Kışın kar yağdığı zaman, eğer hemen erimez de birkaç gün kalacak olursa büyük şehirlerde ulaşım açısından oldukça sorun yaratır. Hatta bir de erimeye başladıktan sonra tekrardan donarsa yollar buzla kaplanır araçlar zincirsiz ilerleyemez hatta bazen hiç ilerleyemez.
Aynı durum yolların haricinde evlerimizde de olabilir. Örneğin kapımızın önü bu şekilde geceden don tutar ve biz de farkına varmadan basarsak düşüp bir yerimizi kırabiliriz bile. Kar yağışından dolayı yaşanabilen bu tip olumsuz olayları en aza indirmek için alınabilen bazı önlemler vardır. Bunlardan bir tanesi yollara tuz atmaktır.
Don tutan büyük yollara özel araçlarla, küçük yollara küreklerle tuz atılmaktadır. Hatta bizler de evlerimizin önlerine, açıkta olan merdivenlere tuz atıyor olabiliriz. Atılan bu tuz don olayının olmasını bir miktar da olsa engellemektedir. Tuz atmak don olayını yani suyun donmasını nasıl engelleyebilir. Yani bunun açıklaması nedir?
Burada bilmemiz gereken bir sıvı madde içerisinde başka bir madde çözündüğünde bu sıvının donma noktasının nasıl etkilendiğidir. (Donma Noktası: Sıvının donmaya başladığı sıcaklıktır.) Eğer bir sıvının içerisinde bir madde çözmeye başladıysak bu çözdüğümüz madde(tuz) ile çözücü olan maddenin(su) molekülleri(tanecikleri) arasında küçük miktarlarda ısı alış-verişi şeklinde meydana gelen ortaklıktan dolayı sıvı maddenin donması için sıcaklığının daha fazla düşmesi gerekir.
Eğer sıvı içerisinde çözünmüş olan maddenin miktarı yeterliyse sıvı maddenin o ortamdaki mevcut sıcaklıkta donması engellenmiş olur. Kışın arabaların radyatör suyunda da antifriz denilen madde arabaların içindeki su donmasın diye kullanılır.