Bu günlerde pek çok otomobil üreticisi, modellerinde frenlemeden doğan gücü dönüştürerek yakıt tasarrufu etme yöntemini kullanıyor.
Bir aracın yavaşlamasından doğan enerjinin yeniden kullanılabilir olduğu uzun süre önce kanıtlanmıştı. Ancak 402 km’lik bir güzergahta yılda 1.2 milyar yolcu taşıyan bir yeraltı ulaşım sisteminde bu teknolojiyle enerji tasarrufu yapılmasına ilk kez rastlanıyor.
Yılda 76.2 milyon km yol yapan bu araçların işletim giderlerini bir düşünün. Devasa olmalı değil mi?Bazı istasyonları yılda 89 milyona varan yolcuya ev sahipliği yapan metro sisteminin pozitif yönde ekonomik katkıya ihtiyaç duyması da son derece doğal.
Sonuç olarak ortaya çıkan dünyanın en son kayıp enerji dönüşüm metro fren sistemi, büyük bir metro istasyonunun tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretmeyi başardı.
Victoria hattının Cloudsley Road istasyonunda kullanılan yeni dönüştürücünün bir haftada, büyük bir istasyona iki günden fazla yetecek enerji tasarrufu yaptığı ifade edildi.
Londra Metrosu’nun genel karbon salımını azaltacak sistem yılda 6 milyon sterlin değerinde de elektrik tasarrufu yapılmasını sağlayacak.
Araştırmacılar ayrıca sistemin trenlerin frenlemesi esnasında açığa çıkan ısıyı da azalttığını, böylece metronun soğutma sistemi için gerekli enerji ihtiyacını da düşüreceğini ifade ettiler.
Sonuç olarak günde 1 megawatt-saat enerji tasarruf edileceği ifade edilirken, bu enerji 104 evin yıllık elektrik ihtiyacına eş.
Sistemin Londra belediyesi ve Londra ulaşım müdürlüğünün metro sistemini daha çevreci yapmak için devam eden girişimlerinden sadece birisi olduğu ifade ediliyor.
Ülkemizde Durum Ne?
Yaptığımız araştırmada ulaştığımız Dünya Enerji Konseyi, Türk Milli Komitesi araştırması uyarınca İstanbul Ulaşım A.Ş’nin tramvay hatlarında frenlemeden enerji geri dönüşümü sağlandığı ve bu elde edilen enerjinin diğer trenler tarafından kullanıldığı ifade ediliyor.
Ancak toplam enerji tüketimini %15 ila %20 oranında aşağı çekecek olan sistemin Hafif Metro ve Metro sistemlerinde kullanılması için teknolojinin ucuzlamasının ve yaygın uygulamaya geçilmesinin beklendiği ifade ediliyor.
Taksim-4. Levent Metrosu’ndaki toplam 85 adet yürüyem merdivende kullanılan Frekans Konvertörü ile yol verme uygulamasının ise merdivenlerin yolcu olmadığı durumlarda 0,16m/s hızla çalıştırılması sağlanmış ve bu yolla merdivenlerin enerji tüketiminde %40 tasarruf sağlanmış.