş için çalışması, sanki "içgüdüsel" olarak çalışıyor... Kısaca, frenlemede, yüksek hızda, ilk kalkışta ve zemin farklılıklarında, her biri tekerin en iyi çekişi sağlaması için çalışan bu AWD sistemi, çalışma prensiplerini belirleyebilmek için sürücünün sadece sürüş stiline karar vermesini "istiyor"!.. Normal, Kış ve Dinamik modlarından birini seçecek olan sürücü, "geri kalanı" AWD sistemine bırakıyor.
Son olarak; sektör fısıltılarına göre C-X17 konseptinden gerçek üretim şekline bu aluminyum gövdeli Jaguar CrossOver'ının ağırlığının 2 tonu geçmeyeceğini söyleyebiliriz!..