FIA, Formula 1 takımlarının taban aşınmasını önlemeye yönelik kurallardaki bir boşluğu kullanmalarını engellemek için teknik bir yönerge yayınladı.
Motorsport.com'un edindiği bilgiye göre, FIA'nın yayınladığı yeni teknik yönerge, tabana destekleyici sürtünme blokları yerleştirerek tabandaki tahta kısmın korunmasına yardımcı olmak için daha önceki yönerge tarafından sağlanan bazı esneklikleri ortadan kaldırıyor.
Mevcut yer etkisi yönetmelikleri uyarınca takımlar, bir yandan tabanda 1 mm'lik aşınma payı içinde kalmaya çalışırken, diğer yandan da maksimum yere basma kuvveti elde etmek için araçlarını mümkün olduğunca yere yakın ayarlamaya çalışıyorlar.
FIA'nın ölçtüğü dört deliğin etrafındaki aşınmayı önlemeye yardımcı olmak için, takımların en fazla aşınma bekledikleri alanların etrafına metal sürtünme blokları yerleştirmelerine izin verildi. Daha önceki teknik yönerge, takımlara dört ölçüm noktasından daha uzaktaki kısım üzerine uydu blokları olarak da bilinen destek blokları ekleme yetkisi vermişti.
Bu destek bloklarının, tabandaki ana bloklarla aynı dikey sertliğe sahip oldukları sürece yasal olduğu kabul ediliyordu ancak kalınlığa atıfta bulunulmuyordu.
Geçtiğimiz haftalarda aralarında Ferrari'nin de arasında bulunduğu bazı takımların bu hükümden faydalanarak amaçlananın ötesine geçtiği ve tabanın korunmasına yardımcı olacak daha kalın korumalar kullandığı görüldü. Bu yöntemi kullanan takımların arasında McLaren bulunmuyor.
Red Bull, Brezilya Grand Prix'sinden sonra konuyu FIA'ya bildirdi. FIA, Red Bull'un Ferrari ve diğer bazı takımların kurallardaki bir boşluktan yararlandıkları yönündeki iddiasını kabul etti. Bu nedenle, takımlara harekete geçmeleri için Katar'a kadar süre tanımak yerine, bu hafta sonu Las Vegas Grand Prix'sinden itibaren derhal yürürlüğe girecek bir teknik yönerge yayınladı.
Yönerge, bu ek koruyucu bloklara izin veren referansı ortadan kaldırıyor; bu da takımların 1 mm'lik taban aşınma payını aşma riskini azaltmak için muhtemelen araçlarının ön ve sürüş yüksekliklerinde ekstra önlemler alması gerektiği anlamına geliyor. Bu durum son olarak geçen yılki Amerika Birleşik Devletleri Grand Prix'sinde Mercedes pilotu Lewis Hamilton ve Ferrari pilotu Charles Leclerc'in diskalifiye edilmesine yol açmıştı.
Aracın ön ve sürüş yüksekliklerini 1 mm yükseltmenin 0,05 ile 0,025 saniye arasında bir zaman kaybettirdiğine inanılıyor ve bu da McLaren, Ferrari ve Red Bull'un önde mücadele ettiği ve son derece yakın olan gridde bir fark yaratabilir.
tr.motorsport.com