Red Bull’un 2021 aracı (RB16-B) son kez Honda motoruyla yarışacak ve Red Bull’un 2020 benzeri bu aracından beklentileri şimdiden belli ediyor.
Adrian Newey tarafından tasarlanan 2021 aracının, Mercedes’in asıl rakibi olmasını ve Max Verstappen’in sonunda Hamilton – Bottas ikilisiyle savaşabileceğini umuyoruz. Araç gelişiminin sınırlandırılması sebebiyle 2020 aracı olan RB16’nın gelişmiş versiyonu olan 2021 aracı geçen sezonun sonlarında özellikle de yaz ayındaki gelişimiyle bizlere olumlu manada fazlasıyla işaret verdi. Ancak 2020’de ikisi de Max Verstappen olmak üzere sadece iki galibiyet alabildiler. 2021, Bahreyn’de ilk yarıştan itibaren Mercedes ile eşit şartlarda savaşmayı hedefleyen Milton Keynes ekibi için kolay bir geçiş yılı olmayacak.
2021 Yılında Honda Motordaki Gelişim ve Kaliteyi Garanti Ediyor
McLaren’li başarısız yıllardan sonra yeniden zirveye oynamak isteyen Honda’nın 2021 sezonu sonunda Formula 1’den ayrılma kararı alması Red Bull ekibini derinden sarstı.
Honda’nın emekliliğini duyurmasına rağmen, 2021 Red Bull ve Alpha Tauri’ye Mercedes’e eşit bir motor sağlamayı planlayan Honda için bir çıkış yılı olmayacak. Bu bağlamda Honda, başlangıçta 2022’ye yönelik bileşenlere sahip bir 2021 güç ünitesi sağlamak için Milton Keynes teknisyenleriyle sinerji içinde çalışıyor gibi görünüyor.
Honda, Red Bull’u iki sezon boyunca rekabetçi yapacak bir motor ile bırakmak için kendisini kesinlikle zorluyor. Honda’nın ayrılmasına rağmen 2021 sonrasında da Japon çıkışlı motordan, Tag Heuer ve Renault zamanında yaptıkları gibi ana sponsorun adını değiştirerek faydalanmaya devam edebilirler.
2021 motorunda ana geliştirme odağı beygir gücü arayışının temeli olan endotermik kısımla ilgili. Bu anlamda motordan daha fazla güç elde etmeye çalışırken aynı zamanda yakıt tüketimi de daha verimli hale getirilmeli. Ayrıca geçtiğimiz sezon Red Bull’a dayanıklılık konusunda sıkıntı yaşatan hibrit kısmın da yeniden gözde geçirilmesi gerekiyor.
Arka Taraftaki Şanzıman ve Aerodinamik Çalışmalar
F1’deki aerodinamik mühendisliği boyunca her zaman hayranlık uyandıran ve yeniliklerle karşımıza çıkan Adrian Newey, doğrulanmış parçaların dondurulma kararıyla 2021’de daha az özgürlüğe sahip olacak. Özellikle geçtiğimiz sezonun başında RB16’nın yaşadığı dengesizlik ve arka tarafı aniden kaybetme gibi sorunlar göz önüne alındığında 2021 aracında aerodinamik olarak odak noktası aracın arka tarafı olacaktır.
Red Bull ekibinde aracın arkasıyla ilgili çalışmalar geçen sezon Eylül ayında kuralların doğrulanmasıyla beraber gerçekleşti. RB16-B’de de kullanılacak olan yeni arka süspansiyon, üst üçgen kolları yükseltecek bağlantı parçasında yapılan değişiklikle ortaya çıktı. Bu değişim, üst ve alt üçgenler arasındaki mesafeleri arttırarak daha çok hava akışına ve daha az dirence sahip bir kanal oluşturmayı amaçlandı. Ayrıca bağlantı parçasında da değişiklikler yapılarak Mercedes tarzı hava beslemeli kalıp eklendi. Son yapılan değişiklikte hava beslemeli kalıplar Mercedes’teki gibi fren disklerini soğutmayıp sadece tek bir aerodinamik amacı olduğundan dolayı direktiflere aykırı bulunmadı.
2021’de arka süspansiyonun değişmesinin yanında, yeni kurallarla birlikte aracın arka bölümünün de aerodinamik olarak yeniden düzenlenmesi gerekecek. Jeton sisteminin getirilmesiyle takımların sınırlı gelişim hakkı olduğundan, bu jetonları mümkün olan en verimli şekilde kullanma yoluna gideceklerdir. 2020 aracından 2021 aracına aktarılacak ve değiştirilemeyecek olan dondurulan parçalarla birlikte vites kutusunun da uyumlu çalışması için jeton haklarının aracın bu bölümünde kullanılmasını bekleyebiliriz.
Red Bull’da arka tarafta yapılan çalışmalar özellikle Türkiye GP’inden sonra aerodinamik parçalarda gerçekleştirildi. Newey ve ekibi 2019 aracındaki farklı egzoz tahliye kapağı konfigürasyonuna ve arka kanattaki destek dirseklerine geri döndüler.
İstanbul’da, tahliye kapağı egzozları, arka kanadın çöküntü alanı içinde süspansiyon kolunun altına taşındı. Bahreyn’de ise arka kanattaki destekler değiştirilerek, RB15’teki gibi tek direk sistemine geçildi. Arka taraftaki dengesizlik, Red Bull mühendislerini tek direk sistemine dönmeye zorlayarak sürüklenme ve türbülansı azaltmaya yönlendirdi. Bu sistem muhtemelen 2021 aracında da karşımıza çıkacak.
Red Bull 2021’de tabanın ve difüzörün arka taraftaki downforce yani yere basma gücünü sınırlayan yeni aerodinamik kurallar ile de başa çıkmak zorunda. Christian Horner’ın takımı, 2020 sürecinde 2021 aerodinamikleri alanında çalışan bir takım olduğundan yeni kurallara uygun parçaları test etmek amacıyla sezon içerinde birçok kez Cuma antremanlarında deneme fırsatı buldu. Böylece CFD’deki verilere ek olarak pist üstünde toplanan veriler ile birlikte yeni aerodinamik sınırlamalarla gelecek downforce kaybını ölçme şansı yakaladılar. Bu anlamda takım Abu Dhabi’de Cuma günü serbest antrenman seansında 2021 tabanı versiyonu denedi. Bu versiyonda, içeri doğru daraltılan tabana ek olarak, arka lastiğe çarpacak türbülansı azaltmak için arka tekerleğin yanına dikey bir şerit eklendi. Bu durum bizlere bazı takımların 2021 teknik yönetmeliğini nasıl yorumladığına dair önemli ipuçları verebilir.
Ön Kanattaki Çalışmalar
Geçtiğimiz sezon Red Bull kanat destek noktalarında geniş ve dar konfigürasyonlara sahip iki farklı burun tasarımıyla karşımıza çıktı. Ön kanadın nötr bölgesinden geçen hava akışını yönetmek için tasarlanan dar burun yanında Mercedes tarzı pelerin şeklinde kanatçıkların da kullanılması dikkat çekti. İç yapısı doğrulanmış olan burun çerçevesiyle beraber RB-16B’ye aktarılması beklenen bu tasarımla birlikte 2021 aracına hangi konfigürasyonları ekleyeceklerini görmek ilginç olacak.
2020 aracında mevcut olan bölünmüş ankrajlı alt üçgen ön süspansiyonda kesinlikle dikkate alınmalı. 2019’da üst üçgende ortaya çıkan bu çözüm, lastikleri doğru kullanım aralığındaki kinematik arayışı hedeflemekte. 2021’de Pirelli lastikleri, önümüzdeki sezon otomobillerin yüksek aerodinamik yükünün neden olduğu streslere daha dayanıklı olması için daha sert olacağını hatırlatalım.
ffttkknn