Bu yazı McLaren F1 takımının geçtiğimiz günlerde bir an için yayınladıktan sonra apar topar sitesinden kaldırdığı makalenin çevirisidir. Takım Honda motorları ile ilgili sorun yaşarken, Mercedes’e geçme söylentileri ayyuka çıkmışken bu makalesinde en iyi motor döneminden bahsederken bölüm fotoğrafında bir Mercedes-Benz motor kaputu görünüyor.
Tüm trendlerin, modanın kendini tekrar ettiği söylenir. Bir giyim türüne yeterince uzun bakarsınız bir gün tekrar moda olacaktır. Gençliğinizde annenizin ve babanızın plak koleksiyonunu sevmezsiniz, ancak biraz yaşlandığınızda onlar saklı bir hazineye dönüşürler.
Formula 1’de de bu böyle.
ESKİ ve YENİNİN KARIŞIMI
İnanmak zor, sadece 10 yıl önce modern F1’de oluklu lastikler, atmosferik V8 motorlar, yarış içi yakıt ikmali bulunuyordu. Aksine, 2017’de süper şişman oluksuzlar (en son 1997’de görülmüşlerdi), daha hızlı götürecek aero aletleri (2008’in sonunda yasaklandıktan sonra tekrar izin verildi), turboşarjlı motorlar (1988’in sonunda yasaklandıktan sonra 2014’te tekrar izin verildi) ve araçları etli butlu, daha hızlı ve daha korkunç gösterecek fikirler uygulandı (Bu bakış 1994’te Ayrton Senna’nın Imola’da ölümünden sonra terk edilmişti).
F1 2017 eski ve yeninin mükemmel bir karışımı gibi görünüyor, bu yüzden biraz daha derinlere inerek yarışların yeniden icadından neler bekleyeceğimizi anlamaya karar verdik.
HIZ: DAHA FAZLA
Kış testlerindeki ilk tur zamanı bakışları bile nabzınızı artırmaya yetmiş olmalı. İlk Barselona testlerindeki en hızlı zaman Valtteri Bottas’ın 1:19.706’iydi. Bu pistte tüm zamanların en hızlı turu Felipe Massa’nın 2007’de attığı 1:18.339 idi.
Bu yılın tur zamanlarını daha geniş açıdan anlamak gerekiyorsa önceki sezon öncesi testlerindeki derecelere bakalım. Geçen yıl en hızlı isim 1:22.765 ile Kimi Raikkonen olmuştu. Aynı dönemde en iyi sıralama derecesi Lewis Hamilton’ın 1:22.000 idi.
Eğer bu zamanlara bakacak olursak 2000’lerin başlarındaki tur zamanlarına geri döndüğümüzü görebiliriz, o zamanın araçlarında motor cezalarına tabi olmayan özel, yüksek devir çeviren V10’lar kullanılıyordu.
Bu yeni nesil araçların öncekilere göre tur başına 3 saniye daha hızlı olduğu açık, açık olmayan şey ise bunun yarışlara nasıl etki edeceği.
Daha büyük lastikler ve daha fazla yere basma ile birlikte frenleme mesafeleri kısalacak ve viraj hızları artacak. Kağıt üzerinde en açık geçiş fırsatlarını sınırlamış görünüyoruz.
Eğer bu olursa, Avustralya GP’nin hemen sonrasında F1’in içine girdiği krizi anlatan yazılar okumaya hazırlanın. Şunu da unutmayın, Albert Park’ın tasarımı çok fazla geçişe imkan tanımaz, uzun düzlük yoktur, çok fazla orta hızda viraj vardır. Sakin olun!
İYİ: Araçlar tüm zamanların en hızlısı olabilir
KÖTÜ: İlk yarışlarda özel mücadeleler olmayabilir.
BİZE HATIRLATTIĞI: 2000’lerin ortası
GÖRÜNÜM: GÜZEL KALALIM
Yeni araçların harika göründüğünü düşünüyoruz. Alçak, kaslı ve agresif görünüyorlar. Kurallar araçların dururken bile hızlı görüneceklerinden emin olunması için tasarlandı ve buna kesinlikle sahipler. 2017’nin araçlarının bizi tekrar 2000’lerin ortasına götürdüğünü düşünüyoruz. O dönemde araçlarda çok fazla aero ekleme yapılabiliyordu ve bir noktadan sonra yarış araçlarından çok uzay gemilerine benziyorlardı.
McLaren’da köpek balığı yüzgeçleri hakkında farklı fikirler var: bazılarımız bunları güzel buluyor, diğerleri de çirkin göründüğünü düşünüyor. Aero bakımından faydalar görece az, ancak F1’in yönetimi bunları kaldırmayı şimdiden tartışmaya başladı, elbette tüm takımlardan onay almaları gerekiyor.
Bize göre kanatlar ve barge board alanları köpek balığı yüzgeçlerini telafi edebilecek durumda. Arkaya doğru yatık kanat da harika görünüyor, barge board ve kokpit eklemeleri de güzellik ve karmaşıklık katıyor.
İYİ: Araçlar duruyorken bile hızlı görünüyorlar
KÖTÜ: Köpek balığı yüzgeçleri görünümü bozuyor (ancak kırpılacakları düşünülüyor)
BİZE HATIRLATTIĞI: 2006/2007
LASTİKLER: SONSUZA KADAR DAYANIR
Bu yıl 2017 lastiklerinin ilk örneklerini gördüğümüzde Pirelli’nin iyi bir iş yaptığını anlamıştık. Daha geniş lastikler (bu yılın ön lastikleri geçen yılın arkaları ile aynı boyda!) araçları bir anda daha hızlı gösteriyor ve 1980’lerdeki büyük şişman oluksuzları hatırlatıyor. Buradan hatırlamanız gereken şey Pirelli’nin bu lastiklerin geçtiğimiz yıllardaki gibi kolay aşınan lastikler gibi olmamasını sağladığı. Bu da bir diğer olumlu şey.
Geniş lastiklerin bazı performans etkileri olacak, öncelikle azami hızlar biraz düşecek ve viraj hızları artacak. Ayrıca araçlar biraz daha geniş olacak ve bu geçişleri biraz daha zorlayıcı bir hale getirecek.
Yine de geniş lastikler ortaya çok fazla şey koyabilir, araçların çok fazla yere basma kuvveti kaybetmeden yakın yarışabilmeleri ve DRS olmadan rahatça geçiş yapabilmeleri sporun yöneticilerine kalmış durumda. Ancak gelecek için hala önümüzde zaman var.
İYİ: Lastikler eski zamanları hatırlatıyor ve popüler oldular
KÖTÜ: Geçişleri azaltacak gibi görünüyor
BİZE HATIRLATTIĞI: 1986
RAKAMLARDAKİ GÜÇ
2007 Formula 1 gridinin sporun en iyisi olduğunu tartışabilirsiniz. Bunda kastedilen nedir? Bu, o dönemin gücünün spor tarihindeki en iyi durum olduğunun göstergesidir. Geçmişin ve geleceğin dünya şampiyonları oradaydı, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Kimi Raikkonen, Jenson Button, Nico Rosberg ve Sebastian Vettel ve hatta gridin arkasında Britanya F3 şampiyonları Takuma Sato ve Anthony Davidson da bulunuyordu.
Aynısını 2017 gridi için söyleyebilir misiniz? Sadece dört dünya şampiyonu olabilir: Alonso, Hamilton, Raikkonen, Vettel ve dört GP2 şampiyonumuz var: Grosjean, Hülkenberg, Palmer ve Vandoorne. Geri kalanlar alt serilerde kazananlar.
Bu yılın gridindeki güç derinliği de oldukça tatmin edicidir.
İYİ: Sürücüler F1’i tekrar motorsporlarının tepe noktası olarak tanımlayacaklar
KÖTÜ: Daha az hata göreceğiz
BİZE HATIRLATTIĞI: 2007
###