Çin'de yeterince antrenman turu atamadığı için yeni arka kanadı burada kullanamayan McLaren, Bahreyn'de Fernando Alonso'nun MCL32'sine bu parçayı taktı.
McLaren, sezon başından beridir kuralların dikte ettiği şekilde kanat kenar plakasında bir kıvrımın olduğu düzenle yarışıyor. Bahsettiğimiz düzen, taban üzerinde dar olan ancak üst bölümde geniş olan arka kanat yapısı. Yeni arka kanat da bu konsept üzerine oturtulmuş.
Kurallar, "kutu bölümü" olarak geçen yerdeki kıvrım üzerinde borda kaplamalarına izin veriyor. Gridde bu düzeni kullanan tek takım olan McLaren, getirdiği güncelleme ile bu bölümdeki avantajını arttırmayı hedefliyor.
Kanat kenar plakasının ana yüzeyinde daha önce dört adet borda kaplaması yer alıyordu. En arkada kalan eleman, ana yapıyla köprü görevi görüyordu (sağdaki çizim).
Soldaki çizimde görebileceğiniz elden geçirilmiş plakada, geçtiğimiz yıl Avusturya GP'si antrenman turlarında denenen ancak yarışta kullanılmayan parçaya (aşağıda) benzer şekilde, çok daha uzun iki eleman daha var (sağ ok). Bütünlük ise ufak bir metal bağlantı ile sağlanmış.
Öte yandan en öndeki yarık, kanat kenar plakasının üst kısmından alınıp alt bölüme yerleştirilmiş (sol ok).
McLaren MP4-31 arka kanat (denendi ancak yarışa çıkmadı)
Görünüşe göre McLaren, arka kanadın uzunluk oranını yükselterek bu bölgedeki downforce (yere basma kuvveti) üretimini arttırmanın yollarını ayırıyor. Takımın yaptığı bu hamleyle, normalde kanat kenar plakası tarafından bloke edilecek olan hava akımı kanadın dış tarafına yollanarak kanat ucundaki girdapların şekli ve hızı değiştirilebiliyor.
McLaren MCL32 taban detayı
Downforce miktarındaki artış arayışı sonucunda takım aşağıdaki fotoğrafta görebileceğiniz T-kanadı da araca eklemiş. Bu parça, ana kanadın önünde yeni bir hava akımı yapısı oluşturarak kanat ucundaki girdaplar üzerinde etkili oluyor.
Bu değişiklikler sonucunda arka kanatta oluşan downforce miktarı artacaktır. Takım, bunun sonucunda oluşan sürüklenme etkisini ortadan kaldırmak için kanat elemanlarının geometrisini de değiştirecek.
Test süresi
Oliver Turvey, McLaren MCL32
McLaren'ın Honda motorundaki sıkıntılar yüzünden test süresinde sıkıntı çektiği bir gerçek ancak Woking merkezli ekip, aracın aerodinamik paketini ve Pirelli lastiklerini anlamak için çabalamaya devam ediyor.
MCL32, Bahreyn'deki yarış sonrası testler için bir dizi Kiel probu ve Pitot tüpü demetiyle donatıldı.
Bu parçalar hem bulundukları yüzeyin aerodinamik durumunu ölçüyor, hem de lastik aşınması sonucunda aerodinamik yapılarda yaşanan değişiklikleri gözlüyor.
Stoffel Vandoorne, McLaren MCL32
Takım, yük altında arka lastiklerin aşınmasını izlemek için difüzöre de bir sensör yerleştirmiş. Büyük ihtimalle gördüğümüz parça bir kızılötesi (infrared) kamera. Bu özellik sayesinde lastik ısısının ve değiştirilen aerodinamik yapıların deformasyon üzerindeki etkisi de takip edilebilecektir.
tr.motorsport.com