Arka arkaya yapılan yarışlara bayılıyorum. Daha ilkinin heyecanı ve adrenalini sönmeden bir sonrakini düşünmeye başlıyor insan. Sezon öncesinde serpilen ölü toprağı da bu sayede yavaş yavaş kalkmış oluyor, insan tekrar bu rutine kaptırıyor kendini. Bu karmaşaya ve düzene. Bunun iyi bir şey mi kötü bir şey mi olduğunu bilmiyorum. Çok sevdiğim bir kız arkadaşım, zamanında dünya kupası için gazetelerin verdiği futbolcu ve takım albümünü almıştı. Futbolla pek öyle uzaktan yakından ilgisi yoktur da aslında. İyi bir çevirmendir, ama o albümü aldığında çocuk gibi sevinmiş, ıcığını cıcığını öğreneceğim demişti. “Neden bu albümü aldın, niye?” diye sorduğumda, “Bir şeyle her ayrıntısına kadar ilgilenmek yaşadığımı hissettiriyor,” demişti. Bence bu anlamda Rubens Barichello’yla aramda bir fark yok. Uzatmadan yarışa geçeyim.
Malezya’ya geçmeden önce, Pit Girişi‘nden Sinan’la Avustralya GP’si sonrası yaptığımız podcast’i paylaşayım. Bu sezon yarışları Carluvr ve Bigumigu.com editörü Yalçın, Pit Girişi insanı Sinan ve Pit Café sahibi Akay’la birlikte izlemeyi planlıyoruz. İlk yarışı da mazereti nedeniyle katılamayan Akay dışında birlikte izledik. Sinan’ın cesaretlendirmesiyle de oturup yarıştan hemen sonra yarışı konuştuğumuz bir vidcast ve podcast hazırladık. Sıcağı sıcağına yaptığımız için bir ton şeyi hatalı da söylemiş olabiliriz. Şimdiden affolsun.
Sepang pisti, Melbourne’e kıyasla çok daha teknik bir pist. Hermann Tilke’nin ilk tasarımlarından olan bu asfalt, iki uzun düzlüğün yanı sıra yavaş, orta ve hızlı virajları içeriyor. Toplam uzunluğu 5,54km, 56 tur. Zeminin oldukça sert ve aşındırıcı olması, aşırı sıcaklarla birlikte lastik kullanımını da çok kritik bir konuma getiriyor. Pirelli bu yarışa en sert iki hamuru olan orta ve sert lastikleri getiriyor. Dolayısıyla lastik kullanımı bu yarışın en stratejik başlıklarından biri olacak. Geçen yıl Pirelli Malezya’ya yumuşak ve sert lastikleri getirmişti. Ancak bu sezonun sert lastiği, bir önceki yılın orta hamur lastiği olduğu için karşılaştırma yapmak mânâsız geliyor. 2011′de podyuma çıkan Vettel, Button ve Heidfeld 3′er pit-stop yapmıştı, Webber’se 4 kez pite girmek durumunda kalmıştı. Avustralya GP’inde Webber’in de nihayet ön gruptakiler kadar pite girdiğini ve lastik aşınma sorununu çözdüğünü söylemiştim, dolayısıyla Malezya’da Webber’e dikkat etmek gerekir. Eğer orada da Vettel ve Button kadar pit-stop yaparsa, bu yılın onun için gerçekten iyi geçebileceği öngörüsünü yapabiliriz.
Malezya hava tahminleri şimdilik kuru ve sıcak bir hafta sonuna işaret ediyor. Pazar günkü yarışta %60′lık bir nem oranı tahmin ediliyor, bu da yağmur oranını biraz artırıyor. Sıcak olması durumunda takımlar, bu yarışta en çok soğutma sistemlerine yüklenecekler. Hem aracın parçalarını hem de sürücüleri soğutmak, Malezya’nın en önemli konu başlıklarından birisi. Sürücüler, burundaki küçük bir delik aracılığıyla soğutulurken, motor, KERS, vites kutusu vb. parçalar da doğal yollarla, yani aracın üzerinden ve içinden geçen havayla soğutuluyor. Ancak kritik durumlarda takımlar şasi üzerinde ızgara açarak da sıcak havayı dışarı atma ihtiyacı duyabiliyorlar. Ne var ki bu, pek istenilen bir durum olmuyor zira bu ızgaralardan çıkan sıcak hava, aracın üzerinden geçen hava akımını bozarak, performans kaybına neden oluyor. Mercedes, geçen yıl burada ve Avustralya’da ızgara kullanmak zorunda kalmıştı çünkü aracın soğutmasını, normal yollardan sağlayamamıştı. Bu yıl bu sorunları çözdüklerini söylediler ve gerçekten de Avustralya GP’sinde sidepod’da ızgara kullanmadılar. Bu iyiye işaret, ancak yarış öncesi perşembe günü aracı komiser kontrolüne götürürlerken, ızgaralı bir sidepod’u da kontrole soktular. Bu ızgaralı tasarımı Avustralya’da kullanmadıkları için, sadece ne olur ne olmaz diyerek bu tasarımı yarışa getirdiklerini söyleyebiliriz. Bir diğer açıdan bakarsak, o ızgarayı Malezya’ya ayırmış olabilirler. Eğer Malezya’da Mercedes sidepod’unda ızgara görürseniz, Mercedes adına işlerin peki iyi gitmediği sonucuna varabilirsiniz. İşte o ızgaralar!
Mercedes Izgara, Avustralya GP, 2011
Mercedes Izgara, Avustralya GP, 2012
Mercedes Izgara, Malezya GP, 2011
Pistin uzun düzlükleri Mercedes motorlu araçlara avantaj sağlayacaktır kuşkusuz. 2011′in sıralama turlarında ilk 5 sırada Mercedes motorlu araçlar vardı. Mercedes fabrika takımının bu yıl kullandığı DRS destekli ön kanat F-kanal’ını da hesaba katarsanız, Rosberg ve Schumacher’in Malezya düzlüklerinde coşacağını tahmin edebiliriz. Aracın genel olarak performansının da iyi olduğunu düşünürsek sürpriz bir pol pozisyonu gelebilir Mercedes’ten. Burada özellikle kritik olan sektör, yüksek hızlı virajların olduğu 2. sektör. Mercedes geçen yıl sadee bu sektörde rakiplerinden 1 saniye yavaştı. Vettel ve Hamilton tüm sektörlerde başa baş gitmişler ve pol pozisyonu da 0,1 saniye gibi çok az farklı Vettel’e gitmişti. Ferrari, ön gruptan 1 saniye yavaştı, Mercedes de 2 saniye. Dolayısıyla bu pistte yere basma gücü çok çok önemli. Mercedes, düzlükteki avantajını kullanmazsa pol için Hamilton’ı şanslı görüyorum. Yarışta da McLaren ve Red Bull yine kapışacaktır, tabii Lotus’u asla ve asla unutmamak kaydıyla.
Pistle ilgili sayısal bilgiler: