Ajansspor yazarı Orhan Gülek, Formula 1 tarihine damga vuran pilotları inceledi. İşte F1 tarihinin gelmiş geçmiş en iyi sürücüleri...
Tüm yarış ve adrenalin tutkunlarının favorisi Formula 1, tarihinin en efsane pilotlarına da ev sahipliği yapıyor. Bu tarihi mecra, birbirinden şöhretli pilotlarıyla da konuşuluyor. Bu haftaki yazımızda, F1’e dönem dönem damga vuran pilotları inceleyeceğiz.
Tek başına araç hızı yeterli değil
Aslında bakarsanız, Formula 1 pilotlarını kendi şartlarında değerlendirmek lazım. Örneğin elektroniklere ve stratejilere boğulmuş son on yılın Grand Prix’sileri bence pilotların değil, takımların zaferiydi. Çünkü F1’de şampiyon olabilmek için en büyük etken araçtır. Ancak pilotlar da fark yaratır. Tek başına araç hızı yeterli değil. Özellikle de şampiyon mücadelesi verecek takımlar arasındaki fark azsa kaderi belirleyecek pilottur.
Verstappen dominasyonu!
Mesela bu sezon Verstappen art arda 3. kez dünya şampiyonu oldu. Verstappen’in aracını bugün F1'deki tüm pilotlara verseydiniz şampiyon olur muydu tabii ki hayır. Gridin yarısı bunu başaramaz bile. Verstappen ile gridin yarısı arasında en fazla 0.5 saniye fark vardır. Geriye kalanlarla aradaki fark biraz daha fazla.
En iyi aracı, en iyiler kullanır
Genel olarak F1 tarihi boyunca en hızlı aracı, en hızlı sürücüler kullandı. Bu bir rastlantı değil. Doğru zamanda doğru yerde ve hızlı iyi bir aracın olursa bu şekil bir dominasyon elde edebilirsin.
Şimdi gelin birlikte Formula 1’in 10 yıllık sürecine damga vuran pilot listeme bakalım;
1950's : Juan Manuel Fangio
1960's : Jim Clark
1970's - 1980's : Niki Lauda
1980's - 1990's : Ayrton Senna
1990's - 2000's : Michael Schumacher
2000's - 2010's : Fernando Alonso
2010's : Lewis Hamilton
2020's : Max Verstappen
Pilotları dönemlerine göre "en iyiler" olarak listelediğimizde, çıkan sonuç bu olur. Bu isimleri birbirleriyle kıyaslamamız istatistikler dahil olmak üzere her şekilde zordur. Çünkü dönemler ve şartlar farklıdır, hızlı araca sahip olmak başarıyı getirir, bu araca sahip olmayanları kötü pilot olarak nitelendiremeyiz. Bu listede illa kıyas yapılacaksa, yarıştığı dönemde bıraktığı etkilere bakılabilir, pilotun sporda yaratmış olduğu popülerite, kitleleri çekmesi.
Formula 1, takım ruhu demektir
F1 pilotları arasında bir diğer kıyas noktası ise zayıf araçlar, yetersiz ekipman ile yapılan sürüşler ve elde edilen başarılar olabilir. Takım inşa edebilmek ve o takıma liderlik gösterip başarıya ulaşabilme yetisi kıyaslama noktası olabilir.
Ne diyordu Henry Ford: "Bir araya gelmek başlangıç, bir arada durabilmek ilerlemek, birlikte çalışmak başarıdır…"
Yağmurda herkes için şartlar eşitlenir
Bunlara ek sürüş kısmından gireceksek konuya, yağmurlu şartlar altında yapılanlar kıyaslanabilir. Çünkü yağmurda herkes için şartlar eşitlenir. Tüm bu noktalardan bakınca benim gözüme 2 isim çarpıyor ilk etapta; Schumacher ve Senna. Onlardan sonra ise; Lauda ve Alonso. Belki hepsini eşit araçlarda yarıştırsak, Jim Clark herkesi dağıtacak. Bunu da bilemiyoruz.
Schumacher, Formula 1'e çağ atlattı
Schumacher spora etki etme ve yönlendirme konusunda tarihteki tüm pilotlardan ayrı konumda, modern F1 pilotu tanımının temelini onun öncülüğünde keşfetti F1 dünyası, çağ atlattı, F1 pilotlarının birer sporcu-atlet olmalarındaki çıtayı belirledi. O yüzden bu kadar iddialı konuşmaya veya başka pilotların hakkını da yemeye gerek yok. Bakalım Verstappen kariyeri bitince nasıl bir etki gösterecek.
Ajansspor.com