İtalya GP, stratejiler açısından asla sezonun en ilginç yarışı olmaz ve genelde tek pit stop olur. Ancak bu sefer Mercedes ve Ferrari arasındaki strateji savaşı büyüleyiciydi.
Cuma gününden itibaren Mercedes'in Monza'da daha hızlı pakete sahip olacağı açıktı ve bu beklenmeyen bir durum değildi. Ancak Ferrari cuma günü ayarlarda istediği seviyeyi yakalayamadı ve cumartesi günü de yağmur yağdığı için bu durumu düzeltemedi.
Sıralamalarda zayıf performans gösteren Ferrari, sadece iki Mercedes'in gerisine değil, aynı zamanda Mercedes'in müşteri motorlarını kullanan Williams ve Force India'dan da iki aracın gerisine düşmüştü.
Bu içeriğimizde, Ferrari için yarışın nasıl geçtiğini, yarışın arka planındaki taktikleri ve bir sonraki yarış Singapur'a etkilerini değerlendireceğiz.
Aynı zamanda Daniel Ricciardo ve Red Bull'un, Sergio Perez'i geride bırakabilmek için uyguladıkları saldırı stratejisiyle Ferrari'den Kimi Raikkonen'i geride bırakmasını inceleyeceğiz.
Ancak öncelikle şunu söylemeliyiz ki Perez bu sefer her zamanki Perez olamadı.
Valtteri Bottas, Mercedes AMG F1 W08, Kimi Raikkonen, Ferrari SF70H
Yarış öncesi beklentiler
Monza geleneksel olarak tek pit stoplu yarış olmuştur çünkü pit düzlüğünden araçlar 360 km/sa civarında hızla geçerken pite girerek 80 km/sa hızda ilerlemek, daha fazla pit stopu pek çekici kılmıyor.
Bu sene Pirelli, bir kez daha yumuşak ve orta sert lastiklerin yanına süper yumuşak lastikleri getirdi. Bu sene, en sert lastiklerin getirildiği yarışlarda genel olarak o yarışın en yumuşak iki lastiği kullanıldı.
Yarışta her iki lastikle yaklaşık 30 iyi tur atılıyordu ve süper yumuşak lastikten yumuşak lastiğe geçildiğinde çok fazla performans farkı yoktu. Lastik aşınması da cuma günkü beklentilere göre daha düşüktü bu yüzden çok fazla oyun alanı yoktu.
Yarış bir çok açıdan olağan dışıydı; Sıralamalarda yağmur yağdığı için takımlar start lastiklerini seçme konusunda özgürdü. Çoğu süper yumuşak lastikleri tercih ederek iyi start almayı istedi. Aynı zamanda tek bir sarı bayrağın dahi sallanmadığı bir yarış oldu. Bu, çok nadiren olan bir durum.
Gridde ilk 4 sırada 2 Mercedes fabrika aracı varken, 2 tane de birisi Stroll'un Williams'ı, Ocon'un Force India'sı olmak üzere Mercedes müşteri motorlu araç vardı. Ferrari'ler onların arkasında 5 ve 6. sırada yer aldılar.
Daha geride motor cezaları alan Verstappen ve Ricciardo vardı. Onlar yumuşak lastiklerle başlamayı tercih ettiler. Önlerine çıkacak yavaş araçlar tarafından engellendiklerinde daha yavaş lastiği kullanmaları mantıklı olandı. Yarışın son bölümünde daha hızlı lastikle temiz havada sürüş yapabileceklerdi.
Bunu yaparken kural erken pit stop yapmanıza neden olacak herhangi bir kaza yapmamaktır. Bu durumda, erken kullanmaya başlayacağınız süper yumuşak lastikle o yarışı tamamlayamazsınız ve bir kez daha durmanız gerekir. Kurallar kuru zeminde gerçekleştirilen yarışta iki set hamurun da kullanılmasını zorunlu kılıyor.
Verstappen, Massa ile temas yaşayınca tam olarak bunu yaşadı ve yarışını mahvetti.
Alonso ve Grosjean, daha gerilerde Red Bull'lar ile aynı stratejiyi uyguladılar. Bu durum Alonso için olağan dışı bir durumdu çünkü o genelde ön taraftakilerle genelde aynı stratejiyi uygular ancak bu sefer farklı bir strateji tercih etti.
Daniel Ricciardo, Red Bull Racing
Ricciardo, 16'dan 4. oldu ve Raikkonen'in önünde tamamladı
Günün en etkileyici sürüşlerinden birisini Daniel Ricciardo yaptı. 16. sıradan yarışa başlayan Ricciardo, podyumun sadece 4 sn gerisinde kaldı. 2015'te 15.likten 8.liğe yükseldiği ters stratejiyi uyguladı. 2012'de aynı stratejiyi Perez uygulamış ve 12.likten 2. sırada yarışı tamamlamıştı.
Bu stratejinin temelinde daha sert olan lastikle ilk bölümü uzun tutup, son bölümde daha yumuşak lastikle saldırıya geçmek yer alır. Bu strateji Monza'da çok iyi çalışır çünkü geçiş yapabilirsiniz.
Ricciardo'nun hedefinde Ferrari'ler vardı. Red bull aracı cuma günkü antrenmanlarda performans olarak Ferrari ile aynı seviyedeydi. Ancak temize çıkabilmek için çok fazla geçiş yapmak gerekiyordu ve onlar Ocon ve Stroll arkasında zaman kaybetmezlerse, onlara karşı zaman kaybedeceklerdi.
Vettel, onlardan kurtulmayı başardı ancak Raikkonen zorlandı ve sonunda bunun cezasını çekti.
Williams ve Force India, takımlar şampiyonası için kendi aralarında dördüncülük mücadelesi veriyorlar ve stratejik açıdan birbirlerine odaklandılar. Ocon, startta Stroll'ü geçse de, Stroll onu yakından takip etti ve hemen arkasında Raikkonen vardı.
Bu tür durumlarda Ferrari gibi onların stratejik açıdan birbirlerini geçmelerine müsade edip pistte kalmaktır. Bu şekilde Ferrari'nin daha üstün performansını kullanarak pit stopta geçmeyi başarabilirsiniz.
Ancak bu sefer öyle olmadı çünkü Raikkonen ısrarcı bir şekilde yeni lastikler istiyordu ve Ferrari 15. turda onu pite aldı. Bu tür durumlarda erken pit stop, garajda takılacak lastik, araçlardaki lastikten ciddi derecede hızlıysa işe yarar. Bu durumda ise 14. turda, diğer araçlarda lastik aşınması az seviyedeydi ve avantaj olmayacaktı.
Raikkonen, Stroll'ü geçti ancak bu Kanadalı pilotun yavaş pit stopu sayesinde oldu. Ancak Ocon kolayca yerini korumayı başardı.
Tüm bunlar, Ricciardo ve Red Bull'un lehine oldu. İlk bölümde uzun süre pistte kalan Ricciardo, pit stopun ardından yeni lastiklerle Raikkonen'in daha eski ve yumuşak lastiklerini kolayca geride bırakmayı başardı.
En sonunda neredeyse Vettel'i de yakalayacak gibi göründü ancak Ferrari'nin diğer pilotu onu geride tutmayı başardı.
Esteban Ocon, Sahara Force India F1 VJM10, Lance Stroll, Williams FW40
Force India ve Williams orta gruptan daha öndeydi
Şimdi bir adım geri gidip, bu iki takımın yarıştaki rollerini yeniden gözden geçirelim. Aşağıda yer alan yarış geçmişi grafiği, bu hafta sonunu özetliyor. Force India ve Williams, diğer orta gruplarına göre daha fazla performans farkına sahiplerdi. Kanada'daki avantajdan da büyüktü. Orası da bir diğer düşük downforce gerektiren pistti. Peki ya bu nasıl oldu?
Bir teoriye göre bu duruma, Mercedes'in pazar günü için kendi araçlarıyla birlikte Ocon ve Stroll'ün araçlarına seçtiği çalışma modu etki etti.
Mercedes, kendileri ile Ferrari arasında bulunan Stroll ve Ocon'un motor modlarını iyileştirerek hem daha fazla puan kazanmayı hem de rakibini kendi evinde utandırmayı hedeflemiş olabilir. Bu sonucun kaçınılmaz olarak bazı sonuçları olacaktır.
Hibrit motorlarında çok farklı motor modları bulunuyor. Bu motor modlarına göre sürüşün nasıl yapılacağı belirleniyor ve gidilebilecek maksimum seviyede gidilerek motora zarar verilmesinin önüne geçiliyor. Normalde start ve güvenlik aracından sonra motorun maksimum gücü kullanılurken diğer bölümlerde hasarı azaltmak için biraz kısılır. Bu şekilde aynı zamanda dayanıklılık ve motor ömrü artar.
Force India ve Williams araçları zaten genelde düzlükte hızlı oluyorlar. Ancak bu yarıştan elde edilen verileri yakından analiz ettiğimizde, Mercedes'in kendi pilotlarına ve aynı zamanda Ocon ile Stroll'e motora normalde verdiklerinden daha fazla hasar vermeye izin vermiş gibi görünüyor.
Lewis Hamilton, Mercedes AMG F1 W08
Örnek vermek gerekirse, 1. viraj öncesindeki hız ölçüm noktasında Mercedes motorlu araçların hızı 328 ile 330 km'sa arasında hıza ulaştıkları görüldü. İlginç olan şey ise 4. versiyon motoruna geçen fabrika takımı araçlarıyla 3. versiyon motoru kullanan diğer takımlar arasında ciddi bir ayrım yoktu. Yarışın çoğunda bu durum geçerliydi.
Ferrari ise istikrarlı bir şekilde 316 - 318 km/sa hızlar arasında geçiyordu. Her turda düzlükte 10 km/s daha yavaştı.
Vettel, 53 turun sonunda yarışı kazanan Hamilton'ın 36 sn gerisinde tamamladı ve müşteri takımların pilotları Raikkonen'in durumunu berbatlaştırdı. Hatta Hamilton podyumda "Mercedes motoru, Ferrari motorundan daha iyi." diyerek durumu Ferrari adına daha da zorlaştırdı.
Sonrasında Ferrari Başkanı Sergio Marchionne bu durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi ve utanç verici olduğunu söyledi.
Mercedes bu yarışı kazanacağını zaten biliyordu ancak yarışta Ferrari daha fazla acı yaşadı ve hep sınırdaydı. Mercedes, elindeki tüm gücü Ferrari'yi rahatsız etmeye çalışarak kullandı. Bu şekilde, Ferrari'nin kazanmasının beklendiği bir sonraki yarış Singapur için takımda rahatsızlık yaratmaya çalıştı.
Maranello, bir an önce güçlü bir şekilde tepki vererek Monza'yı unutmalı ve Singapur'a A oyununu getirmeli. Vettel, yarışın hemen ardından olumsuz yönlere bakarak vakit geçirmektense olumlu yönlerine baktığını açıkladı. Ferrari Başkanı Sergio Marchionne ise tam tersi...
Vettel, Monza'nın Ferrari'nin haftası olmayacağını padoğa gelmeden dahi biliyordu ancak takımın kesinlikle kazanması gereken Singapur'dan önce odaklanmasının bozulmasını istemedi.
Lewis Hamilton, Mercedes AMG F1 W08, Valtteri Bottas, Mercedes AMG F1 W08
UBS Yarış Strateji Raporu, James Allen tarafından bir çok bir çok F1 takımının stratejistlerinden ve Pirelli'den alınan veriler ışığında hazırlanıyor.
YARIŞ GEÇMİŞİ GRAFİĞİ ise Williams Martini Racing tarafından sağlanıyor. Teşekkürler.
Araçlar arasındaki farkları, yani performans farklarını gösteriyor. Yukarı doğru olan bölüm iyi performans olduğunu, aşağı doğru olan yerler ise tam tersini gösteriyor. Keskin düşüşler pit stop olduğunu belirtiyor.
Ocon ve Stroll'ün, orta gruptaki diğer takımlara göre gösterdikleri ilk bölüm performansına bakın. Normalde Toro Rosso ve Renault gibi takımlar onlara çok yakın oluyordu. Burada ise normalden çok fazla fark var. Bu şekilde olmasını sağlayan faktörlerden birisi, o araçlardaki Mercedes motorunun daha üst seviyede kullanılmış olması.
Raikkonen'in 15. turdaki, Vettel'in 31. turdaki farklarına bakın. Raikkonen, Ocon'dan geç pite girmeye ve her ikisini birden geçmeye çalışabilirdi.
Aynı zamanda Ricciardo'nun temiz havaya çıktığı an gösterdiği gelişime dikkat edin. Lastikleri trafikte aşırı ısındığında panik yapmadı ve yoluna devam etti. Yarışın sonunda 4. olarak ödülünü kazandı.
Yarış Geçmişi
tr.motorsport.com