Honda ve Lego, Los Angeles’ta düzenlenen tasarım yarışmasını fütüristik kapsül ile kazandı
Görünen o ki 2050 yılına kadar tüm dünyayı manyetik raylar üzerindeki kapsüller ile keşfedebileceğiz.
Hoşumuza gitsin ya da gitmesin, günümüzdeki otomobillerin geleceği eninde sonunda bir çeşit otonom kapsüle dönüşecek. Bu da akıllara şu soruyu getiriyor: eğer artık araba kullanmak zorunda kalmayacaksak yolculuk esnasında ne yapacağız?
Geçen hafta Los Angeles Otomobil Fuarı’nda düzenlenen 2016 AutoMobility LA Tasarım ve Geliştirme Yarışması, bu sorunun cevabını arıyordu.
Katılımcılardan, 2050 yılında, otonom kapsüllerde "kullanıcı deneyimi’nin" nasıl olabileceğini hayal etmeleri istendi. Ve bazı şaşırtıcı fikirler ortaya çıktı.
Yarışmayı, Honda, Lego ve sanal gerçeklik uzmanı Trigger tarafından bir araya getirilen bir çoklu kullanım kapsülleri konsepti kazandı. Çocuklar tarafından bir araya getirilen Lego modellerinden yola çıkarak, kapsüller tasarladılar. Tasarımlardan, dört köşeli “şasi” yolda kullanılabilir. Yunusa benzeyen iskeleti ile bir diğeri denizin derinliklerini keşfetmenize yardımcı olabilir. Ya da uzun bacakları olan bir diğer model ile ormanın derinliklerinde bir maceraya atılabilirsiniz. Ve bir manyetik raylı sistem, bu kapsülleri uzak mesafelere taşıyabilir.
Çinli EV start-up şirketi Qiantu Motor ve mobil oyun geliştiricisi Creative Mobile da benzer şeyleri öngörüyor. Onların kapsülleri, manyetik raylar üzerinde de dolaşabiliyorlar. Ya da uçan bir hava cihazına bağlanarak uçan bir kapsüle dönüşebiliyorlar. Hatta dört tekerlekli haliyle bir yarış otomobiline bile dönüşebiliyor.
Yakın zamanda kurulan Çinli otomobil üreticisi Qoros, tekerlekli bir modelle değil, Wonder Woman'ın Lasso of Truth’una benzeyen bir makineyle de katılmayı tercih etmiş. Crayola ile birlikte tasarlanan bu araç, kullanıcıların görsel çizimlerini pencereden görünen sanal çizimlere dönüştürmelerine olanak sağlıyor.
Film bilet acentesi Fandango ve Jaunt VR, pencerelerin yerini alan ekranları da hayallerine eklemişler. Ekranlar film fragmanları da dahil olmak üzere birçok içeriğin görüntülenmesine olanak sağlıyorlar.
Motosiklet üreticisi KTM ve tasarım ajansı Kiska da uzaktan kumandalı yarış makineleri için kontrol sistemi olarak VR kulaklıklar ve joystick'leri tercih etmişler.