Mazda'nın C segmentinde yer alan modeli 3 yenilendi. Basın tanıtımı birkaç ülkede eşzamanlı olarak yapılan aracın İstanbul tanıtımı Sait Halim Paşa yalısındaydı. Görkemli bir organizasyonla tanıtılan aracın yanında, hazırlanan sahnede ünlü isimler de bulunuyordu.
Sunuculuğunu Burcu Esmersoy'un yaptığı tanıtımda Mazda'nın ünlü isimleri Johan Stenuit, Jörgen Olesen ve Ichiro Hirode de söz alırken tanıtımın ardından sahneye çıkan Anadolu Ateşi katılımcılara hoş bir sürpriz yaptı.
Markanın Kodo tasarım anlayışının bir ürünü olan Mazda3'ün güçlü görünen hatları Mazda6'da da aynen görülebiliyor. Büyük bir ön panjur, inceltilmiş farlar, farların üst kısmına kadar giren krom şerit ve yumuşak dalgalara sahip yan hatlar ilk bakışta dikkat çekiyor.
Hatchback modelin arka kısmına geçildiğinde ineltilmiş LED stoplar, Mitsubishi Lancer'ın hatchback versiyonlarında olduğu gibi hafif kambur tasarımlı bagaj kapağı, çift egzoz çıkışı, spoiler ve dar tutulmuş arka camın dinamik bir görünüm yarattığı görülebiliyor.
4.460 mm boya sahip olan aracın genişliği, 1.795, yüksekliği 1.450 ve aks mesafesi 2.700 mm olarak açıklandı. Yeni Mazda3'ün bagaj hacmiyse 350 litre.
İç mekanında sade bir şıklık göze çarpan araçta sportif dokunuşlar da bol bol bulunuyor. Üç kollu direksiyon simidi, üç parçaya bölünmüş gösterge paneli, metal görünümlü ve piyano siyahı kaplamalarla dinamik bir görünüme sahip olan yaşam alanında orta konsolun üzerinde yer alan sabit ekran, heads-up display ile Avrupalı rakiplerindeki gibi şekillenen ve vites konsoluna alınan eğlence/bilgi sistemi kumandası dikkat çekiyor.
Haliyle çok geniş bir inceleme yapamadım fakat iç mekanda bazı şeyler dikkatimi çekti. Avrupalı rakiplerinde giderek yaygınlaşan arka koltuk havalandırma ızgaralarını bu nesilde de sunmayan Mazda3 kapı içlerinde sadece içecek şişelerinin sığabileceği boşluklar bırakmış. Ön koltuklarda geniş oturma alanları bulunurken arkada sınıf standartları yakalanmış gibi görünüyor. 1.78 metre boyumla arka koltuklarda dik oturduğumda kafamla tavan arasında kalan 3 cm'lik mesafe uzun boylular için bir sorun olabilir.
Elektronik yardımcılar konusunda da oldukça cömert olan otomobilde ön engel uyarısı, akıllı fren desteği, radarlı hız sabitleme, kör nokta uarısı, otomatik uzun far kontrolü, yokuş kalkış desteği, direksiyonel farlar ve şeritte kalma yardımcısı bu sistemlerden bazıları.
Kaputu altında Avrupa ve Amerika'yı mutlu edecek motor seçenekleri bulunan Mazda, diğer Japon üreticiler gibi aşırı beslemeye sahip ünitelerden uzak durmaya devam ediyor. Turbo beslemeye sahip tek motoru 150 beygir güç, 380 Nm tork üretebilen 2.2 litre hacimli Diesel ünite olan aracın Türkiye'nin saçma vergi sisteminde bu motorla satılması zaten mümkün değil.
Benzinli seçenekleri 1.5 litre hacimli bir motorla başlayan otomobil bu ünitenin 100 ve 120 beygir güç üretebilen versiyonlarını üretse de Türkiye'de yüksek güç çıkışlı model satılacak. 2 litre hacimli motorun 120 ve 165 beygir güç üretebilen modelleri Avrupa için, 155 beygir gücündeki versiyonu da Amerika için sunulurken bu kıta için 185 beygir güç üretebilen 2.5 litre hacimli bir motor da bulunuyor.