Lewis Hamilton Katar Grand Prix'sinde, yarışa başlamak için ışıklar sönmeden önce hareket ettiği için hatalı start nedeniyle ceza aldı. Lando Norris ise, Cidde'de yaşadığı benzer bir olayda ceza almamıştı.
Lewis Hamilton, Katar Grand Prix'sinin ardından hem startta yaptığı hata hem de pit yolunda hız yaptığı için aldığı ceza hakkında üzüntüsünü dile getirdi: “Daha kötüsü de olabilirdi ama yarışı bitirdim ve her şey sona erdi.”
"Başlangıçta hata tamamen bendeydi. Lastik patlaması ise gerçekten talihsizlikti. Pit yolundaki de benim hatamdı. Ancak elimden geleni yapacağım, yarın yeniden kalkıp şansımı deneyeceğim."
Ancak FIA’nın Katar’daki kararları sosyal medyada tartışmaya yol açtı. Tartışmanın merkezinde ise Lando Norris’in bu yılki Suudi Arabistan Grand Prix'sinde benzer bir hatada ceza almamış olması vardı.
Peki neden Hamilton cezalandırıldı da Norris cezalandırılmadı?
Norris ne yapmıştı?
Cidde’de, Norris tıpkı Hamilton gibi kalkış ışıkları sönmeden önce hareket etmiş ve ardından durarak momentum kaybetmişti.
George Russell, bu durumu hemen takım telsizinden bildirerek, "Norris hatalı start yaptı," demişti.
Ancak, Norris’in aracı, FIA’nın start ihlallerini tespit etmek için kullandığı transponder cihazını tetiklemediği için İngiliz pilot herhangi bir ceza almadı.
Hamilton için farklı olan neydi?
Katar’da, Hamilton’ın aldığı ceza ile ilgili hakemlerin raporu şöyleydi:
"FIA transponder cihazı hatalı startı tespit etti. Bu, 44 numaralı aracın (Hamilton) araç üstü kamerasındaki video görüntüsüyle de doğrulandı. Kalkış çok az bir farkla sinyalden önce gerçekleştiği için minimum ceza uygulanmıştır."
Norris ve Hamilton'ın olayları görünüşte benzer olsa da, Hamilton'ın transponder cihazının ihlali tespit etmesi, bu iki durumu ayıran ilk farktı.
Ancak Suudi Arabistan’daki tartışmaların ardından, Çin ve Avustralya Grand Prix'leri arasındaki F1 Komisyon toplantısında kurallar değiştirildi.
Norris'in hatalı start yaptığının açıkça görülmesi ancak ceza almamasına ilişkin kafa karışıklığı, yönetmeliklerin değiştirilmesine yol açtı ve hatalı startın yalnızca transponderin tetiklenmesiyle tespit edileceğini ifade eden cümle kural kitabından çıkarıldı. Artık ihlaller yalnızca transponder cihazına bağlı olarak değerlendirilmek yerine, görsel ve diğer kanıtlarla da desteklenebiliyor.
Dolayısıyla, Hamilton'ın transponder cihazı devreye girmeseydi bile, yeni düzenlemeye göre yine cezalandırılması gerekecekti.
Bu durum, FIA veya yarış hakemleri tarafından bir tutarsızlık değil; aksine, daha önceki karışıklıklardan ders çıkarılarak düzenlemelerin iyileştirilmesi olarak görülüyor.
tr.motorsport.com