play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 62
#33 Max Verstappen
Sıra 2| Puanı 61
#81 Oscar Piastri
Sıra 3| Puanı 49
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 45
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 5| Puanı 30
#16 Charles Leclerc
Sıra 6| Puanı 20
#23 Alexander Albon
Sıra 7| Puanı 18
#44 Lewis Hamilton
Sıra 8| Puanı 15
#31 Esteban Ocon
Sıra 9| Puanı 10
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 10
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 11| Puanı 6
#87 Oliver Bearman
Sıra 12| Puanı 5
#6 Isack Hadjar
Sıra 13| Puanı 4
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 14| Puanı 3
#55 Carlos Sainz
Sıra 15| Puanı 1
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 16| Puanı 0
#7 Jack Doohan
Sıra 17| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 18| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 19| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:111, Galibiyet:2
Mercedes | Sıra: 2
Puan:75, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 3
Puan:61, Galibiyet:1
Ferrari | Sıra: 4
Puan:35, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:19, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:15, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:10, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 8
Puan:7, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:6, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Bahreyn GP 13 Nisan 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 59
DeÄŸerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ä°nceleme Formula 1 araçları neden kıvılcım çıkarır?
05-04-2025, 11:12
sadmin
Patron
KONU:
197,488
MESAJ:
554,431
F1 PUANI:
ÃœYELÄ°K:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 izle Canlı F1 izle
Formula 1 Bahreyn GP 13...
Formula 1 izle Canlı F1 izle
Formula 1 Bahreyn GP 12...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Japonya GP Ve Max’ın Gö...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Free Practice 4, Max Ve...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Verstappen EZDİ GEÇTİ, ...

Yorum: #1
Formula 1 araçları neden kıvılcım çıkarır?

[Resim: 59618.076bfa35.f1tr.com]

Formula 1 araçlarının düzlüklere girerken arkasında bıraktığı kıvılcımlar oldukça etkileyici bir görüntü oluşturur. Peki, bu kıvılcımlar neden ortaya çıkıyor? Araca zarar mı veriyor, yoksa bunun bir anlamı mı var?

Formula 1 araçlarının tabanında, ön tekerleklerden arka tarafa kadar uzanan bir tahta plaka bulunur. FIA, bu plakayı araçların aerodinamik avantajlarını sınırlandırmak ve düzlüklere girerken aşırı alçalmalarını önlemek amacıyla zorunlu hale getirmiştir.

Bu plaka, karbon fiber gibi yüksek teknoloji ürünü bir malzemeden yapılmış gibi görünse de aslında Jabroc adı verilen ahşap bazlı bir malzemeden üretilir. Jabroc, kayın ağacı katmanlarının reçine ile birleştirilmesiyle oluşan bir kompozit malzemedir.

Ancak kıvılcımların asıl kaynağı, bu tahtanın içine yerleştirilmiş titanyum (skid block) kayma bloklarıdır. Plank’in zarar görmesini engelleyen bu bloklar, en fazla 3 mm dışarı çıkacak şekilde tasarlanmıştır. Araç, düz bir zeminde veya tümseklerde alçaldığında titanyum bloklar piste sürtünerek arkada ışık saçan kıvılcımlar oluşturur. Bu sistem, 1980’ler ve 1990’larda F1 araçlarında kullanıldıktan sonra 2015 sezonunda yeniden Formula 1’e dahil edildi.

Formula 1 kıvılcımları araca zarar verir mi?

F1 araçlarının çıkardığı kıvılcımlar, aslında aracın zarar gördüğünü değil, aksine korunmasını sağlayan bir mekanizmayı temsil eder.

Taban plakası, takımların araçlarını belirlenen yükseklikte tutmasını sağlarken, yer etkisi aerodinamiğinin aşırı kullanımını da önler. FIA kurallarına göre, taban plakasının belirli bir seviyede aşınması gereklidir; eğer bu aşınma fazla olursa, takım ve pilot diskalifiye edilebilir. Bunu en yakın Çin GP’de gördük. Lewis Hamilton, tabanı aşırı aşındığı için yarıştan diskalifiye edilmişti.

Titanyum kayma blokları, tahta plakanın aşırı derecede yıpranmasını önleyerek bu kurallara uyulmasını sağlar.

Formula 1 araçları neden düzlüklere girerken kıvılcım saçar?

F1 araçları aerodinamik yapıları sayesinde pist üzerinde büyük bir downforce (aşağı yönlü basınç) oluşturur. Araç hızlandıkça bu basınç artar ve araç piste daha fazla yapışır.

Düzlüklerde, araçlar yanlara hareket etmediği için aerodinamik kuvvetler tamamen dikey olarak etki eder ve araç pist yüzeyine daha fazla yaklaşır. Yüksek hızda giderken bir tümseğe denk gelindiğinde titanyum bloklar piste sürtünerek kıvılcımlar oluşturur.

Özellikle yarışın başlangıcında, araçlar tam yakıt deposuyla (yaklaşık 110 kg) daha ağır olduğu için kıvılcımlar daha sık görülür. Ayrıca, kerblere (bordürlere) çıkıldığında da sürtünme artacağı için kıvılcımlar gözlemlenebilir.

Peki bugün durdur yere neden F1 araçlarından çıkan kıvılcımlardan bahsediyoruz? Japonya GP öncesinde gerçekleştirilen 2. antrenman seansı 4 defa kırmızı bayrakla durdurulurken, bunlardan ikisi kaza, ikisi pist kenarında yer alan otların yanmasının sonucuydu. Pist kenarındaki kuru otların, araçlardan çıkan kıvılcımlar nedeniyle alev aldığı düşünülüyor.

[Resim: 59619.1911d499.f1tr.com]

trf1.net



»»»»»»»»»»»» ✔ F1tr. com İmza ® ««««««««««««
05/04/2025, 11:12

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Max Verstappen "Buradayım" Dedi, McLaren'de Eksikler, Yuki Tsunoda Red Bull'da | Formula 1x1 #04 sadmin 0 47 9 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Formula 1 Japonya GP 2025 DeÄŸerlendirme: Verstappen'in Sürüşü, Norris-Piastri rekabeti sadmin 0 42 10 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Formula 1 Japonya GP 2025 Yarış Öncesi: Süper Max McLaren'a karşı sadmin 0 37 10 saat önce
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1