Formula E Pit Boost konsepti ilk kez Suudi Arabistan’da kullanıldı ve zafer son virajda belirlenerek heyecan verici bir final ortaya çıktı.
Cidde E-Prix galibi Maximilian Guenther, Formula E yarışlarında ilk kez kullanılan Pit Boost sisteminin "şampiyonaya harika bir katkı sağladığını" söylerken, diğer sürücüler uygulamaya temkinli yaklaştı.
Sürücülerin bataryalarını %10 şarj etmek için zorunlu pit stop yapmalarını gerektiren teknoloji ilk kez cuma günü Suudi Arabistan'daki Cidde Corniche Pisti'nin kısaltılmış düzeninde yapılan 31 turluk yarışta kullanıldı.
Pole pozisyonundan start alan Guenther, enerjisini korumak için 11. turda liderliği Oliver Rowland’a devretti. Ancak pit stopların ardından Alman pilot kendini sekizinci sıraya düşmüş halde buldu.
DS Penske sürücüsü, 350kW'lık bir artış ve dört tekerlekten çekiş sunan iki Atak Modu'nun yardımıyla yükselişe geçti ve son turlarda ikinci sıraya geri döndü.
Son turda Rowland enerji tasarrufu yapmak için gaz keserken, Guenther son virajda dışarıdan atağa kalkarak liderliği ele geçirdi ve 2023 Jakarta’dan bu yana ilk Formula E zaferini elde etti.
Pit Boost hakkında konuşan Guenther, “Bence bu tür farklı yarışlara sahip olmak gerçekten harika çünkü dinamik çok farklı, yarın pit stop olmayan bir yarış göreceğiz ve çok farklı bir mücadele olacak”
“Bu aynı zamanda Formula E'nin teknoloji açısından kaydettiği ilerlemeyi de gösteriyor. 30 saniye içinde aracı %10 şarj edebiliyorsunuz ki bu rekabet koşullarında inanılmaz bir şey.”
“Bu harika, taraftarlar için, araçtaki bizler için, garajdaki mühendisler ve takımlar için başka bir heyecan unsuru getiriyor. Bunun şampiyonaya gerçekten harika bir katkı olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Yarışın başlarında piste dökülen parçalar nedeniyle güvenlik aracı devreye girse de, bu olay pit stop penceresi açılmadan önce gerçekleşti. Yarışta en az %40 enerji harcamış pilotlar pit stop yapabiliyor ve bu nedenle tüm Pit Boostlar yarış devam ederken gerçekleştirildi.
Zaferi kaybetmesine rağmen şampiyonada Porsche'den Antonio Felix da Costa'nın dört puan önünde lider olan Rowland, sezonun geri kalanında Pit Boost kullanımında şansın büyük bir rol oynayabileceğine inanıyor.
Nissan pilotu, “Yarış oldukça temiz geçti ve bence bu da gösteriyi daha iyi hale getirdi”
“Ancak önümüzdeki yarışlarda, tam sarı bayraklar ve güvenlik aracı çıktığında pit stoplar esnasında bazı aksaklıklar yaşanacağını düşünüyorum. Gelecekte, pit stop süresine bağlı olarak daha fazla veya daha az enerji kazanabileceğimiz bir strateji belirlenirse ilginç olabilir.” dedi.
Genel olarak teknoloji yarış boyunca güvenilir olsa da bazı istisnalar yaşandı. Cupra Kiro pilotu Dan Ticktum, Pit Boost sırasında bir sorun yaşadı ve puan alma şansını kaybetti.
Sekizinci sıraya kadar yükselen Britanyalı pilot, "Bir batarya arızası yaşandı, bu da pit stop sırasında aracı tamamen sıfırlamamı gerektirdi."
“Şarj olmadı, bir hata oluştu ve batarya şarj almadı, bu yüzden aracı sıfırlamak zorunda kaldım.”
“Bence Pit Boost teknolojisi çok ilginç ama her seferinde düzgün çalışması gerekiyor. Eğer her seferinde çalışmazsa ve henüz tam anlamıyla hazır değilse, bu sistemi kullanmaktan vazgeçmeliyiz, bu kadar basit.”
“Bataryayı bu kadar hızlı şarj edebilmek ve bunun yangına yol açmaması, elektrikli tüketici pazarı için çok önemli bir teknoloji. Bu açıdan bakıldığında harika bir gelişme. Ama yarışlarımı mahvediyorsa umurumda bile değil!” şeklinde konuştu.
Cidde’deki ikinci yarışta Pit Boost kullanılmayacak. Bir sonraki uygulama ise Mayıs ayında Monako’da yapılacak çifte yarış hafta sonunda gerçekleşecek.
tr.motorsport.com