Bahreyn Grand Prix’si öncesinde düzenlenen ikinci antrenman seansı, McLaren takımının üstünlüğüyle tamamlandı.
McLaren’ın iki genç pilotu, en hızlı turda rakiplerine yarım saniyeden fazla fark atarak sıralama turlarında pole pozisyonu mücadelesinin yalnızca kendi aralarında geçeceğini gösterdi.
Seansın üçüncü ismi Mercedes’ten George Russell oldu. Ancak Russell’ın, Piastri’ye olan zaman farkı tam 0,5 saniyeydi. Bu fark, Russell ile dokuzuncu sıradaki Oliver Bearman arasındaki mesafe ile aynıydı. Bu da McLaren’ın ne kadar baskın bir performans ortaya koyduğunu gözler önüne serdi.
McLaren’ın yeni aracı MCL39’un üstün olması bekleniyordu ama bu kadar büyük farklar sürpriz oldu. Özellikle ikinci sektör, yani sürüş becerisi ve aracın yol tutuşunun öne çıktığı bölümde McLaren’lar açık ara öndeydi. Aracın dengesi ve aerodinamik yapısı, Piastri ile Norris’e rakip tanımadı.
McLaren’ın belki de tek zayıf yönü, maksimum hız değerlerinde olağanüstü bir performans sergilememesiydi. Ancak bu da bilinçli bir tercih. Mühendislerin planı, yarışta rakipleri geçmek değil, en önde başlayıp farkı açarak gitmek üzerine kurulu. Bu doğrultuda tasarlanan araç dengesi, mükemmele yakın seviyede.
Piastri ile Norris arasındaki iç rekabet, Cumartesi günü yapılacak sıralama turlarında doruğa ulaşacak. Pole pozisyonu, yarış zaferine giden yolda çok önemli bir adım olacak. Sakhir pisti DRS ile geçiş fırsatları sunuyor olsa da, önde başlayan pilotun avantajı büyük. ‘Papaya kuralları’ adı verilen McLaren’ın bu yeni düzeni, ilk virajda önde olanın büyük şansa sahip olacağını gösteriyor.
Piastri ve Norris’in yarış performansları doğrudan karşılaştırılamasa da, veriler yine McLaren'ın gücünü ortaya koydu. Piastri, sert lastiklerle yaptığı dokuz turda ortalama 1:38.081 tur zamanı elde etti. Norris ise yumuşak lastiklerle 1:38.268 ortalamasını yakaladı. Her iki pilot da son derece rekabetçiydi.
McLaren’in ardından gelen ilk isim Mercedes pilotu George Russell oldu. Mercedes takımı Bahreyn hafta sonuna zorluklarla başladı. Sabah seansında Russell’ın yerini genç pilot Frederik Vesti aldı. Ancak Russell, akşam seansında hızlıca ritim buldu ve en hızlı turunda küçük bir hata yapmasa daha da yukarıda olabilirdi. O hata kendisine 0.3 saniyeye mâl oldu.
Russell, Japonya’da Max Verstappen’in yaptığı gibi yarışa damga vuracak gibi durmasa da, yarış simülasyonlarında da üçüncü en hızlı isim oldu.
İngiliz pilot, yumuşak lastiklerle attığı on iki turda 1:38.528 ortalama yakalayarak, Verstappen’den 0.3 saniye daha hızlı göründü. Red Bull’un ise alışıldık ‘Cuma gecesi mucizesi’ne ihtiyaç duyduğu bir tablo ortaya çıktı.
Ferrari cephesinde farklı görüşler hakimdi. Charles Leclerc, Suzuka’daki formunu Bahreyn’e taşımış gibi göründü. Hem sıralama turu denemesi hem de orta hamurla yaptığı yarış simülasyonu oldukça etkileyiciydi. Gün sonunda hem seans sıralamasında hem de yarış temposunda dördüncü sırada yer aldı.
Ancak takım arkadaşı Lewis Hamilton için işler daha zordu. Sekizinci sırada yer alan Hamilton, Leclerc’ten yarım saniye daha yavaştı. Sıralama simülasyonunda araca adaptasyon sorunu yaşadığı açıkça görüldü. Yarış temposunda biraz daha iyi görünse de, istenilen seviyede değildi.
tr.motorsport.com