Guanyu Zhou bir kez daha kariyer özeti gibi bir sezon geçirdi: nadiren hızlı, çoğunlukla sönük.
Zhou buraya hangi yollardan ulaştı?
F1 dünyası uzun süredir Zhou ismini takip ediyor, kendisi daha gride gelmeden önce dahi alt serilerin en çok konuşulan isimlerinden biriydi. Ancak açık konuşmak gerekirse, bu durum Zhou’nun yeteneklerinden ziyade geldiği ülkenin ekonomik durumuyla ilgiliydi: Çin Halk Cumhuriyeti.
Son 20 yıldır ekonomik açıdan Amerika Birleşik Devletleri ile yarışır hale gelen, bunun yanı sıra “Bir Yol, Bir Kuşak” gibi projelerle Avrupa’ya da açılan Çin, yüksek nüfusu nedeniyle önemli bir pazar konumunu da taşımakta.
Bu pazardan ticari olarak faydalanmayan ülke ve şirket sayısı çok az. F1 de 2004 yılından beri düzenlediği Çin GP ile pastadan payını alıyor.
Fakat yine de yerel etkinliklerin getirisi bir yere kadar, sportif olarak bir ülkeden faydalanmanın en iyi yolu daima tüm ülkeyi ortak bir paydada toplamak. Bu payda ise ya bir takımdır, ya da bir sporcudur.
F1 örneğinde ise bu isim Guanyu Zhou.
31 Mayıs 1999 yılında Çin’in Şangay kentinde dünyaya gelen Zhou, 13 yaşında Britanya’ya taşınarak uluslararası yarış kariyerine adım attı. İsmini ilk olarak 2014 yılında Ferrari Sürücü Akademisi’ne girerek, sonrasında da 2015 sezonunda İtalya F4’teki çaylak sezonunu ikinci sırada tamamlayarak duyurdu.
2016 sezonunda Formula 3 Avrupa’ya geçiş yapan Guanyu Zhou, çaylak sezonunu 13, sonraki iki sezonu 8. sıralarda tamamlayarak “yetenekli fakat istikrarsız” bir görünüm çizdi. Bu dönemde Ferrari’den ayrılarak Renault Sürücü Akademisi’ne geçiş yaptığını da hatırlatalım.
2019 yılında Formula 2’ye yükselmesinin ardından da aynı durum tekrarladı, asla etkileyici bir performans göstermediği üç sezonda da şampiyonluğa ulaşamadı, en iyi sonucu 2021 yılında şampiyona üçüncülüğüydü.
Kısacası, karşımızda yetenekli, yer yer hızlı, fakat heyecan uyandırmayacak kadar istikrarsız bir isim bulunmaktaydı. F1 seviyesinde olup olmadığı tartışma konusuydu, ancak Çin pazarını da düşünen Alfa Romeo’nun tercihi Oscar Piastri ve Robert Shwartzman gibi isimler yerine kendisi oldu.
Zhou’nun çaylak yılı nasıl geçti?
2022 sezonunda spora giriş yapan Zhou, kariyerinin ilk yarışı olan 2022 Bahreyn GP’sinde puan alarak dikkatleri üstüne çekti. Yarışı normalde 12. tamamlayacaktı, ancak son üç turda iki Red Bull’un da yarış dışı kalmasıyla birlikte kendini 10. sırada buldu.
Bu performans epey güçlü bir performans olarak anılır, ancak takım arkadaşı Valtteri Bottas’ın altıncı olduğu unutulur,.
Konudan sapmamak gerekirse, o sezonu Bahreyn, Kanada ve İtalya’da aldığı altı puanla şampiyonada 18. kapattı Zhou. Bottas’ın 49 puanla 10. olduğu düşünülürse bu performans yetersiz gibiydi, ancak Alfa Romeo’nun tercihi Zhou ile devam etmek oldu.
Zhou 2023 sezonunda neler yaptı?
Açıkçası bu sorunun cevabını düşündüğümüzde çoğumuzun aklına aynı şey geliyor: hiçbir şey!
Alfa Romeo bu yıl en gerileyen takımlardan biri oldu. Geçen yıl takımlar şampiyonasını altıncı tamamlayan takım, bu yılı ancak 9. bitirebildi ve sadece bir kez çifte puan alabildiği gibi sekizincilikten de öteye gidemedi.
Zhou da bu durumdan nasibini aldı. Sezon boyunca sadece üç kez puan alabildi Çinli pilot: kaotik bir finalle noktalanan Avustralya, epey sıkıcı geçen İspanya ve Alfa Romeo’nun en güçlü yarışı olan Katar. İlginç nokta, bu üç yarışı da dokuzuncu tamamlamasıydı.
İstatistiklere baktığımızda yine Bottas’ın gerisinde kaldığını görüyoruz; yarışlarda durum 12-9 Bottas lehine, sıralama turlarında da 15-6 gibi bir üstünlükle karşılaşıyoruz. Puan durumuna baktığımızda 9-6 şeklinde Bottas üstünlüğü mevcut, yarışlarda ise Bottas’ın Bahreyn ve Katar’daki sekizincilikle takıma yılın en iyi sonucunu getirdiği görülebilir.
Zhou’nun üstünlük kurduğu tek an yılın en iyi grid pozisyonu, kendisi Macaristan’da kariyerinin en iyi Cumartesi gününü geçirmiş ve yarışa beşinci sıradan başlamaya hak kazanmıştı.
Bu istatistikler, yani motivasyonunu her geçen gün daha da yitiren Bottas’ın gerisinde kalması, Zhou’nun yetenek tavanı hakkında bizlere bir şey anlatıyor.
İstatistiklerin dışına çıkıp sadece televizyon karşısına geçtiğimizde de Zhou’nun genel olarak silik kaldığını görüyoruz, kendisinin sezon boyunca gerçekten etkileyici tek performansı yok.
Tamam, az önce bahsettiğimiz Macaristan sıralama turları bir istisna, ancak o da startta iki Alpine pilotunu birden yarış dışı bırakınca silinip gitti. Bir de Hollanda’da pistin ıslandığı dakikalarda kuru hattan gitmeye çalışıp kızaklama yaşayarak yaptığı kaza var. Başka hiçbir şey de yok.
Dolayısıyla, Zhou’nun serimizin diğer konuklarından Logan Sargeant kadar felaket bir sezon geçirmese de F1 seviyesinin uzağında kaldığını ve bizlere pek bir şey sergileyemediğini görüyoruz.
Bana sorarsanız gridde kalacak kadar iyi değildi. Birçok kişi kendisinden gelişmesini ve Bottas’ı geçmesini bekliyordu, gerçekleşen tek şey aradaki makasın belli belirsiz kapanmasıydı. Maalesef büyük bir hayal kırıklığı.
Yazıyı bitirirken
Genel olarak olumsuz bir değerlendirmeydi, fakat gerçekten Macaristan sıralama turları harici Zhou’nun sezonunun olumlu bir yanı yoktu.
Sezon boyunca kendisinin koltuğunu kaybedeceği ve yerini Formula 2 şampiyonu Theo Pourchaire’e bırakacağı söyleniyordu, fakat seneye Sauber ismine dönecek takımın tercihi kendisini tutmak oldu.
Çin GP’sinin döneceği sene Zhou’nun sözleşme yenilemesi biraz… manidar.
Alt seri kariyerinde de bahsettiğimiz üzere kendisi hızlı fakat bu hızı çok nadiren sergiliyor. Son şansını değerlendirip, Bottas’ı net bir şekilde mağlup edip, her seansta hızlı olabilirse serideki yerini koruyabilir.
padoktansesler.com