Hava sıcaklıklarının düştüğü bugünlerde lastik uzmanlarından sürücülere önemli uyarı: “Kar yağışını beklemeden kış lastiklerini takın.”
Kış mevsimin gelmesiyle sürücülerin kış lastiği kullanmaları hayati önem taşıyor. Türkiye’nin önde gelen lastik markası Petlas’ın AR-GE uzmanları, sürücülere “kış lastiği için kar yağışını beklemeyin” çağrısı yaptı. Sadece çekişin olduğu tekerlerin değil, tüm lastiklerin kış lastiği olmasının yanı sıra tüm lastiklerin aynı desen ve modelde olması gerektiğinin altını çizen uzmanlar mevsimine uygun olmayan lastiklerin kaza riskini 6 kat arttırdığına işaret etti.
LASTİKLER YAĞIŞA GÖRE DEĞİL HAVA SICAKLIĞINA GÖRE DEĞİŞMELİ
Yaz lastiklerinin yapısı ile kış lastiklerinin yapısının farklı olduğunu vurgulayan uzmanlar, sürücüleri lastiklerini yağışa göre değil, hava sıcaklıklarına göre değiştirmeleri konusunda uyararak şu bilgileri verdi:
“Kış lastikleri karlı ve buzlu yollarda yol tutuş performansını arttırıcı kılcal desenlere ve yumuşak bir hamura sahip olduğu için yaz lastiklerine oranla daha yüksek performans sergiler. Ayrıca kış lastikleri +7 derece ile -40 derece arasındaki hava şartlarında lastiğin sertleşmesini önleyen özel bir teknoloji ile üretilir. Yaz lastikleri sıcak hava şartlarına uygun olarak tasarlandığı için kış lastiklerinin aksine daha sert bir yapıdadır. Yaz lastikleri hava sıcaklığı ortalaması +7 derecenin üzerindeki şartlarda, kış lastikleri ise +7 derecenin altındaki hava sıcaklıkları şartlarında kullanılmalıdır.’’
Uzmanların lastik kullanımı ile ilgili diğer önerileri ve uyarıları ise şöyle;
Kış lastiği, aracın orijinal lastik ölçüleri ile aynı olmalıdır. Kar ve buz üzerinde daha iyi tutunma için lastik basıncı düşürülmemelidir.
Karla kaplı bir zeminde, kış lastikleriyle 50 km/s hızla seyreden bir aracın fren mesafesi 35 metre iken, yaz lastikleriyle bu mesafe 43 metreye çıkar.
Buzlu bir zeminde, 30 km/s ile giden ve kış lastiği takan bir aracın fren mesafesi 57 metredir. Yaz lastikleriyle ise bu mesafe 68 metreye kadar uzar.
Kış lastikleri 15 - 20 ºC sıcaklıkta karanlık, kuru ve serin bir yerde, ısı kaynaklarından en az 1 m uzaklıkta ve naylona sarılarak depolanmalıdır. Jantlı ve jantsız olarak depolandığında şunlara dikkat edilmelidir; Jantlı, üst üste ve yatık şekilde depolanmalıdır. Jantsız, dikine ve yan yana depolanmalı, deforme olmamaları için lastikler periyodik olarak döndürülmelidir.