play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#81 Oscar Piastri
Sıra 1| Puanı 99
#4 Lando Norris
Sıra 2| Puanı 89
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 87
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 73
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 47
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 6| Puanı 38
#44 Lewis Hamilton
Sıra 7| Puanı 31
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 20
#31 Esteban Ocon
Sıra 9| Puanı 14
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 10
#87 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 12| Puanı 6
#10 Pierre Gasly
Sıra 13| Puanı 6
#55 Carlos Sainz
Sıra 14| Puanı 5
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 15| Puanı 5
#6 Isack Hadjar
Sıra 16| Puanı 5
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 17| Puanı 0
#7 Jack Doohan
Sıra 18| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 19| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:188, Galibiyet:4
Mercedes | Sıra: 2
Puan:111, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 3
Puan:89, Galibiyet:1
Ferrari | Sıra: 4
Puan:78, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:25, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:20, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:10, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 8
Puan:8, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 9
Puan:6, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 10
Puan:6, Galibiyet:0
Formula1 Miami GP 4 Mayıs 2025

[Formula 1 Miami GP 3 Mayıs 2025 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Miami GP 2 Mayıs 2025 sprint sıralama turlarını izle canlı internetten]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 838
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gümrük vergisiyle lastiğe zam yola çıktı
21-09-2016, 13:57
sadmin
Patron
KONU:
198,240
MESAJ:
555,260
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Ferrari, Imola’daki gün...
Formula 1 Haberleri
Verstappen: “Piastri'ni...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
21 Nisan: F1 Tarihi’nde...
Formula 1 Haberleri
Ferrari F1 patronu Vass...
Formula 1 Haberleri
Alonso, Bortoleto olayı...

Yorum: #1
Gümrük vergisiyle lastiğe zam yola çıktı

[Resim: 9995.0bf2b4ea]

Bakanlar Kurulu’nun araç lastiklerine koyduğu yüzde 21.8’lik gümrük vergisi, ağır ticari araçlarda Fransa’yı tek tedarikçi yaparken, binek lastiğinde de fiyat artışının önünü açtı

Bakanlar Kurulu'nun, 7 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak aynı gün yürürlüğe giren İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı, özellikle Japonya'dan ithalat yapan lastik markalarını vurdu. Kararnameye göre bazı ülkeler istisna tutularak araç, sanayi, tarım ve orman, motosiklet ve bisiklet dış lastiği ithalatına ilave yüzde 21.8 oranında gümrük vergisi uygulanmaya başlandı.

İlk bakışta özellikle Çin'den ithal edilen lastiklerin 'önünü kesmek için' alınmış gibi görünen bu karar, Çin'den lastik ithalatı yapan firmalardan çok, başta Türkiye'de yatırımları olan Bridgestone ve ürünlerini tamamen Japonya'dan ithal eden Yokohama markalarını özellikle iş makineleri lastikleri ithalatında olumsuz etkiledi.

Konu her ne kadar ilk bakışta yerli üreticileri, ithal ucuz lastiklere karşı 'korumak' gibi algılansa da, içlerinde Türkiye'de üretim yapanların da bulunduğu, Brisa, Continental, GoodYear, Hankook, Michelin ve Pirelli markalarının oluşturduğu Lastik Üreticileri Derneği (Lasid) bu kararı 'rahatsız edici' olarak tanımlıyor.

Lasid Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, 'Yeni durum her ne kadar üyelerimizden sadece ürünlerinin bir kısmını Japonya'dan ithal eden Brisa'yı ilgilendirse de, esas itibarıyla tüm üyelerimiz adına konuya ilişkin görüşlerimizi en kısa sürede ilgili mercilere ileteceğiz' dedi. Ünsal söz konusu kararın, Çin'den ithal edilen lastikler hariç yüzde beşlik bir paya vergi külfeti getireceğini, ancak özellikle jant çapı 61 cm'den büyük ürünler, yani tane fiyatı 10 bin doları bulan kimi lastiklerin rekabet ettiği pazarda rekabeti bitireceğini söyledi. Bahadır Ünsal'a göre, Japonya'dan gelen ürünlere yüzde 21.8'lik gümrük vergisi artışı getiren karar büyük iş makinesi lastiklerini Japonya'dan ithal eden Bridgestone'u fiyatları bu oranda artacağı için devre dışı bırakıp, pazarın neredeyse tamamını Avrupalı bir markaya bırakacak ya da pazardaki varlığını sürdürebilmek için 'kazanmadan satmaya' zorlayacak.

Ürünlerinin tamamını Japonya'dan ithal eden Yokohama Türkiye'nin Genel Müdürü Halil Karagülle ise, Türkiye lastik endüstrisinin yılda 50 milyon adet lastik üretip ve bunun 35 milyon adedini ihraç ettiğini ve bu haliyle cari fazla veren bir endüstri olduğuna dikkat çekerek bu yeni gelişmenin 'hesaplı lastiklerin' önünü keserek pazardaki binek otomobil lastiklerinin 'başlangıç fiyatlarını' yukarı çekip tüketiciye en az yüzde 20'lik bir külfet getireceğini söyledi.

KARARIN YÜRÜRLÜK TARİHİ DE MAĞDUR ETTİ

Bakanlar Kurulu kararının yayınlandığı gün yürürlüğe girmesi, özellikle Japonya, Çin ve diğer gümrüğe tabi ülkelerden lastik sipariş etmiş olan ya da sipariş ettiği lastikleri henüz gümrüklerden çekmemiş olan ithalatçıların 'karar yoluyla' zarar etmelerine neden oldu. Karara göre AB ve EFTA üyesi ülkeler, İsrail, Makedonya, Bosna Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Mauritius, Güney Kore ve Malezya menşeli olanlar hariç olmak üzere diğer ülkelerden yapılacak araç dış lastiği ithalatından ek yüzde 21,8 gümrük vergisi alınıyor.

AMAÇ ÇİN MALLARININ ÖNÜNÜ KESMEK

Bakanlar Kurulu'nun özellikle Çin'den ithal edilen ürünlerin önünü kesmek ve yerli üreticilere bir avantaj sağlamak için getirdiği yeni gümrük vergisinin, kendisinden çok yan etkileri tartışılıyor. Özellikle Çin'den ithalat yapan firmalar, regülasyona uyan ucuz lastiklerin pazarı terbiye ettiğini ve bu gelişmenin 'rekabet hukukuna aykırı' olduğunu savunuyorlar. Bu yılın mayıs ayında yayınlanan bir başka kararname ile, kilogram fiyatı 5 dolardan düşük olan lastiklerin, 5 dolar üzerinden vergilendirilmesi kararı alınmıştı. Aynı tarihlerde Çin'den ithal edilen ürünler için anti damping soruşturmasına da başlanmıştı.


21/09/2016, 13:57

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  İkinci el otomobilin önü 1996 model, arkası 2000 model çıktı sadmin 0 793 19/10/2016, 23:55
Son Mesaj: sadmin
  FSM’den kaçak geçişin cezası 500 liraya çıktı sadmin 0 722 18/10/2016, 11:29
Son Mesaj: sadmin
  Michelin’den bayramda yola çıkacaklara öneriler sadmin 0 707 09/09/2016, 12:25
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1