Tüm Formula 1 takımları, McLaren, Deloitte ve FIA tarafından hazırlanan 'F1 Takımları Döngüsellik El Kitabı'na erişim sağlayacak. Bu kaynak, takımların sürdürülebilirlik süreçlerini geliştirmelerini hedefliyor.
Şimdilik yalnızca aracın genel şasi tasarımına odaklanan el kitabı, ilerleyen dönemlerde güç üniteleri ve lastikler gibi takımların doğrudan tasarım yetkisine sahip olmadığı diğer bileşenleri de kapsayacak şekilde genişletilebilir.
Kitapta takımların 'döngüsellik' ölçümünü nasıl yapabileceklerine dair bir rehber de yer alıyor. Bu kavram, bir ürünün küresel ekosistem üzerindeki etkisini ve geri dönüştürülüp yeniden kullanılabilme potansiyelini değerlendiriyor. Takımlar, bu verileri dahili üretim süreçlerinde kullanacak ve sonuçları FIA’ya geri bildirecek.
McLaren Sürdürülebilirlik Başkanı Kim Wilson, medya ile yaptığı toplantıda şu açıklamaları yaptı: "Bu bizim için çok önemli bir dönüm noktası."
"McLaren'da 2022 yılında işe başladığımda, sürdürülebilirlik ekibimizi kurarken temel hedefimiz 'döngüsel' bir F1 aracı tasarlamaktı."
"El kitabı sayesinde her takım, kendi faaliyetlerini bireysel olarak ölçümleyip düzenlemeler çerçevesinde ve pazardaki mevcut imkanlarla uyumlu şekilde dahili gelişim sağlayabilecek."
"Ayrıca takımlar arasında ortak uygulamalar belirleyerek FIA ile birlikte daha sürdürülebilir ve adil bir zeminde ilerleme şansı yakalayacağız. Bu aynı zamanda rekabeti ve inovasyonu da canlı tutmamıza olanak tanıyor."
FIA Tek Koltuklu Araç Başkanı Nikolas Tombazis, el kitabının gelecekteki regülasyonları şekillendirebileceğini belirtti.
Bu sadece çevresel etkisi azaltılmış olanları değil, aynı zamanda geri dönüşümü ve bu malzemelerin tasarım içinde yeniden kullanılmasını da teşvik edecektir.
Tombazis, "Bu konuda tüm takımlarla iş birliği yapmak istiyoruz. Gerektiğinde belirli uygulamaları herkesin benimsemesini sağlayacak düzenlemeler getirebiliriz."
"F1 gelecekte belirli malzemelerin kullanımı veya belirli sorumlu uygulamaları teşvik eden regülasyonlar getirebilir. Bu, sürdürülebilir uygulamalarda bulunanların performans veya bütçe sınırı açısından dezavantaj yaşamamasını sağlamak, ama nihayetinde tüm takımların benzer şeyleri yapmasını garanti altına almak için olur."
"Bu el kitabı bizim için çok değerli çünkü topluma dokunan bir hikaye sunuyor. Spor olarak çevresel etkimiz konusunda sorumluluk taşımak zorundayız. Döngüsellik, bu çevresel sorunun çözümünde kilit rol oynuyor."
‘Döngüsellik’ uygulamalarına bir örnek, geri dönüştürülmüş karbon fiberin giderek daha fazla kullanılması. Bu yöntem, liflerin sıfırdan üretilmesine kıyasla önemli ölçüde daha az enerji harcanmasını sağlıyor.
Geri dönüştürme sürecinden sonra karbon liflerinde çekme dayanımında küçük bir azalma meydana geliyor, ancak şirketler bu kaybı azaltmak için büyük kaynaklar harcıyor.
McLaren, 2023 ABD Grand Prix hafta sonunda ve geçen yılki Britanya Grand Prix’sinde ortağı V-Carbon ile birlikte geri dönüştürülmüş karbon fiberi denemişti. Geri dönüştürülmüş karbon fiber ayrıca şu anda Gen3 Formula E araçlarının yapımında da kullanılıyor.
tr.motorsport.com