Arkaya dönük koltukları ve 40 inçlik TV'si ile Soul First Class, hareketli bir fuaye olmayı hedefliyor.
"Şehirler arası yolculuğa uygun lüks iki tekerlekli at arabası" olarak tanımlanan ve SEMA için özel olarak tasarlanan Soul, Kia'nın 2030 yılında piyasaya sürmeyi planladığı tamamen otonom araca dair vizyonunu temsil ediyor. Araç üstü bilgisayarlar, kameralar, radarlar ve sensörlerin birlikte çalışarak sürüşü gerçekleştireceği konseptte bir direksiyon simidi bulunmuyor.
Buna ek olarak Kia, Soul'un kabininde büyük değişikliklere gitmiş. Arkaya bakan ön koltuklar ve kaliteli bir ses sistemine bağlı 40 inç boyutundaki bir TV, araç içindeki kişilerin yolculuk boyunca rahatlaması için tasarlanmış. Motorlu merkezi konsolda yer alan iki tablet ile konseptin tüm fonksiyonlarına erişim sağlanabiliyor. Bu ve bunun gibi birçok özellik ile sürücüsüz Soul, tekerlekli bir oturma odası olmayı hedefliyor. Gri ahşap taban ile elmas dikişlere sahip beyaz ve gri renkteki deri döşeme kabinin lüks algısını daha da yukarıya taşıyor.
Dış tasarıma baktığımızda Kia, aracın gövde rengi olarak maviyi tercih etmiş ve LED aydınlatmalı alt ızgara ile üst ızgaraya yeni bir görünüm kazandırmış. SEMA Fuarı'nda sergilenecek Soul konseptinde görülen bir diğer değişiklik ise aerodinamik bir profile ve çift renge sahip olan 19 inç çapındaki Rotiform Monoblock CCV jantlar.
Kia, 2030 yılı için sürücüsüz otomobil hedefini gerçekleştirmek için otonom sürüş teknolojileri gelişimi üzerine yoğunlaşan "Drive Wise" isimli bir alt marka kurdu. Firmanın mühendisleri, Otoyol Otonom Sürüş (HAD) ve Şehir içi Otonom Sürüş (UAD) gibi sistemleri hazırlamak için yoğun bir tempoda çalışıyor. Bahsettiğimiz bu sistemler, araçtaki kamera ve sensörlerden yararlanacak ve otomobilin etrafını tarayarak sürücü komutu olmadan aracın kendi kendini sürmesini sağlayacak.
Kia'nın geliştirdiği diğer otonom sürüş teknolojileri arasında Öndeki Aracı Takip (PVF) adlı şerit takip asistanı sistemi de yer alıyor. Bu teknoloji sayesinde Kia modelleri şerit çizgilerinin belirgin olmadığı koşullarda bile öndeki aracı takip ederek yoldan çıkmamayı başarabilecek. Güney Koreli markanın üzerinde çalıştığı bir diğer sistem olan Trafik Sıkışıklığı Asistanı sistemi ise aracın ön bölümünü gözlemleyerek yoğun şehir trafiğinde öndeki otomobil ile mesafeyi sürekli olarak koruyacak. Sürücü Durumu İzleme sistemi ise sürücünün yüzünü analiz ederek aracı kullanan kişinin dikkatinin dağıldığını tespit ettiği anda Acil Durma sistemini devreye sokacak.
Son olarak, Otonom Vale Park Etme sistemi ise aracı park etme sıkıntısının önüne geçmeyi hedefliyor. Bu sayede park etme işlemi, akıllı bir anahtar veya saat üzerinden uzaktan kumanda ile de kontrol edilebiliyor.
Kia, otonom sürüş teknolojilerini 1 Kasım'dan itibaren Las Vegas'ta düzenlenecek olan ve Soul First Class konseptini sergileyeceği SEMA Fuarı'nda tanıtacak.