Bahreyn testlerini geride bıraktık, peki geçen yılın ilk üç takımı için durum ne?
2024 sezonu gelecek hafta Bahreyn GP’si ile resmen start alacak; pist, arka arkaya dördüncü, toplam altıncı kez sezonun açılış yarışına ev sahipliği yapacak.
Ancak tüm dünyanın gözü sezon başlamadan henüz bir hafta önce Bahreyn’e çevrilmişti bile, nitekim sezon öncesi testleri de artık Bahreyn’de düzenlenmekte!
İki uzun düzlüğü, peş peşe orta hızlı virajları ve keskin frenaj noktalarıyla tam bir test parkuru konumundaki Bahreyn’deki üç günlük testler boyunca her takım yeni aracını görücüye çıkarttı ve farklı programlar vasıtasıyla veri toplamaya çalıştı.
Oldukça sakin bir test dönemi
Normalde sezon öncesi testlerinde takımlar kadar pilotlar da aracın limitlerini öğrenmeye çalışır, bu yolda zaman zaman spin atmaktan çekinmezlerdi.
Fakat son birkaç yıldır bütçe sınırı uygulaması nedeniyle durum değişti, artık hiçbir takım sezonun ilk yarışı öncesi ekstra maliyet istemiyor. Bu da birçok takımın aracın dengesini tutturmaya çalışırken çok da zorlamadığı anlamına geliyor.
Dolayısıyla, test dönemi boyunca sadece bir spin gördük, hiç kaza görmedik. Bahse konu spinin sahibi ise ilk gün öğleden sonra piste çıkan ve 10. viraj girişinde kontrolü kaybeden Logan Sargeant.
Ufak tefek teknik arızalar yaşanmadı değil, fakat yine ilk gün Alex Albon ile Williams dışında yolda kalan bir takım da olmadı -ki Williams da iki saat içinde piste dönebildi.
Eski testlerin bir diğer klasiği de güç ünitesi arızalarıydı, zaman zaman henüz ilk günden motor değişikliği görürdük. Ancak güç ünitelerinin dondurulmuş ve izin verilen dayanıklılık güncellemeleriyle de güçlendirilmiş olması sebebiyle büyük sorunlar da görmedik.
🟡 SARI BAYRAK | Alex Albon, Williams ile yolda kaldı.
Red Bull yine zirvede gibi
Son şampiyon sezon öncesinin şok edici takımı konumunda, bunun en büyük sebebi Formula 1 tarihinin en büyük risklerinden birini almış olmaları.
Geçen yıl “kaydırak tipi sidepod” konseptini geliştiren ve özellikle de lastik performansı sayesinde kimseye nefes aldırmayan takım, 21 galibiyet alan konsepti değiştirmeyi tercih etti!
Mercedes’in çöpe attığı “sıfır sidepod” konseptinden esinlenen takım, hava girişlerini oldukça daralttı, sidepod’un alt kısmını da boş bırakarak arka taraftaki yere basma gücünü arttırmayı amaçladı.
Takımın bu riski şu anlık karşılık bulmuş gibi görünüyor, nitekim Max Verstappen ilk günü 1.31.344 ile lider tamamladı, üçüncü gün ise öğleden sonra C3 orta hamur ile 1.37.1 bandında arka arkaya turlar kaydederek RB20’nin lastik aşınmasının ne kadar az olduğunu tüm dünyaya gösterdi.
Red Bull test boyunca yumuşak hamurla hiç turlamadı, hızlı turlar için C3 orta hamur tercih edildi. Bu hamur Bahreyn’de en yumuşak hamur olacak, takımın bu lastikle iyi bir tek tur temposuna sahip olduğunu düşünürsek Red Bull için test dönemi kötü geçmedi.
Takım içinde de Christian Horner soruşturması nedeniyle yaşanan çalkantı piste yansımış değil, Horner ile arasının bozuk olduğu söylenen Adrian Newey operasyonları bizzat garajdan yönetti, Helmut Marko’nun da keyfi yerindeydi.
İşler iyi gitse de ufak tefek sıkıntılar da mevcut; Sergio Perez, testlerin ikinci günü ilk olarak frenlerin yanması nedeniyle zaman kaybetti, sonra da ufak bir elektronik sorunu yaşadı. İki sorun da hızlıca çözüldü.
Max Verstappen, en hızlı derece 1.30.755, toplam tur 206.
Sergio Perez, en hızlı derece 1.30.679, toplam tur 182.
Red Bull, toplam tur 388.
Max Verstappen's C3 race simulation:
37.7
37.5
37.4
37.2
37.1
37.1
37.2
37.1
37.1
37.0
37.1
37.2
Ferrari gelişim kaydediyor
Geçen yıl iyi bir tek tur temposuna sahip olan ancak lastikleri tam anlamıyla eriten Ferrari, bu yıl saf hızdan ziyade uzun sürüşlerde istikrarı hedefliyor, ancak Bahreyn testlerinde ise her iki hedefe de yönelik bir program mevcuttu.
Program dahilinde testlerin ilk günü nispeten sakin kalan ve Verstappen’e cevap vermeyen Ferrari, ikinci gün itibariyle daha agresif bir programa geçti ve sık sık hızlı tur denemeleri yaptı.
İkinci günün henüz ilk dakikalarında 1.31.750 yapan ve ilk gün sadece Verstappen tarafından geçilen 1.32 barajını hızlıca geçen Leclerc, sabah seansını bu derecesiyle lider tamamladı.
Öğleden sonra piste çıkan Sainz ise elini tam anlamıyla gösterdi ve C4 yumuşak hamurla çok hızlı turlar attı: 1.30.686 ile 1.31 barajını yıktı, 1.30.424 ile derecesini geliştirdi, son olarak 1.29.921 ile 1.30 barajını da yerle bir etti.
Ferrari son günü Charles Leclerc’in C5 yumuşak hamurla attığı 1.30.322’lik turla lider bitirdi ancak Sainz’ın ikinci gün attığı tur testlerin en hızlı turu olarak kayıtlara geçti bile.
Kırmızılılar için en iyi haber tek tur temposundan hiçbir şey kaybetmemiş olmaları ve sert hamurlarda da Red Bull’u yakalayabilmiş olmaları, üçüncü günün sonlarında Verstappen’in C1 temposu ve Leclerc’in C1 temposu aynıydı. Lastik korumayı başarabilen bir Ferrari hiç şüphesiz ki iyi haber.
Charles Leclerc, en hızlı derece 1.30.322, toplam tur 195
Carlos Sainz, en hızlı derece 1.29.921, toplam tur 222
Ferrari, toplam tur 417
Mercedes kapalı kutu
Sezon öncesi Lewis Hamilton’ın takımdan ayrılacağını açıklamasıyla ufak çaplı bir şok geçiren Mercedes, yine de James Allison önderliğinde iyi bir sezon öncesi geçirmiş vaziyette.
Sıfır sidepod konseptini tamamen çöpe atan ve kaydırak sidepod konseptine kendi yorumunu katan Mercedes’te en çok göze çarpan nokta, ön kanat ile ön burun arasındaki bağlantı noktası, Takım, bu bağlantıyı kurallardaki bir gri bölgeyi kullanması sayesinde kurmuş gibi.
Test döneminde Mercedes’in elini açmadığını söyleyebiliriz, takım test boyunca sürekli yeni parçalar denedi ve nispeten deneysel bir yaklaşımla ilerledi.
En dikkat çeken değişikliklerden biri süspansiyon tarafındaydı, takım son gün ön süspansiyonun arka kolunu aşağı indirerek bir geometri değişikliği denedi.
İlk gün George Russell’ın aracında yaşanan hibrit arızası ve yaşanan 90 dakikalık kayıp ufak bir endişe kaynağı, ancak bunun dışında herhangi bir sorun yaşanmış değil. Testlere tam 25 set C3 orta hamurla gelen Mercedes, denge üstünde çalışmalar yapmış gibi.
Pilotların yorumları temkinli, ancak Hamilton’a göre an itibariyle Mercedes bir kez daha istediği yerde değil. James Allison ise simülasyon verileriyle pist verilerinin uyuştuğunu ve tavanı daha yüksek bir araca sahip olduklarını belirtiyor.
Hızlı turlara gelirsek, Lewis Hamilton’ın üçüncü gün ilk saatlerde C5 yumuşak hamurla bir tur attığını belirtmekte fayda var, bu tur büyük ihtimalle dolu depoyla atıldı. George Russell ise üçüncü günün son dakikalarında C4 yumuşak hamurla elini biraz olsun gösterdi.
George Russell, en hızlı derece 1.30.368, tur sayısı 186
Lewis Hamilton, en hızlı derece 1.31.066, tur sayısı 172
Mercedes, toplam tur 358
Bahreyn testleri değerlendirme serimiz, yarın McLaren, Aston Martin ve Alpine ile devam edecek.
padoktansesler.com