2009′da yapılan ve yarım kalan Malezya GP’sinin bir tekrarını görmekten son anda kurtulduğumuz bu haftaki yarış, takımların birbirine çok çok yakın olduğu müthiş bir mücadeleye sahne oldu. Sauber’in, yarışın yarısından itibaren tüm gridin en hızlı aracı olması birçok kişi gibi Sauber’in de pek beklediği bir şey değildi. Yerinde pit-stop kararları ve Alonso’nun müthiş sürüşüyle alınan bu galibiyet ile birlikte Alonso’nun yarış mühendisi Andrea Stella’nın yarış sonrasında gelen göz yaşları, bize Ferrari’nin nasıl bir baskı altında olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Ferrari, en kötü olduğu sezon başlangıcında iki yarış sonunda sürücüler tablosunda Alonso’yla lider durumda. 2010′un başındaki duruma bir anlamda benziyor. Alonso istikrarlı bir şekilde puan almaya devam eder ve Ferrari de tıpkkı 2010′daki gibi aracı geliştirebilirse, o zaman setne sonundaki durum çok daha farklı olabilir. Hamilton da bu sezon Alonso’nun taktiğini uygulayarak her yarışı podyumda bitirmek istediğini söyledi. Bu da istikrarın, yeni keşfedilen bir elmas olduğunu hatırlatıyor bize. Eh İngiliz pilot da iki yarışta bunu gerçekleştirmeyi başardı, ancak bu iki yarışa da pol pozisyonundan başladığını düşünürsek, Hamilton’ın mutlu olması pek de hayra alamet değil. Neyse, biraz sonra anlatacağım.
56 turluk yarışın sonucunu belirleyenler yağmur, pit-stop kararları ve lastik kullanımı oldu. Pilot pilot kimin ne yaptığına geçmeden önce yarışın kritik anlarını kısaca hatırlayalım isterseniz:
1. Tur: McLaren gridden çok iyi kalkış yaparak ilk virajı olması gerektiği gibi ilk iki sırada dönmeyi başardılar. Schumacher, önceki kalkışlarının aksine bu kez biraz yavaş kaldı ve Grosjean’a, Webber’e ve Vettel’e geçildi. Alonso yine çok iyi bir kalkışla 9.’luktan 5.’liğe yükseldi. Kobayashi de 17.’likten 9.’luğa kadar çıkmayı başardı. Herkesin geçiş lastikleriyle başladığı yarışa HRT’lerin ıslak zemin lastiklerini kullanmaları onlara güvenlik aracı periyodunda büyük avantaj sağladı. Ayrıca Perez’in de ilk tur sonunda pite girip ıslak zemin lastiklerini ilk takan pilot olması da yarışı değiştiren ilk ve en önemli hamleydi.
8. Tur: Şartların gitgide kötüleşmesiyle birlikte güvenlik aracı piste girdi. Perez, ilk turda yaptığı erken lastik değişikliği sayesinde güvenlik aracı arkasında üçüncü sıraya kadar çıkmıştı. Vergne, geçiş lastiklerinden ıslak zemin lastiğine geçmediği için. 7.’liğe, Karthikeyan da kalkış ânında verilen ıslak zemin lastiği kumarıyla 10.’luğa kadar tırmanmıştı. Güvenlik aracı bir tur attıktan sonra Whiting yarışı tıpkı 2009′daki gibi kırmızı bayrakla durdurdu. Kimi Raikkonen, yarış durdurulduğunda 14. sıradaydı.
14. Tur: 50 dakikalık aranın ardından güvenlik aracı periyoduyla tekrar başlatılan Malezya GP’sin, bu turda güvenlik aracının çıkmasıyla yeniden tam sürat hız aldı. Button, Rosberg, Raikkonen pite girerken diğer sürücüler de bir tur sonra onları takip etti.
17. Tur: Pit-stop’ların ardından oluşan tablo yarış sonundaki tabloya çok yakındı. Tüm grid artık geçiş lastikleriyle tur atıyordu. Alonso lider, arkasında Perez, Hamilton, Rosberg, Vettel, Raikkonen ve Webber vardı. Button, pit-stop sonrasında Karthikeyan’la çarpıştığı için 20. sıraya kadar gerilemişti.
30. Tur: Yarışın kritik noktası. Perez’le Alonso arasında 7,7 saniyeye kadar çıkan fark, bu turdan sonra Perez lehine neredeyse tur başına 1 saniye azalmaya başladı. Bu noktada Sauber pistin en hızlı aracıydı. Kuru zemin lastiklerinin takıldığı 40. tura kadar her tur en hızlı zamanı kaydeden Perez böylece ikinciliğini ve podyumu da buradaki dereceleriyle garantilemiş oldu. Takım arkadaşı Kobayashi, bu turlarda Perez’den 3 saniye daha yavaş turlar atıyordu.
39. Tur: 37. turda Ricciardo’nun kuru zemin lastiklerini geçmesiyle birlikte mor zamanları kaydetmesi tüm gridi pite sokmaya başladı. Alonso, bu noktada pite Perez’den önce girerek büyük avantaj sağladı. Pit-stop öncesi Perez’le arasındaki 1 saniyelik, Perez’in pite bir tur geç girmesiyle 42. turda yeniden 7 saniyeye çıkmıştı. Bu noktada Rosberg de 4. sıradaki yerini kaybetmeye başlamıştı.
49. Tur: Perez kuru zemin lastikleriyle de Alonso’ya karşı müthiş bir mücadele gösterdi ve tur başına ortalama 1 saniye fark kapatarak bu turda Alonso’ya DRS’le ilk atağını gerçekleştirdi, ancak Alonso KERS’le savunma yapmayı başardı. Bundan sonra Sauber’in “Dikkatli ol” telsiz mesajı ve Perez’in pist dışına çıkması yarışın da kaderini çizdi. Buna rağmen Perez, Alonso’yu son tura kadar kovaladı.
Button, Vettel, Rosberg ve Massa yarışı puansız noktalarken hepsi de hatalarının ve lastik kullanımlarının kurbanı oldular. Vettel’in Karthikeyan’la girdiği mücadelede lastiğini patlatması bana Vettel’in bir hatası olarak göründü, ama cezayı Narain aldı. Button da Karthikeyan’la girdiği mücadelede de büyük kayıp yaşadı, ama orada hata Button’ın da kabul ettiği gibi İngiliz pilotundu. Rosberg ve Massa, yarışta 4 pit-stop yapan nadir pilotlardandı. Rosberg’in lastik kullanımı öyle kötüydü ki, üçüncü kez pite girip geçiş lastikleri aldıktan sonra bile yeni lastikleriyle Schumacher’den yavaş turlar atıyordu. Yarıştan sonraki açıklamasında, lastiklerinin bittiğini sandığını, ama pit girip çıktıktan sonra takımının, lastiklerin yepyeni durumda olduğunu söylediğini belirtti. Bu da olabilecek en kötü durumlardan biri zira ne takım ne de sürücü, aracın lastiklerle ilişkisinin nasıl olduğunu bilmiyor anlamına geliyor. Mercedes için işler bu anlamda iyi değil. Sorunun ne olduğunu anlayamamaları bu sezonu da kaybedebilecekleri anlamına gelebilir.
Massa’nın gönderileceği söylentilerinin arasında Perez’in böylesine müthiş bir performans göstermesi Massa’yı biraz daha ateşin içine atmış olmalı. Takım arkadaşı yarışı kazanırken onun yarışı 97 saniye geride bitirmesini açıklayacak bir fizik yok bana kalırsa. Öyle hazin ki, yarışın son anlarında Massa’nın yarış mühendisi Rob Smedley, Massa’ya telsizden, “Alonso arkamızda, fark 7 saniye, biraz daha hızlan, aynı turda bitirelim,” diyor. Massa’nın bu duruma gelmesi üzücü, ama artık bu noktadan sonra kendini toparlaması da zor görünüyor. Perez, Sauber ve Ferrari bu haberleri sonuna kadar yalanlıyor, bu da Perez’in Ferrari’ye geçişinin daha olası olduğunu ispatlamaktan başka bir işe yaramıyor. Derler ki, “Bir habere, yalanlandığı andan itibaren inanmaya başlarım.” Göreceğiz.
Arka grupta Marussia’nın yarışı yine bitirmi olması önemli bir olay. HRT de katıldığı ilk yarışı bitirmiş oldu, onları da tebrik edelim. Kovalainen, bu hafta sonu araçta bir sürü problem yaşadığı için Petrov’a ve Glock’a geçilmiş oldu. Karthikeyan da ilk turdaki kumarıyla bir ara 10.’luğa kadar yükseldiyse de son üç sezonun şampiyonlarını puandan ederek bir anlamda intikamını(!) almış oldu. Vettel’le yaptığı kaza sonrasında Narain’in yarış derecesine 20 saniye eklendi. Bunu da son not olarak ekleyeyim.
ali ünal