Bu takımlar geçen seneyi inişli çıkışlı geçirmişlerdi, peki Bahreyn testlerini nasıl geçirdiler?
Bahreyn testleri geride kaldı ve artık herkesin gözü Bahreyn GP’sinde, fakat aradaki bir hafta Formula 1 dünyası için oldukça kritik.
Takımlar artık Bahreyn testlerinde elde edilen verileri inceleyecek ve ilk yarış öncesi düzeltebildikleri kadar sıkıntıyı düzeltecekler, taraftarlara ise Bahreyn GP’si için tahmin yapması düşüyor.
Biz ise Padoktan Sesler olarak Bahreyn testlerinden yaptığımız çıkarımları sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.
McLaren büyük merak uyandırıyor
Geçen sezon bir anda yaptığı büyük atılımla dikkatleri üstüne çeken ve sezonu yedisi Lando Norris’e, ikisi Oscar Piastri’ye ait olmak üzere dokuz podyumla noktalayan McLaren için bu yıl hedef bir adım daha atabilmek.
Kış testleri bize gösteriyor ki takım bu adımı atacak temellere sahip, nitekim MCL38 gerektiği anlarda hız sergileyebilen bir araç olarak karşımıza çıkmakta.
Yarış temposunda Red Bull ile fark henüz kapanmış değil, pilotlar da bu durumun farkında, fakat takımın düşük yakıtla gerçekleştirdiği uzun sürüşlerde lastik koruyabilmesi gibi bir avantajı mevcut. F1.com’un analizi ise McLaren’in şu an en iyi dördüncü araç olduğu yönünde.
Test dönemine baktığımızda ise dağınıklık göze çarpıyor; örneğin Piastri ilk gün 1.5 saat hızlı tur kaydetmedi ve bunun program dahilinde gerçekleştiği söylendi, sonrasında ise gayet iyi denilebilecek zaman turları kaydetti.
Takımın en büyük problemi dayanıklılık gibi. İkinci gün bir yakıt tankı arızası, üçüncü gün ise bir debriyaj arızası sonucu epey zaman kaybedildi. McLaren, 328 sezon öncesi testlerinin en az tur atan ikinci takımı konumunda.
Norris’in “kötü olduğumuz yerlerde gelişemedik”, Stella’nın “özellikle arka taraftaki yol tutuşu arttı” yorumlarıyla tamamladığı testlerin ardından McLaren büyük merak konusu.
Lando Norris, en iyi derece 1.31.256, toplam tur sayısı 145
Oscar Piastri, en iyi derece 1.31.030, toplam tur sayısı 183
McLaren, toplam tur sayısı 328
Aston Martin kamuoyunu ikiye bölmekte
Geçen yıl hem testlerin, hem de sezonun en büyük sürprizi konumundaki Aston Martin, sezonu tamamı Fernando Alonso’ya ait olmak üzere 8 podyumla tamamladı.
Red Bull bu denli iyi olmasaydı Alonso’nun galibiyete de ulaşacağından hiçbirimizin şüphesi yok.
Takım geçen yıl en büyük sıkıntıyı gelişim yarışında yaşadı, ilk sekiz yarışta altı podyuma imza atan Alonso, kalan 14 yarışta ise sadece iki kez podyuma çıkabildi.
Bu kez hem sezona iyi bir temelle başlamak, hem de sezonun kalanında avantajını kaybetmemeye çalışan Aston Martin için testler ayrı bir önem taşımaktaydı.
İlk gün hızlı ve istikrarlı göründü Aston Martin, hatta Alonso seansın ilk saatini lider dahi götürdü. Ancak ikinci gün aracın arka tarafındaki ayar problemleri nedeniyle biraz olsun güçten düşen Aston Martin, üçüncü gün ise Fernando Alonso’nun C1 sert hamurla kaydettiği yarış simülasyonuyla biraz umut buldu; gün boyu dolu depoyla çalışan Nando, ana rakip McLaren’a göre daha iyi, hatta yer yer Red Bull’u yakalayabilecek turlar attı.
Fena olmayan bir test dönemine ve Mike Krack’in “kritik alanlarda iyileştikleri” söylemlerine göre rağmen genel beklenti Aston Martin’in sezona en iyi dördüncü veya beşinci takım olarak giriş yapması yönünde, hatta F1.com’un verilerine göre sıralama performansında VCARB dahi Aston Martin’den hızlı.
Fernando Alonso, en hızlı derece 1.31.519, toplam tur sayısı 183
Lance Stroll, en hızlı derece 1.32.029, toplam tur sayısı 196
Aston Martin, toplam tur sayısı 379
Alpine’in manzarası karanlık
Fernando Alonso ve Oscar Piastri’nin kaybedildiği 2022 sezonunu dördüncü tamamlayan Alpine, o dönemden beri psikolojik avantajını öyle bir kaybetti ki, takım içindeki çarklar paslandı, nihayetinde de bozuldu.
Geçen yılın ortasında Laurent Rossi ve Otmar Szafnauer’i kovan Renault üst yönetimi bu yıl geçen sezonki altıncılıktan çok daha fazlasını istiyor, fakat görünen o ki artık altıncılık dahi hayal gibi.
Sezon öncesi ağırlık problemiyle karşılaşan ve aracı hafifletme planları çarpışma testlerindeki başarısızlıklar nedeniyle suya düşen Alpine, boyadan epey tasarruf ederek ağırlık sorununu biraz olsun çözdü.
Testlerde en ilginç programlardan birini izleyen Alpine, zaman zaman C3 orta hamurla anlamsız hızlı tur denemeleri yaptı, ancak çoğunlukla C1 ve C2 hamurla çalışıldı. Özellikle Esteban Ocon çoğunlukla C1 hamurla uzun sürüşler gerçekleştirdi.
Takımın tek set dahi yumuşak hamur getirmediği testlerde hiç iyi bir görünüm sergilemediğini söyleyebiliriz, 334 tur ile en az tur kaydeden üçüncü takım olan Alpine, zaman tablosunda da Ocon ile 16, Gasly ile 17. sırada yer aldı. Gasly’nin testlerin en az tur kaydeden ikinci ismi olduğunu da belirtelim.
Testlerden sonra Alpine cephesinden gelen haberler de olumsuz, AMuS’un haberine göre A524 an itibariyle gridin en kötü aracı konumunda. Araç fazla ağır, aerodinamik olarak verimsiz, ne tek turda, ne de uzun sürüşlerde iyi. Üst mühendis kadrosunun da takımdan ayrılabileceği konuşuluyor.
Esteban Ocon, en iyi derece 1.32.061, toplam tur sayısı 193
Pierre Gasly, en iyi derece 1.32.149, toplam tur sayısı 141
Alpine, toplam tur sayısı 334
Bahreyn testleri değerlendirme serimiz, yarın Sauber, Williams, Haas ve VCARB ile son bulacak.
padoktansesler.com