Sebastian Vettel her şeyi unutup Avusturya’da yarışlara geri dönmek isteyecektir. Ancak FIA da onun yaptıklarını unutmasına izin vermeli mi?
Vettel Avusturya’ya geldiğinde, Azerbaycan GP’de Lewis Hamilton’a sinirle yaptığı hareket hakkında saçma veya mantıklı olmak üzere her türlü soruya maruz kalacak.
Neredeyse tüm pilotlar bunu çıldırmışlık olarak adlandırdılar ve Pazartesi günü her gazetenin ön sayfasında bu olay yer almış olabilir. Olanlar güvenlik aracı periyodu altında tekerlek tekerleğe çarpışmaktan öte, bir söz savaşına da dönüşmüş durumda.
İlginç bir şekilde Vettel, ceza aldığı kasıtlı çarpma olayını anlamsız bir şekilde anlamak istemiyor ve pilot arkadaşları, basın ve taraftarları bu konuda endişeli.
Vettel yarış sonrası röportajlarında sürekli olarak Hamilton’ın yanına gelip onun üzerine sürmeyi neden istediğini anlattı durdu. Alman pilot, Hamilton’a ilk temasına neden olan şeyin Hamilton’ın yavaşlaması ve kendisini hazırlıksız yakalaması olduğunu anlatıyor ve sonrasının konuşulmasını istemiyor.
Ancak ne yazık ki Vettel kendi hareketini savunan çok az kişi bulabildi ve şu an F1’deki en sert cezalardan birisi olan 10 saniye dur-kalk cezası aldı. Bu konunun kapandığını gösterebilir, ancak FIA’nın bunun böyle basit bir şekilde kapanmasını istemediği düşünülüyor.
Vettel’in kendini kaybedip benzer şekilde davrandığını daha önce de gördük, geçtiğimiz yılki Meksika GP’de FIA yarış direktörü Charlie Whiting ve Max Verstappen’e söyledikleri de çok konuşulmuştu ve Azerbaycan’da olan şeyin habercisi gibiydi. Vettel bu olaydan sonra basının kendisine söyledikleri karşısında yaptıklarını şaşkınlıkla karşılaması da dikkat çekmişti.
Sonunda FIA, Vettel’e bunu bir daha yapmayacağı şeklinde resmi bir özür mektubu yazmasının yeterli olacağını söyledi ve konu kapandı. Ancak Azerbaycan’da olanlar basitçe küfür olmaması ile açıklanamıyor. Vettel bu kez çenesini tutmuş olsa da, FIA dört kez dünya şampiyonu bir pilotun yaptıkları karşısında yine garip bir duruma düşmüş durumda.
FIA Yol Güvenliği için ‘Tekrar’ harekete geçmeli mi?
Olanlar arasında mahcup durumda kalan Ferrari ise cezanın olayı kapattığını düşünmek istiyor. Kapalı kapılar arkasında nelerin konuşulduğu muhtemelen hiçbir zaman bilinemeyecek.
Bununla birlikte, Liberty Media olayın spora getirdiği reklam malzemesi konusunda mutlu olabilir, sporun en iyi iki pilotlarından farklı takımlardaki ikisi arasındaki acı savaş onlara yarayacaktır, FIA ise aynı manşetlerin bir daha olmadığından emin olmaya çalışacak.
FIA Meksika’da Vettel’in kaba olmasının bir örnek teşkil etmesini istememişti. Başkan Jean Todt yol güvenlik için çalışmalarıyla ünlü ve Vettel gibi sürücülerin hızın ne olduğundan bağımsız olmak üzere rakibinin üzerine sürmesinin yanlış mesaj verdiğinden emin durumda.
Böylesi meşhur pilotlardan bahsedecek olursak, diğer bir sürücü ile kasıtlı olarak temas etmek, sesi F1’deki güvenlik sistemlerinin artırılması konusunda çok çıkan Vettel’in savunduğunun tam tersi bir durum teşkil ediyor.
Vettel ihraç edilebilirdi, hala da edilebilir
FIA’nın yarışta verilen cezadan sonra Vettel’e daha fazla yaptırım uygulayıp uygulamayacağı bilinmiyor. Ancak yarıştan sonra verilen zaman cezalarının, 90’ların ortasının dur-kalk cezasından daha yaygın uygulandığı düşünüldüğünde bu hakemler için ilginç bir karar olabilirdi. Olabilecek daha sert tek ceza ihraç edilmesi olur.
1997 Avrupa GP’de, Jerez pistinde sezonun son yarışında Ferrari pilotu Michael Schumacher, yarış dışı bıraktırmak için rakibi Williams pilotu Jacques Villeneuve’e kasıtlı olarak çarpmış, ancak temas ters tepince kendisi yarış dışı kalmıştı. Daha sonra takımı Ferrari ile birlikte bir basın toplantısında özür dileyen Alman pilot, tüm sezondan ihraç edilmekten kurtulamamıştı.
Auto Motor und Sport’tan Michael Schmidt’e göre, hakemler çok korkulan siyah bayrağı göstermeyi gerçekten gözden geçirdiler, ancak bunun bu kadar hızlıca verilebilecek bir ceza olmadığına kanaat getirdiler. Muhtemelen hiçbiri bu şampiyonluk savaşını etkileme sorumluluğunu almak istemedi.
Bununla birlikte, Schmidt yarıştan sonra daha sert bir cezanın verilebileceğini düşünüyor, ancak bunun ne şekilde olacağı konusunda bir bilgi yok. Eğer ki bu karar en tepeden gelirse, Todt işe el atarsa, çok sert cezalar gelebilir. Veya Vettel FIA’nın yol güvenliği kampanyasının yüzü olması için zorlanabilir.
Ancak Vettel için kötü olan, Hamilton’a olan öfkesini ifade ediş biçimi bir Whiting’e yaptıkları gibi bir özür mektubu ile kurtulabileceği bir şey değil. İngiliz herhangi bir şekilde bir özür veya mazeret duymak istemediğini çoktan söyledi. Ancak bu Hamilton’ın yakında benzer bir intikam alabileceği ihtimalini düşürmüyor, yılın devam eden kısmında Vettel, Ferrari, taraftarlar veya basın bunun unutulmasını sağlayamayabilirler.
Hamilton ise yarıştan sonra birlikte iyi bir rekabet geçirdikleri Vettel’i suçlarken oldukça sakin konuştu ve genelde kendisinde zaman zaman görülen saygısızlıkları tekrar yapmadı.
Doğal olarak, Avusturya basın toplantısında ikisinin birden olacağını bekliyoruz ve F1’in bu iki adama sorular sorabilecek kadar cesur olmasını umuyoruz.
Bu spor için kötü mü… yoksa iyi mi?
Bu süreçte, Ferrari mümkün olduğu kadar kapalı kalıp sürücüsünü korumaya çalışırken, Mercedes de ateşin daha fazla alevlenmesini engellemeye çalışacaktır. Ancak FIA’nın üzerinde, pozisyonunu daha açık bir şekilde göstermesi gerektiği şeklinde gözler olacak, ve bu kez bir sürücünün dikkatlerden kaçmasını engellemeye çalışacak.
Vettel basın seansında Hamilton’la basın aracılığıyla konuşmayacağını söyledi. Ancak pek çok kişi ise tam da bunu yapması gerektiğini düşünüyor.
Belki de hepimiz yanlış düşünüyoruz ve Vettel’in (tekrar) asabi olmasından dolayı kendisine teşekkür etmemiz gerekiyor…
Belki de eskiden yumuşacık bir arkadaşlığa sahip olan bu rakiplerin arasının acı bir hale geldiğini kutlamamız gerekiyor ve bu kez anlamsız bir samimiyet göremeyebiliriz.
Savaşmaya devam! Ama temiz bir şekilde…
###