Toyota LMP1 yedek sürücüsü Anthony Davidson, takımın Le Mans 24 Saat yarışı için dayanıklılığa odaklanmasını, "NASA'nın uzay uçuşu hazırlığına" benzetti.
Son iki yıldır Toyota, Circuit de la Sarthe'a en hızlı aracı getirse de, bazı teknik farklılıklar sebebiyle FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'nın en değerli pistinde zafere ulaşamadı.
2016'da lider giden aracı yarışın bitimine beş dakika kala arıza sebebiyle yarışa veda ederken, geçtiğimiz yıl ise çılgınca olaylar, üç hibrit aracının da kazanamamasına sebep olmuştu.
2017'deki en dramatik olay ise, 7 numaralı aracı süren Kamui Kobayashi'nin, yarış görevlisi zannettiği LMP2 sürücüsü Vincent Capillaire'nin desteğini yanlış anlamasıydı.
Japon sürücü, normalin dışında bir kalkış yapmak zorunda kalmış ve bu da debriyajın yanmasına sebep olmuştu.
İki yıldır yaşadığı hayal kırıklıklarının ardından Toyota, beklenmedik durumlara hazır olabilmek için, Aragon'da üç tekerlekli araç ile sürüş yapmak da dahil çeşitli önlemler aldı.
Formula 1 yıldızı Fernando Alonso'nun takımda yer alabilmesi için yedek pilot olan Davidson, "Yarış şartlarında meydana gelebilecek her şeyi denedik."
"Portimao, Aragon ve Paul Ricard'a gittik. Kötü gidebilecek her şeyi denedik ve bu durumlar için bazı seçenekler bulduk. Birçok kez, NASA'nın uzak uçuşuna hazırlanması gibi davrandık."
"Aracın içini dışını hiç olmadığı kadar iyi biliyoruz. Her zamankinden çok daha iyi bir durumdayız. Harika bir tecrübeydi ve diğer hiçbir yarış kategorisinde bu çeşit bir asla bırakma yaklaşımı göremezsiniz." dedi.
Teknik patron Pascal Vasselon ise Japon üreticinin, testlerde ekibi beklenmedik durumlara karşı eğitmek için yapay sorunların benzerlerini taklit ettiğini ekledi.
Vasselon, "Geçmiş yıllarda performans veya temel dayanıklılık sorunları sebebiyle yarış dışı kalmadık. Le Mans'ı kazanamamamızın esas sebebi, beklemediğimiz sorunlar oldu."
"Neredeyse tüm yarış simülasyonlarımızda devamlı başa çıkılması gereken sorunlar ortaya çıkardık. Buna paranoya diyebilirsiniz, mühendisler ise buna analiz diyor."
"Mekanikerler için bir çeşit şok oldu. Geçmişte aracımız dayanıklıydı ve mekanikerler de sadece pitte bekliyorlardı. Bu sefer neredeyse her bölümde bir şeyleri değiştirmek için aracı pite çağırdık. Bir noktada 'Lütfen durun çünkü bu çok zor' dediler." dedi.
Çabalarının sonucu olarak Toyota, 2016 ve 2017'de yaşadığı sorunlara çözüm bulacağından emin, ancak Vasselon Köln merkezli takımın, TS050 Hibrit'in dayanıklılığı hakkında çok emin olmaması gerektiğini söyledi.
"2016'da turbo beslemesinin bozulması sonucu bir grup silindiri kaybettik. Eğer aynı sorun şu an meydana gelirse, o silindir grubunu devre dışı bırakabiliriz. Belki dört dakikalık bir tur atarız ama yine de başarırız. Debriyajımız daha ağır ve beklenmedik kalkışlar ile başa çıkabilir."
"Kazanmak zorunda olsak dahi, Le Mans'a tüm riskleri kavramış olarak gelemeyiz. Doğası gereği imkansız."
tr.motorsport.com