Geçtiğimiz ay düzenlenen İngiltere yarışında Red Bull sürücüsü Max Verstappen, 50. yarışına çıktı. Geleceğin yıldızı olarak görülen Max Verstappen, ilk 50 yarışında 1 zafer, 8 podyum ve 1 en hızlı tur elde etmeyi başardı.
Peki diğer F1 efsaneleri, ilk 50 yarışında neler yaptı? Biz de size bunları derledik.
10. Ayrton Senna
Galibiyet: 4
Podyum: 18
Pole pozisyonu: 13
En hızlı tur: 4
Şampiyonluk: 0
Çoğu kişi tarafından Formula 1’in tüm zamanlarının en iyi sürücüsü olduğu düşünülen Ayrton Senna, Formula 1 kariyerine 1984’de Toleman-Hart takımı ile başladı. Takımın kötü olduğu sezonda Senna, 3 podyum alarak takımını taşıdı ve Monaco’da mükemmel bir performans gösterdi.
Brezilyalı, sonraki 3 yılda Lotus ile gösterdiği performanslarla ilk 50 yarışında, geleceğin yıldızı olduğunu gösterdi ve sonrasında 3 dünya şampiyonluğu kazandı.
9. Alain Prost
Galibiyet: 6
Podyum: 13
Pole pozisyonu: 9
En hızlı tur: 6
Şampiyonluk: 0
“Profesör” lakaplı Alain Prost, kariyerine o zamanlarda pek iyi olmayan McLaren ile başladı. Araç pek iyi değildi ve Prost, sezonu takım arkadaşı John Watson’ın 1 puan arkasında 16. bitirdi. Vasat bir sezondan sonra Prost Renault’ya geçti. Renault’daki 3 yılında iyi bir performans sergileyen Prost galibiyetler, pole pozisyonları almaya başladı ve şampiyonada gayet iyi sonuçlar elde etti.
Prost, kariyerine pek iyi başlamasa da, Renault ile aldığı sonuçlar ile yükselişe geçen McLaren’e geri döndü ve sonrasında 4 kez dünya şampiyonu oldu.
8. Niki Lauda
Galibiyet: 5
Podyum: 8
Pole pozisyonu: 11
En hızlı tur: 4
Şampiyonluk: 0 (Fakat 50. yarışına çıktığı 1975 sezonunun şampiyonu)
3 kez dünya şampiyonu Niki Lauda, kariyerine 1971’de March ile başladı ve March ile geçirdiği 2 sezonda da puan alamadı. Avusturyalı sürücü 1973’te BRM takımına geçti, ama yine kötü bir sezon geçirdi. Lauda Belçika’da aldığı 2 puanla şampiyonayı 18. olarak bitirdi.
Sıçan lakaplı pilot 1974’te Ferrari’ye katılıp ilk galibiyetini ve pole pozisyonunu aldııktan sonra şampiyonayı takım arkadaşı Clay Regazzoni’nin 14 puan arkasında 4. bitirdi. Lauda, 50. yarışına şampiyon olduğu 1975 sezonunda Ferrari ile çıktı. Kariyerine başlangıcı öbür sürücüler kadar ihtişamlı olmasa da, Avusturyalı şampiyon olacak kaliteye sahip olduğunu gösterdi.
7. Sebastian Vettel
Galibiyet: 6
Podyum: 12
Pole pozisyonu: 8
En hızlı tur: 4
Şampiyonluk: 0 (Fakat 50. yarışına çıktığı 2010 sezonunun şampiyonu)
Sebastian Vettel, Formula 1 kariyerine, bir önceki yarışta sakatlanan Kubica’nın yerini doldurmak için, BMW ile 2007 Amerika yarışında başladı. Vettel o yarışı 8. bitirip en genç puan alan sürücü olduktan sonra Toro Rosso’nun ilgisini çekti ve aynı sezonda Toro Rosso ile yarışmaya başladı.
Vettel, Toro Rosso ile geçirdiği 2 sezonda birkaç göze çarpan performans gösterdi. Fuji 2007’de 3. giderken güvenlik aracı arkasında Mark Webber’e çarparak yarış dışı kaldı. Ama bir sonraki yarış olan Çin’de 17. başlamasına rağmen 4. olarak hatasını telafi etti.
Alman sürücü, İtalya 2008’de yağmurlu hava şartlarında Toro Rosso ile pole pozisyonunu aldıktan sonra yarışı kazanarak herkesi şok etti. Vettel, Red Bull takım patronu Dietrich Mateschiz tarafından geleceğin yıldızın olarak gösterildi ve Red Bull’a terfi ettirildi. 2009 sezonunda şampiyonayı 2. bitirdi ve Çin’de ilk zaferini aldı. Vettel, 50. yarışına en genç dünya şampiyonu olacağı 2010 sezonunda çıktı. Kendisi şu an 4 kez dünya şampiyonu ve beşincisini kovalıyor.
6. Michael Schumacher
Galibiyet: 10
Podyum: 26
Pole pozisyonu: 5
En hızlı tur: 13
Şampiyonluk: 0 (Fakat 50. yarışına çıktığı 1994 sezonunun şampiyonu)
Neredeyse tüm Formula 1 rekorlarının kralı olarak bilinen Michael Schumacher, kariyerine 1991’de, bir taksi şöförü ile kavga ettiği için hapse giren Bernard Gachot’un yerine Jordan ile Spa’da başladı.
Schumacher, sıralama turlarında 7. olup takım arkadaşı de Cesaris’i mağlup ettikten sonra ilk turda debriyaj sorunları ile yarış dışı kaldı. Ama onun performansı Benetton takım patronu Flavio Briatore’nin dikkatini çekti ve Schumacher sezonun geri kalanında ve sonraki 4 sezonda Benetton için sürdü. Schumacher ilk galibiyetini bir sonraki sene Spa’da kazandı. 7 kez dünya şampiyonu, 50. yarışına şampiyon olduğu 1994 sezonunda çıktı ve o yarışa dek 9 tane daha yarış kazandı.
5. Nelson Piquet
Galibiyet: 6
Podyum: 13
Pole pozisyonu: 6
En hızlı tur: 3
Şampiyonluk: 1
3 kez Formula 1 dünya şampiyonu olan Nelson Piquet, kariyerine 1978’de Brabham ile başladı. Takım ile geçirdiği ilk iki sezonda araç rekabetçi değildi, 1979 Hollanda yarışında aldığı 4’üncülükten başka iyi bir sonucu yoktu. Araç 1980’de çok daha iyiydi ve Piquet Long Beach’te kariyerinin ilk zaferini kazandı ve sezonu 2. olarak bitirdi.
1981 sezonunda araç daha da iyiydi ve Piquet sezonun 3. yarışından beri şampiyon giden Carlos Reutemann’ı Las Vegas’ta bir otel otoparkında düzenlenen son yarışta 1 puan ile mağlup etmeyi başardı. Piquet 50. yarışına başarısız geçen 1982 sezonunun ilk yarışında çıktı. Sonrasında da 1983 ve 1987’de şampiyonayı kazanarak 3 kez dünya şampiyonu oldu.
4. Sir Jackie Stewart
Galibiyet: 11
Podyum: 19
Pole pozisyonu: 2
En hızlı tur: 7
Şampiyonluk: 1
“Uçan İskoçyalı” olarak da bilinen 3 kez dünya şampiyonu Jackie Stewart, kariyerine 1965’de BRM ile başladı. Stewart, ikinci yarışı olan Monaco’da podyuma çıktı ve sekizinci yarışında ilk galibiyetini kazandı. İskoç sürücü, sezonu 3. olarak noktaladı. Sonraki iki yıl Stewart için pek iyi geçmedi ve İskoç sürücü 1966 ve 1967’nin toplamında 1965’ten daha fazla az puan aldı. Stewart 1968’de Matra’ya geçti ve şampiyonayı ikinci noktaladı. Stewart’ın 50. yarışı, şampiyon olduğu 1969 sezonunun son yarışıydı. Sonrasında Stewart, Tyrell ile 2 şampiyonluk daha kazanmayı başardı.
3. Lewis Hamilton
Galibiyet: 11
Podyum: 26
Pole pozisyonu: 15
En hızlı tur: 3
Şampiyonluk: 1
Lewis Hamilton, 2007’de Formula 1 kariyerine başka sürücülerin aksine üst seviye bir takım olan McLaren-Mercedes ile başladı. Çaylak sürücü, beklenenden daha iyi bir performans sergiledi ve ilk 9 yarışını da podyumda bitirdi. Hamilton, Kanada’da ilk pole pozisyonunu ve yarış zaferini aldı. Fazla iyi performans sergilemesi, takımın ona verdiği desteğin artmasına sebep oldu ve takım arkadaşı Fernando Alonso ile aralarında olan tansiyon yükseldi.
Hamilton, Formula 1 tarihindeki ilk çaylak şampiyon olma yolunda giderken kendisinin ve takımın hataları ile şampiyonluğu, son iki yarışta 17 puan geriden gelip şampiyon olan Kimi Raikkonen’e 1 puan ile kaptırdı.
Hamilton 2008’de de etkileyici performanslar gösterdi ve takım arkadaşı Heikki Kovalainen’i domine etti. İngiliz, Brezilya’daki inanılmaz sezon finalinde Felipe Massa’yı 1 puan ile mağlup etmeyi başardı. 2009’da ise, kural değişikliklerinden dolayı McLaren zorlanıyordu.
Kötü bir arabaya rağmen Hamilton iki yarış kazanmayı başardı ve Kovalainen’in aldığı puanların iki katından fazlasını aldı. İlk 50 yarışında Hamilton, neden 3 kez şampiyon ve bir Formula 1 efsanesi olacağını gösterdi.
2. Jack Brabham
Galibiyet: 7
Podyum: 10
Pole pozisyonu: 5
En hızlı tur: 5
Şampiyonluk: 2
Jack Brabham, Formula 1’e 1955’te Cooper ile başladı. İlk 4 sezonunda yarışların hepsine katılmadı ve pek iyi sonuçlar alamadı. Fakat 1959’da Cooper, rekabetçi bir araç üretti ve Brabham, 2 kez üst üste şampiyonluğu kazandı. Ayrıca Brabham, 1960’da 5 kez üst üste yarış kazanmayı başardı.
Brabham, 50. yarışına katıldığında Formula 1’deki 9. sezonundaydı. Avustralyalı, sonradan kendi takımı kurdu ve kendi takımı ile bir kez daha şampiyon oldu. Brabham, Formula 1’de kendi takımı ile şampiyon olan tek sürücü. İlginç, değil mi?
1. Juan Manuel Fangio
Galibiyet: 24
Podyum: 35
Pole pozisyonu: 29
En hızlı tur: 23
Şampiyonluk: 5
Juan Manuel Fangio’nun ilk 50 yarışını yazmak ile kariyerini yazmak neredeyse aynı şey, çünkü Fangio kariyerinde 51 yarışa çıktı. “El Maestro”, Formula 1’e 1950’de 38 yaşında Alfa Romeo ile başladı ve 3 yarış kazandı, şampiyonayı ikinci olarak bitirdi.
Fangio, sonraki 7 yılda 4 farklı takım (Alfa Romeo, Mercedes Benz, Ferrari ve Maserati) ile 5 şampiyonluk kazandı. Bu rekor, 53 yıl boyunca Michael Schumacher’e dek kırılamadı. Fangio, Formula 1’de katıldığı yarışların %46’sını kazandı, %55’inde pole aldı ve %92’sine ilk çizgiden başladı.
Fangio ayrıca 46 yaşında şampiyon olarak Formula 1’in en yaşlı dünya şampiyonu unvanını taşıyor. Arjantinli, 1957 Almanya yarışında en meşhur performansını sergiled; 9 turda yarış lideri Collins ile olan 50 saniyelik farkı kapadı, onu geçti ve yeşil cehennemin tur rekorunu 7 kez üst üste kırdı, hatta bir turda 15.5 saniye bile kazandığı oldu.
Bu yarıştan sonra Fangio, en sevdiği pistte artık tamamen ustalaştığını söyledi ve Fangio’nun bu performansı, aradan 60 yıl geçmesine rağmen, hala bazı kişiler tarafından F1 tarihinin en iyi performansı olarak kabul ediliyor. Michael Schumacher de dahil olmak üzere çoğu kişinin Fangio’nun F1 tarihindeki en iyi sürücü olduğunu söylemesine şaşırılmamalı.
Bu yazıyı yazarken listeye sadece Formula 1’de 3 veya daha fazla şampiyonluk kazanmış pilotları ekledim ve aralarındaki sıralamayı sırasıyla şampiyonluk, galibiyet, podyum ve pole pozisyonu sayısına bakarak yaptım. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle…
;;;