2023 Formula 1 Dünya Şampiyonası sezonunda artık neredeyse nihayete yaklaştık. Sezonun sondan üçüncü yarışı için bir diğer Güney Amerika noktasında, Brezilya'dayız.
Yarış haftası hep çok renkli olan Meksika'da beklenti, yarışın da aynı renkte ve heyecana sahip olabileceğine dair bir umut taşıyordu. Kevin Magnussen'in kazasıyla dağılan bariyerler sebebiyle gelen kırmızı bayrak sonrası alınan ikinci start bile, istediğimiz ve umduğumuz heyecanı maalesef bizlere sağlayamadı. İlk startta iki Ferrari'yi geride bırakan Max Verstappen, yarışın devamında tempoyu kontrol etmeyi başararak nispeten kolay bir galibiyete imza attı.
Brezilya Grand Prix'si hafta sonu öncesi ise beklentimiz daha yüksek. Çünkü hem takvimin en keyifli pistlerinden biri olan Interlagos söz konusu hem de tüm eleştirilere rağmen doğru pistte keyifli bir paket sunabilen sprint haftasındayız. Ülkenin GP tarihi oldukça hatırı sayılır düzeyde. İlk yarışın ev sahipliği 1973 yılına kadar gidiyor. São Paulo'daki Interlagos'ta başlayan hikaye, yıllar içinde Rio'daki Jacarepaguá pistiyle paylaşılarak 1990 yılına ulaştı. O tarihten itibaren GP'nin değişmez adresi ise 2020 sezonundaki pandemi arası dışında kesintisiz olarak Interlagos oldu.
Pistin resmi adı, 1975 yılında kendi evinde yarışı kazanmayı başaran Brezilyalı pilot José Carlos Pace'nin, 1977 yılında bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin anısına, Autódromo José Carlos Pace olarak kullanılıyor. 1940'ta kullanılmaya başlayan tesisin günümüze ulaşan versiyonu 4309 metre uzunluğunda. İki gölün arasına konumlanması sebebiyle Portekizce’de “göller arasında” anlamına gelen bir kelime, yani Interlagos ismi ile anılan pist, ilk versiyonuyla sekiz kilometrelik bir uzunluğa sahipti. Zaman içerisinde çok sayıda değişikliğe uğradı ve günümüzde bizim her virajına aşina olduğumuz nihai halini aldı.
Interlagos enfes bir pist. Üzerinde bulunduğu topoğrafyaya eşsiz şekilde uyum sağlamış bir tesis. Deniz seviyesinden yaklaşık 700 metre yükseklikte ve tur içerisinde sürekli yükselti değişikliklerine maruz bırakarak geçiş imkanını kolayca sunan gerçek bir yarış pisti. 4309 metrelik uzunluğa ve 15 viraja sahip pist saat yönünün tersine dönülüyor. Tur süresi takvimin ortalamasına göre hayli kısa. Yarış 71 turdan oluşuyor, yarış içi tur rekoru ise 2018'deki 1:10.540'lık derecesiyle o dönem Mercedes'te yarışan Valtteri Bottas’a ait.
Pilotlar ilk virajda ikinci vitese ve 100 kilometre hıza kadar düşüyor
Tur, sekizinci vitesle tam gaz ilerlenen start-finish düzlüğü sonundaki düşük hızlı sol virajla başlıyor. İkinci vitese ve 100 kilometre hıza kadar düşen pilotlar, sola doğru aşağı inip hemen ardından gelen sağ yönlü ikinci virajın çıkışında hızlanıyorlar. Sola doğru geniş bir açıyla tamamen açık gazla dönülen üçüncü viraj, pistin ikinci uzun düzlüğüne ulaştırıyor. Burası start-finish düzlüğünde geçişi tamamlayamayanların aradığı imkanı sunuyor. Düzlük sonundaki dördüncü viraj ikinci sektörün başını temsil ediyor.
Yine sola ve ilk viraj kadar olmasa da aşağı doğru inilen bu bölüm, geç frenlemenin ve doğru otomobil konumlandırmasının kıymetli olduğu bir viraj. Takip eden beşinci viraj sola doğru tam gaz bir tırmanmaya açılıyor. Kısa düzlük sonrası ikinci sektör, sağa doğru arka arkaya yüksek hızda dönülen altıncı ve yedinci virajlarla devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda da gördüğümüz gibi, burada anlık bir tutunma eksikliği, sizi yüksek hızda bir bariyer ziyareti ile cezalandırıyor. Sağ, sol ve sağ yönlü, düşük hızda dönülen sekizinci, dokuzuncu ve 10. virajlar, sola doğru aşağıya inilen 11. viraja açılan bir kapı olarak sektörün sonunu oluşturuyor.
11. virajın sol yönlü, orta hızlı ve aşağı doğru olan yapısının eşsiz olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Üçüncü sektör ise sola doğru düşük hızda dönülen 12. viraj ile başlıyor. Bu noktadan sonra start-finish düzlüğüne açılan ve tam gaz sol yönlü ilerlenen o eşsiz uzun bölüm geliyor. Pist haritasında 13.,14. ve 15. virajlar olarak belirtilen yerler tamamen tam gaz geçiliyor. Interlagos'un pit girişi, pit çıkışı, düzlük yapısı, yükselti değişimi ve iyi pilotu ödüllendiren tarzı onu safkan bir GP noktası yapıyor.
Bu hafta sonu Brezilya'da iki DRS bölümü var. İlkinin tespit noktası ikinci virajın hemen öncesinde. İlk DRS'nin kullanım alanı üçüncü virajın 30 metre sonrasında başlayan kısa düz bölüm. İkinci tespit noktası 13. virajın 30 metre sonrasında. İkinci DRS bölgesi ise pit girişinin ve 15. virajın 160 metre gerisinde. Interlagos'un, DRS'nin en çok işe yaradığı pistlerin başında geldiğini söyleyebiliriz. Zaten geçişe imkan tanıyan doğal yapısı, geçiş için DRS ile daha da cazip hale geliyor.
Pirelli, Brezilya'ya orta paketiyle (C2, C3, C4) ile geliyor. Asfalt aşınması nispeten yüksek olsa da dramatik bir lastik senaryosuna sebebiyet verecek seviyede değil. Frenlemelerin ve yanal yüklerin lastik üzerinde oluşturduğu baskı orta seviyede. Pist hafta sonu boyunca gelişime açık. Cuma günü ile pazar günü arasındaki tutunma farkı yüksek olacaktır. Yüksek yere basma gerektiren paketlerin tercihi ile arka lastiklerin yönetimi daha önemli. Yer etkili otomobillerin Brezilya'daki ilk yarışında genelde iki, bazı takımlar için üç pit stop görmüştük. İki pit stop’luk senaryo yarış galibiyeti için savaşanlar adına daha yüksek ihtimal.
Sezonun son sprint haftasındayız, haliyle tek antrenman turu seansı var. Cuma günü ülkemizde 21:00'da takip edeceğimiz sıralama turu seansı ile pazar günkü ana yarışın dizilimi belli olacak. Cumartesi günü sprint sprint shootout 17:00'da, sprint yarışı 21:30'da. Pazar günkü ana yarış ise 20:00'da.
Geçtiğimiz yıl Brezilya, belki de bu yıl izlediğimiz mutlak dominasyonun sebeplerinden biri olmuştu. Oldukça hızlı görünen ve yarışı kazanan Mercedes, zaferin yanıltıcılığı ile mevcut konsepti kullanmaya devam etmişti. Diğer ekipler için de yanıltıcı bir hikaye taşıyan 2022 yarışı sonrası tercihler çoğu takım için günümüzde şahit olduğumuz olumsuz tabloyu doğurmuştu. Bu hafta sonu da benzer kafa karıştırıcı senaryoları görme ihtimalimiz var. Çünkü yine tek antrenman seansı göreceğiz. Tek şansını doğru kullanan takım ya da takımların önde, hızlı ve kendi normalleri dışında bir hikayeye sahip olma ihtimali var.
İkinci sektörün yavaş dönülen yapısı ile orta hızlı virajlar, Oracle Red Bull Racing’i takip eden takımlar için umut verici. Hafta sonu öncesi yapılan simülasyonda, en öndeki takım ile en arkadaki takım arasının sadece bir saniye olacağı tahmin ediliyor.
Ferrari, Mercedes ve McLaren sıralamasıyla Max Verstappen'i takip etmesi beklenen ekipler için galibiyet ihtimali imkansız değil. Geçtiğimiz yıl Brezilya'da Magnussen'in sprint’e ilk sırada başladığını görmüştük. Cuma günü ihtimal dahilinde görülen yağış, pazar gününün grid’i belirlenirken keyifli bir karışıklığa sebep olabilir. Ancak tüm bu simülasyondan ve ihtimallerden bağımsız olarak, geçişe bu denli imkan tanıyan bir pistte nereden başlarsa başlasın yarış temposuyla zirvenin en büyük adayı yine Verstappen olacaktır.
.redbull.com/