Sizleri bilmem ama ben her yıl yaz aylarına yaklaşırken ortalıkta dolaşan cabriolet modellerin bollaştığını düşünüyorum. Bunun nedenini araştırmak için daha önce üzeri açılamayan bir versiyonunu test ettiğim Fiat 500'ün bez tavanlı modeli 500c'yi testime konuk ettim. Cam tavan opsiyonlu kardeşine en yakın motor ve donanıma sahip olan aracın üzerine bir de güneşli bahar havası eklenince açılır tavanla epeyi oynama şansım oldu.
Dış Mekan
Tasarım olarak 500'den büyük bir farkı olmayan 500c'nin tavan, arka cam ve bagaj kapağı dışında kalan bölgeleri kardeşiyle aynı. Şirin ön kısımda klasik 500 ailesine olan benzerlik dikkat çekerken Lounge donanım seviyesinde standart olarak sunulan krom paketi ön ve arka tamponlar üzerinde şık bir görüntü oluşmasını sağlıyor. Opsiyonel donanım olarak sunulan sedefli beyaz gövde rengi bu araca en çok yakışan renklerden birisi. Yine opsiyon listesinde yer alan 16 inç çaplı jantlar, 3.55 metre boya ve 1.63 metre ene sahip minik aracın sportif bir görünüme bürünmesini sağlıyor. Plakalığın üzerine eklenen krom parça detaylarda da çekicilik yaratırken açılır tavanla birlikte katlanan arka kısımda rezistanslı gerçek cam kullanılması olumlu. Tavanın yapısından ötürü küçülen bagaj kapağı tamponun da küçük olması sayesinde erişimde bir sorun yaşatmıyor.
İç Mekan
500c'nin iç mekanı 500 ile hemen hemen aynı. Dış boyutları tam bir mini olan aracın iç mekanı da haliyle çok büyük değil. Büyük kapılar kullanılarak girilen iç mekanda önde oturanlar için yeterli baş ve omuz mesafesi sunulurken 2.3 metre uzunluğundaki aks mesafesi sayesinde arka koltuklarda da yeterli diz mesefesi bulunuyor. İki kişilik olarak tasarlanan arka koltuklarda omuz mesafesi de genişken baş mesafesi, boyu 1.80'in üzerinde olanlar için biraz sıkıntılı olsa da tavan açıldığında böyle bir sorun kalmıyor.
Genel görünüm açısından gerçekten de çok şık olan kokpit boydan boya gövde rengi plastikle kaplanırken üst kısımda kullanılan siyah plastik şık bir kontrast oluşturmuş. Orta konsolunun üst kısmında havalandırma ızgaralarıyla birlikte ses sistemi gruplanırken Sport, dörtlü flaşör ve sis farı düğmelerinin altında dijital klima kumandaları yer alıyor. Bu alanın hemen altında bulunan vites topuzu, krom kaplamasıyla şık dururken direksiyona yakınlığı itibariyle oldukça da ergonomik. İç mekanda alışkanlık gerektiren kumandalarsa vites kolunun yanına yerleştirilen elektrikli cam butonları olmuş.
Tek bir daireden oluşan gösterge tablosu aracı ilk görenleri şaşırtırken zamanla verileri okumak sorunsuz bir hal alıyor. Dairenin dış kısmında sürat, daha içeride de devir göstergesi bulunurken orta kısımda, yol bilgisayarı verilerini gösteren dijital ekran mevcut. Bu ekranın sağında motor sıcaklığı, solundaysa yakıt seviye göstergesi bulunuyor. Uyarı ışıkları hız göstergesinin çevresine serpiştirilirken far yüksekliği ayarı gösterge panelinin sağına alınmış. Vites konsolunun yolcu tarafında kalan yanına bir kapaklı göz yerleştiren Fiat, yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon simidinin altına da sürücü için diz hava yastığı yerleştirmiş.
Oldukça şık bir tasarıma sahip olan direksiyon simidi aynı zamanda ses sistemi kumanda düğmelerine de sahip olan 500c'nin yanlarda bulunan dairesel havalandırma ızgaralarının çevresi ve kapı kollarında da krom kaplama kullanılmış. Yan destekleri başarılı olan ön koltuklarda 500 logoları standart olarak sunulurken arka koltuk yapısının öne uyması şıklığı artırıyor.
Bagaj hacmi de genel boyutları gibi küçük olan otomobil 183 litrelik hacim sunarken daha fazla yükleme yapmak isteyen müşteriler 50/50 oranında katlanan arka koltukları yatırarak isteklerini gerçekleştirebiliyor. Aracın boyutlarının küçük olması burada kullanıcının işine yarıyor zira arka koltukar, önden uzanarak ulaşabildiğiniz mandallardan serbest bırakılıp yatırılabilmekte.
Konfor
Aracın iç mekanına geçildiğinde büyün cam alanlarından kaynaklanan ferahlık hissi sıcak havalarda tavanı açabilmeniz gibi bir özgürlüğün sunulmasıyla zirveye ulaşırken bu keyfin kısa sürmemesi için sunulan rüzgarlık arka koltukların arkasına yerleştirilebiliyor. Takılı durumdayken iç mekandaki hava akımlarını belli bir sürate kadar öneleyebilen bu donanımın görünümü de oldukça şık. İç dikiz aynasının üzerinden kumanda edilebilen elektrikli açılır tavan düğmeye tek basışta bir sunroof kadar açılırken ikinci basışta üst kısım, arka cam sabit kalacak şekilde açılıyor. Daha fazla havadarlık isteyenler düğmeye bir kere daha basarak arka kısmı da katlayabiliyor.
Sürüş konforunda, özellikle de şehir içinde otomatik şanzıman büyük kolaylık sağlasa da bu konuda bir hatırlatma yapmadan geçmek istemem. Dualogic şanzımanın iki ayarı bulunuyor. Normal ve Sport ayarlarından tüketim düşürme odaklı Normal seçildiğinde gaz pedalı komutlarına geç cevap veren şanzıman vites değişimlerinde de elini çabuk tutmuyor. Sport tuşuna basıldığında değişimleri hızlanan ve sürücü komutlarına çok daha hızlı tepki veren şanzımanın sürekli bu konumda bırakılması mantıklı. Zaten Fiat da bu konuda büyük ihtimalle benimle aynı fikirde zira bu tip donanımlarda, araç durdurulup tekrar çalıştırıldığında ekonomik moda dönme gibi bir özellik bu otomobilde bulunmuyor. Sport modunda bırakılan şanzıman sizi yine aynı modla karşılıyor.
Süspansiyon sistemi sert ayarlı olan 500c, 195/45-16 ölçülerindeki lastikleriyle konfordan çok dinamiklik için hazırlanmış gibi duruyor. Düşük süratlerde yoldaki bozuklukları sönümleyebilen sistem aynı işi yüksek süratlerde yaparken zorlansa da bu araçtan üst sınıf sedan konforu beklemek haksızlık olacaktır.
Sürüş
Küçük boyutlar, kasanın uçlarına yerleştirilen tekerlekler, dar yanaklı lastikler, ESP, sert süspansiyon sistemi ve 970 kg'lık boş ağırlık zevkli sürüşleri garanti eden özellikler. Şık görünümlü çıkışı kadar güzel ses verebilen egzoz sistemi ve yüksek devir çevirmeyi çok seven motor da karışıma katılınca alınan zevkin miktarı da ikiye katlanıyor. 1.4 litre hacimli motorun ürettiği 100 beygir güç, 131 Nm tork çok yüksek olmasa da aracın 1 tonun altında kalan ağırlığı sayesinde 0'dan 100 km/s sürate ulaşmak 10.5 saniye sürüyor. Maksimum sürati 182 km/s olarak açıklanan 500'ün bu sürate ulaşması uzun sürse de tekrardan durması, önde hava kanallı, arkada dolu diskler kullanılan fren sistemi sayesinde problemsiz.
Düşük süratlerdeki hızlanmalarda oldukça istekli olan 500c'nin yüksek devir çevirmeyi seven motoru maksimum gücünü 6.000, maksimum torkunuysa 4.250 d/d'da üretiyor. 500 1.4 Lounge testinde araçta bulunan yumuşak geçişli 6 ileri vitesli şanzıman sportif sürüşler için daha uygun olsa da 5 ileri vitesli Dualogic de devir kullanımı konusunda geride kalmıyor.
Fiat 500c'nin yakıt tüketim değeri oldukça değişken. 110-130 km/s aralığında geçilen otoban sürüşleri sırasında fabrika verisi tüketim değeri olan 5.1 litre/100 km'ye ulaşabilen otomobil sportif kullanımda 10 litre/100 km'yi bile görebiliyor. Yalnız bu değer görülürken suratınızda beliren gülümsemenin de dışarıdan rahatça görülebileceğini belirtmeliyim. Özellikle de tavanı açtığınız sürüşler sırasında.
Fiyat/Donanım
Fiat 500c 1.4 Lounge Dualogic zengin sayılabilecek bir donanıma sahip. 15 inç çaplı alaşım jantlar, krom görünüm paketi, elektrikli açılır tavan, ön, yan, perde ve şoför için diz hava yastığı, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, dijital klima, ışıklı makyaj aynası, direksiyondan kumandalı, CD ve MP3 çalabilen, USB girişli, 4 hoparlör ve 2 tweeter içeren ses sistemi, elektrikli cam ve aynalar, katlanabilir arka koltuklar, follow me home fonksiyonu sunan yükseklik ayarlı farlar, ESP, ABS, EBD, Hillholder, yol bilgisayarı, uzaktan kumandalı merkezi kilit, arka park sensörleri ve sis farları standart donanımında bulunan test otomobilinde sadece 16 inç çaplı jantlar ve inci beyazı gövde rengi opsiyonu bulunuyordu.
Standart donanımla birlikte kampanyalı fiyatı 47.450 TL olan otomobilin 16 inç çaplı jant opsiyonu için 500, sedefli inci beyazı gövde rengi içinse 1.000 TL ek bedel isteniyor. 500'ün diğer ilginç donanımları arasında 2.000 TL değerindeki deri döşeme, 2.500 TL değerindeki Dualogic şanzıman, 1.000 TL farkla alınabilen Start&Stop sistemi ve 850 TL farkla alınabilen müzik sistemi sayılabilir. Bunlarla birlikte 500 için çıkartma ve plastik logolar şeklinde sunulan onlarca görsel öge de aracı kişiselleştirmeye yardımcı oluyor.
Sonuç
Hatırlarsanız 500 testimde aracın mantığa değil kalbe hitap ettiği ve aşık olunacak alınabileceğini söylemiştim. Konu 500c olunca da durum değişmiyor. Sabit yarım cam tavanlı versiyonundan 4.500 TL daha pahalı olan 500c'nin bu fiyat farkı görüldüğünde aracın satılmasının çok zor olduğu düşünülse de güzel havalarda sahil kenarında yapılacak tek bir sürüş bile fikir değişikliğine sebep olabiliyor. Bu düşüncemde beni yalnız bırakmayan Fiat sürücülerinin olduğunu test boyunca bizzat gördüm ki ne yalan söyleyeyim, 500c ile sürüş yaparken etrafımda sanki normalde olduğundan daha çok 500 varmış gibi hissedip bu araçların sürücüleriyle aynı aileye ait olmanın ilginç gururunu yaşadım.
Fotoğraflar
Test sırasında çektiğim fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.