Ford geçtiğimiz günlerde makyajlanmış Mustang’i tanıttı fakat makyajla gelen yenilikleri anlatmaya başlamadan önce bu yeniliklerle nelerin amaçlandığını anlamamıza yardımcı olacağını düşündüğüm bir konudan bahsetmek istiyorum.
Amerika Birleşik Devletlerinin yeni Başkanı Trump geçtiğimiz hafta Almanya’nın Spiegel gazetesiyle yaptığı röportajda Amerika’nın lüks sokaklarının Alman otomobilleriyle dolu olduğunu fakat Almanya’da Amerikan otomobili görmenin çok zor olduğundan bahsetmişti. Bu röportaj üzerine Almanya’nın ekonomi ve enerji bakanı Sigmar Gabriel’in cevabı “Amerika daha iyi otomobiller üretmeli.” olmuştu.
Bu tartışmalar Trump’ın sanayi üretimini Amerika’ya çekme girişimlerinin sonucu olarak uzamaya devam edecek gibi duruyor. Biz otomobilseverleri ilgilendirdiğini düşündüğüm konu ise Gabriel’in yorumu. Gabriel’in dediğine tamamen katılıyorum. Eğer Amerikan firmaları daha iyi otomobiller üretirse, dünyanın geriye kalan bölgelerindeki özellikle Avrupadaki varlıklarını arttırabilirler. Otomobiller konusunda çeşitlilikten yana olan biri olarak, umarım Amerikan firmaları bunu başarır. Bunun sonucu olarak trafikte Amerikan otomobilleri görmek; Bağdat Caddesi’nde yan yana gelen V8 canavarları izlemek bizler için günlük hayatın bir parçası olabilir.
Bütün Bunların Mustang ile ne alakası var?
Mustang şu an Amerikan otomobillerinin Avrupa’daki en önemli temsilcisi. 50 senelik geçmişi ve efsaneleşmiş “muscle car” karakteriyle Avrupa’nın ilgisini çekerken son zamanlarda attığı modernleşme adımlarıyla her zamankinden daha büyük bir azim ile Avrupa’nın gönlünü kazanmaya çalışıyor.
Mustang Avrupalılaşma sürecinde en büyük adımı 6. jenerasyon olan 2015 modeliyle attı. Modernizasyon operasyonu geçiren ve düşük hacimli, turbo motor seçeneği ile de sunulan 6. jenerasyon; Avrupa’dan olumlu sonuçlarla döndü. Ford başarıya doyamamış olsa gerek ki zaten beğenilen bu modeli, yollara çıkmasından iki sene geçmeden makyajlama kararı almış.
Makyajlı Mustang ‘de neler yeni?
Ford sonunda baz modeli V6 ile sunmayı bırakıyor. Amerika’da V6, Ecoboost ve 5.0 V8 motor olmak üzere üç motor seçeneğiyle sunulan Mustang artık Avrupa da olduğu gibi sadece Ecoboost ve V8 seçenekleri ile sunulacak.
Ford’un geride kalan 6 ileri otomatik şanzımanı yerini F150’de de kullanılan yepyeni 10 ileri otomatik şanzımana bırakıyor. Yerine geçtiği 6 ileri ile neredeyse aynı boyutta ve ağırlıkta olan 10 ileri vites ile Ford daha başarılı yakıt tasarrufu ve performans sunmayı hedefliyor.
Ford ve General Motors ortak üretimi şanzımanın aynı zamanda 2017 model Camaro ZL1’de de kullanıldığını ve olumlu yorumlar aldığını hatırlatmakta fayda var. Manuel şanzıman severleri de unutmayan Ford 6 ileri şanzımanı daha yüksek tork değerlerine dayanabilmesi için modifiye etmiş.
Ford, herkesi kendine hayran bırakan GT350 modellerinde kullanılan “MagneRide” süspansiyon sistemini “Performans Paketi” opsiyonuna dahil ederek her modelde sunmaya başlamış.
Otomobilin altına eklenen panellerle çok daha aerodinamik bir tasarıma kavuştuğunu açıklayan Ford, yeni şanzımanlar ve motorlara yapılan küçük dokunuşlarla daha başarılı tüketim değerleri sunmayı hedefliyor.
Tanıtımda birçok yeni özellikten bahseden fakat teknik detay vermekten kaçınan Ford’un makyaj ile sunduğu bir diğer yenilik ise kişiselleştirme opsiyonları. 10 ayrı jant tasarımı, yeni renkler, iç mekanda deri detaylı orta konsol detayları, dijital kadran gibi yeni donanımlar da opsiyon listesinde yer ediniyorlar.
Yeni Tasarım Unsurları
Kabul etmek lazım ki Ford tasarımcıları ön tasarımda pek de başarılı bir makyaja imza atmamış. Kaputtaki yeni havalandırma detayları, yeni ızgara, yeni far tasarımı ve alçaltılmış burnuyla yeni tasarımın tatmin edici olmadığını düşünsem de makyajlı otomobilin farlarının artık standart olarak LED sunulması gibi teknik detaylar ile tasarım departmanında yapılan yanlışlar bir nebze örtülüyor. Ben ön tasarıma olumsuz yaklaşıyor olsam da, tamamen öznel bir konu olan tasarım hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.
Arka tasarımda pek bir değişikliğe gitmeyen Ford, artık tamamen LED olan arka stoplara hafif bir “C” şekli vermiş. İki egzoz çıkışıyla gelen GT modellerindeki egzoz çıkış sayısı da daha güçlü ses çıkardığı söylenen yeni aktif egzoz sistemiyle beraber artık dört çıkışa sahip.
Amerikan otomobillerinin avrupalılaşma süreci hakkındaki yorumlarınız neler? Sizce Amerikan otomobilleri Alman otomobillerinin tahtını ele geçirebilecek mi? Düşüncelerinizi ve yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın!