2010'un sonlarında da bildirildiği üzere bu konuda çalışmalar başladan yönetim kurulu, ön siper için Lotus ile birlikte çalıştı; lastik veya araç gibi bir şeyin pilota ön taraftan gelmesi halinde siperin nasıl tepki vereceği incelendi.
Siperlik, pilotun önüne aracın burnun arka kısmında perde şeklinde yer alıyor; 225 km/sa hızla gelen lastiğin darbesine karşı gelebiliyor.
Bilindiği üzere kokpit güvenliği, bir Formula 2 yarışında başka birinin aracından çıkan lastiğin Henry Surtess'in kafasına denk gelmesi ve pilotun ölümüne yol açmasından sonra daha da önem kazanmıştı.
Formula 1'de ise 2009 Macaristan GP'de Felipe Massa'nın kaskına gelen parça, neredeyse Brezilyalı pilotun hayatına mal oluyordu ki güvenlik konusu yine gündemdeydi.
Öte yandan 2010'un son yarışı Abu Dhabi GP'nin başında Michael Schumacher, Liuzzi'nin aracıyla çarpıştığında da tehlikeli anlar oluşmuştu.
FIA Enstitüsü Teknik Danışmanı Andy Moeller: "Siperlik, prensipte görevini tamamladı. Lastiği, pilotun kafasından uzak tutabiliyor."
"Siperliğe tekerlek ile hem merkezden hem de yan taraftan darbede bulunduk"
Moeller, ilk çalışmaların başarılı olmasına rağmen bulguları Formula Teknik Çalışma Grubu'na (TWG) vermeden önce daha başka incelemelerin de yapılması gerektiğini belirtti.
Moeller: "Şu anda sadece bir araştırma ki bir çarpışmanın gücünü anlama adına gereken de bu. Nihai bir sonuca henüz varmadık.