Red Bull takımı, Çin'de yakıt doldurma sistemindeki hata nedeniyle Mark Webber'in aracında yeteri kadar yakıt kalmadığı için grid cezası aldı.
Son 3 senenin şampiyonu takım, aynı sorunu bundan sadece 3 yarış önce, 2012 Abu Dhabi yarışında Sebastian Vettel ile yaşamıştı. Sıralamalardan sonra araçta incelenmek üzere en az bir litre yakıt olması gerekiyor. Webber'in aracında o kadar yakıt kalmadığı için ceza verildi.
Bu açıdan yakıt dolum sürecinde yakıt pompaso büyük önem taşıyor. Yakıt pompası, mobil dolum istasyonu görevi görüyor. Yakır dolum pompası hem araçlara yakıt veriyor, hem de araç içerisindeki yakıtı çekebiliyor.
Takımlar yakıt ve yağlar için çok büyük kaynaklar harcasalar da yakıt pompası bu harcamalar arasında yer almıyor. Yakıt pompa sistemleri takımların kendileri tarafından ya da dışarıdan alınan parçalarla hazırlanıyor.
Yakıt pompasının ana mekanizması pit garajının bir köşesinde sabitlenmiş bir şekilde montajlanıyor ve hareket etmemesi sağlanıyor.
Yakıt pompasında iki adet boru yer alıyor. Borunun teki yakıt dolumu için kullanılırken diğeri boşaltım için kullanılıyor. Bu borular aracın yakıt dolum plakasına bağlanıyor.
Formula 1'de yakıt hacim olarak değil ağırlık olarak ölçülüyor. Bu yüzden takımlar araca yakıt doldururken litre olarak değil kilogram olarak hesap yapıyorlar. Hacim, sıcaklıkla birlikte yakıt hacmi değişeceği için ölçüm birimi olarak kullanılmıyor. Yakıt ile sıcaklığın hacimdeki karışık yapısına girmemek için takımlar ağırlık birimini kullanıyorlar.
Yakıt pompası sistemi de ağırlık üzerine hesaplama yapıyor. Aracın yakıt tankında bulunan yakıtın miktarını ölçmek için çeşitli ölçüm noktaları var.Pompalar öncelikle araçtaki ana deponun bitmesini sağlıyorlar ve araçtaki yakıt yükünün tamamen bitmesi amaçlanıyor.
Buna rağmen her zaman yakıt deposunda biraz yakıt kalabiliyor çünkü her bir damlayı bitirmek zor oluyor. Yakıt toplayıcısı ve pompada da bir ile 2 lt arasında yakıt kalıyor.
Bir depoda yakıt sabit kalmak zorunda olduğu için takımlar ana depodaki yakıttan endişe etmek zorundalar. Harcanan yakıt ile depoda kalan yakıt takım tarafından heaplanıyor.
Hesap yapılıp sıfırlandıktan sonra pompa, yakıt koyması için programlanıyor. Doğru seviyeye ulaşana kadar yakıt dolum süreci devam ediyor. Dolan yakıtı hesaplamak için iç hesaplamalar yapılıyor.
Red Bull'un da gösterdiği gibi yakıt pompasında oluşan hatanın, pilot piste çıkana kadar anlaşılaması zor oluyor. Yakıt deposu sisteminin karışık yapısı ve aracın pitte çok fazla kalamaması nedeniyle sürücüler bu konuda hesaplama yapılamadan pite dönmek zorundalar. Kötü olan ise yapılan değişiklikleri anlamak için biraz zamanın geçmesi. Durum anlaşıldığında ise artık geç oluyor.
Webber Çin'de bunu yaşadı. Yakım pompası 3 kg yakıt doldurdu ancak telemetre verileri araçta sorun olduğunu gösterdi. Takım ceza almamak ve araca hasar vermemek için Webber'in turunu tamamlamadan durmasını istedi.
Red Bull, kısa süre içerisinde bu sistemde 2 defa sorun yaşadıktan sonra kesinlikle sistemi ayrıntılı bir şekilde inceleyecektir.