Günümüzde birçok takımın ismi, kurucularının adlarından geliyor. Ancak, F1 tarihine baktığımızda bazı takımların oldukça ilginç ve sıra dışı isimlere sahip olduğunu görüyoruz.
Gride baktığımızda çoğu takımın adı, kurucularından geliyor. Örneğin Formula 1’in en ünlü takımı olan Ferrari, takımın kurucusu Enzo Ferrari’nin adını taşıyor. Gridin "en yeni" takımı Haas'ın adı Amerikalı iş insanı Gene Haas’ın soyadından geliyor, aynı şey Williams (Sir Frank Williams), Sauber (Peter Sauber) ve McLaren (Bruce McLaren) için de geçerli.
Mercedes'in adı Emil Jellinek’in kızı Mercédès Jellinek’ten gelirken, Alpine'in ana şirketi Renault, Louis, Marcel ve Fernand Renault kardeşlerin mirasını yaşatıyor.
Aston Martin, adını Aston Tepeleri’nde yapılan yarışlardan ve kurucusu Lionel Martin’den alırken, Red Bull’un motor ortağı Honda'nın adı kurucusu Soichiro Honda’ya dayanıyor.
2026'da F1'e girecek Cadillac'ın adı Fransız kaşif Antoine Laumet de La Mothe Sieur de Cadillac’tan geliyor.
Cadillac, 1701 yılında ABD’nin Michigan eyaletindeki Detroit şehrini kuran kişi olarak biliniyor.
Ancak Formula 1 tarihinde bazı takımlar var ki isimleri bir hayli ilginç ve sıra dışıydı. İsmi olmasa bile hikayeleri ilginç!
Speedweek, en sıra dışı isimleri şöyle sıralıyor:
1. Arrows (1978–2002)
Takımın adı aslında çok farklı değil, Arrows (ok) oldukça bilindik bir isim. Fakat takımın adının bildiğimiz ok ile herhangi bir ilgisi yok. Shadow Takımı’ndan ayrılan beş kişi tarafından kurulan takımın ismi, soyadlarının baş harflerinden oluştu: Franco Ambrosio (A), Alan Rees ®, Jackie Oliver (O), Dave Wass (W) ve Tony Southgate (S). Estetik açıdan bir “R” harfi daha eklenerek isim tamamlandı.
2. Lyncar (1974/1975)
Bu takımın ismi, kurucuların eşleri Lyn ve Carol’un adlarının birleşiminden oluştu. İsim hoştu ama ne yazık ki bu araçları daha hızlı yapmaya yetmedi.
3. Maki (1974)
Takım ismi, kurucusu Masao Ono ve tasarımcısı Kenji Mimura’nın isimlerinden türetildi. Ancak arabanın ilk modeli olan F101A, ağır ve hantal bir yapıya sahipti. Sürücü Howden Ganley, bu aracı kariyerinin en kötü aracı olarak tanımladı.
4. Life (1990)
Bu İtalyan takımının ismi, sahibi Ernesto Vito’nun soyadının İtalyanca’daki “Vita” (hayat) kelimesinden çevrilerek “Life” olarak adlandırıldı. Ancak performansları, isminin aksine tam bir ölüm sessizliğini andırıyordu.
5. Alta (1950–1952)
İsim, kurucusu Geoffrey Taylor’ın adındaki TA ile motorun alüminyum bloklarından esinlenen AL harflerinin birleşiminden oluşturuldu.
6. March (1970–1993)
Arrows’un öncüsü sayılabilecek bu takımın ismi de kurucularının baş harflerinden türetilmişti: M (Max Mosley, FIA’nın eski başkanı), AR (Alan Rees – yine sahnede!), C (Graham Coaker) ve H (Robin Herd).
7. Token (1974)
Bu takımın adı, kurucularının isimlerinden türetildi: TO, Yunan armatör Tony Vlassopulos’un adından, KEN ise gemi sigortacısı Ken Grob’un adından alındı. Ancak araç, performans açısından ismini “Noken” (yani işe yaramaz) olarak değiştirmeliydi.
8. Zakspeed (1985–1989)
Alman takımının ismi, kurucusu Erich Zakowski’nin soyadı ile hız anlamına gelen “speed” kelimesinin birleşiminden türetildi. Kendi turbo motorlarıyla yarışan ekip başarılı olamadı, özellikle daha sonra motor tedarikçisi olan Yamaha, büyük bir hayal kırıklığı yarattı.
9. LDS (1962–1968)
Güney Afrikalı pilot ve mühendis Louis Douglas Serrurier’in baş harflerinden oluşan bu takım, Cooper ve Brabham gibi markalardan ilham alarak araçlarını geliştirdi. Motorlarda ise Alfa Romeo ve Repco gibi markaları kullandı.
10. Kojima (1976/1977)
Eski bir motosiklet yarışçısı olan Matsuhisa Kojima, Japonya’da muz ithalatıyla zenginleşti ve kendi yarış takımı kurdu. İsminin bir motosiklet markasını çağrıştırması ilginç bir tesadüf olsa da, takımın ömrü pek uzun sürmedi.
tr.motorsport.com