Testlerden önce Ferrari hakkında konuşulanlar, araç tasarımda hata yaptılar, B şasisi hazırlıyorlar ve İspanya GP’e asıl aracı getirecekler gibi haberler çıkmıştı.Haliyle bütün arayı sessiz bir şekilde geçiren Ferrari, aslında bu haberlerin çıkmasına ve konuşulanlara sebebiyet verdi.Meğerki işin aslı bu değilmiş. Başkanın talimatları ile belirli pozisyonlara atanan mühendislik kadrosu güzel bir iş çıkarmış gibi görünüyor. Allison’un gidişiyle beraber yerine atanan Mattia Binotto takımı bir araya toplamış ve büyük bir yoğunlukla konsantrasyonlarını sağlamış.Başkanın takımı İtalyanlaştırma durumu Ferrari adına iyi mi , kötü mü olduğu tartışılır fakat şuanlık işe yaramış gibi gözüküyor.Ancak mutlak olan her zaman en iyi kişilerin İtalyada olmayacağıdır. Neyse konuyu uzatmadan meselemize gelelim ve Ferrari açısından testler ile ilgili görüşlerime geçelim.
Ferrari, 8 günlük Barcelona testleri boyunca taraftarlarına ve rakiplerine hızlı ve dayanıklı olduklarını ıspatladı. Peki, bu diğerlerinin önünde olduğunu mu kanıtlar ?
Ferrari motorda hiç problem yaşamadan düzenli olarak testleri bitirdi. Sadece tek yaşadığı sıkıntı, özellikle geçen sene başını ağırttığı ”vites kutusu” problemi oldu. Yaptığım araştırmaya göre kırmızılı ekip, bunun önemli bir sorun olmadığını ve ani fikir değişimi sonucu ortaya çıkan motor haritalaması yüzünden olduğu bilgisine ulaştım.
Otomobil üzerinde 2016’a kıyasla gördüğümüz, hem mekanik hem de güç ünitesi üzerinde yaptıkları işin mükemmel olduğunu görüyoruz.Takımlar V6 turbo motor prototipine geçtikten sonra güç ünitesinin önemini bilmeyen yoktur ? Ferrari’de maksimum güç düzeyinde gelişen bir tasarlama yaparak rakiplerine meydan okuyabilir.Tabii ki sadece güç ünitesi değil, aerodinamik olarak da Ferrari çok iyi bir iş çıkarmış gözüküyor. Değişimleri kısaca sırayabilirsem ;
1) Kısa dingilli bir araç (Tahmini 3466mm)
2) Düz bir taban ve difüzör yapısı(En çok gelişime açık alan gibi duruyor)
3) Kuralların sınırlarını zorlayan ve herkesten farklı bir sidepod ”mühendislik tasarımı” (xtrabit diss) F1.com’da zaten açıklanmıştı,”Ferrari kuralların etrafından iyi dolanmış diye” Bu bir kural açığı olabilir ve takım bunuda değerlendirmiş gibi görülüyor.
4) T kanat,köpekbalığı yüzgeci.
5) S duct ve RedBull tarzı süspansiyon.
6) Güç ünitesi tasarımı ve şanzıman uyumluluğu (SF70H’nin dengesine gereğinden fazla katkı sağlandığı söyleniyor)
7) Çift noktalı enjeksiyon sistemi (Şuanlık kullanılmayacağı öngörülsede Ferrari, diğer takımların durumuna göre bu sistem ile avantaj kazanabilir)
Artılar ve Eksiler
a) Ferrari aracının artıları varken eksileri de var gibi duruyor, çünkü takım sidepod tasarımında ufak bir değişikliğe gitmesi halinde şasi değişimi ile kaza testine girme zorunluluğu ortaya çıkabilir.Bu da orada kolayca herhangi bir değişikliğe gidilememesi gibi bir durum ortaya çıkarabilir.Takımın bu tasarımı yapmasıyla birlikte, o kısımdan emin gibi duruyor.Ancak Mercedes ve Red Bull, Ferrarinin hızlı olması durumunda FIA’ya şikayette bulunabilir.Bunun olması halinde ise şasiyi yeniden tasarlamak durumunda kalabilir.
b) Bir diğer mesele ise ”illegal süspansiyon” diye adlandırdığımız Red Bull-Mercedes süspansiyon tiplemesi.Ferrari, Red Bull gibi düzlükte aracın yüksek rakesini yere yapıştırıyor ve düzlük hızına katkı sağlayabiliyor.
Şuan Ferrari’nin bu önemli yenilikleri artı gibi gözüksede FIA’nın olası bir yasaklaması sonucu sezonu çok zor duruma sokabilir.
SF70H sağlamlığı ve taraftarların beklentisi
Ferrari SF70H ile benim gördüğüm, yavaş, orta, hızlı virajlarda da iyi duruyor. Yıllardır yavaş virajlarda ki çekiş sorunları ile boğuşan kırmızı ekip, diğer araçlardan özellikle RBR’den yavaş kalıyordu. Ancak yeni paketle, taban ve difüzör güncellemeleri ile birlikte müthiş bir hal alabilir.Şuanlık izlediğimiz SF70H çok iyi bir şekilde virajlara tutunabiliyor ve çekişi iyi bir şekilde yapabiliyor.Peki, Mercedes seviyesinde mi ? henüz bunun cevabını veremiyoruz.Çünkü Mercedes şuan bir karmaşıklık içinde araçta bazı sorunları anlamaya ve çözmeye adanmış durumda. Lauda’nın açıklamalarına göre ve gözlemlerime göre Mercedes, Ferrari aracına göre şuanlık daha agresif gibi duruyor.Mercedes, asla asıl elini gösterdiğini söyleyemeyiz ve ilk çizgi için savaşacaklarından şüphe duymamalıyız.3 takım içinde herkesin(taraftarların) bir takım için beklentisi illaki domine etmesi olmamalı.Sezon uzun bir maraton ve gelişimin fazla olması dengeleri değiştirebilir.
Değinmek istediğim önemli bir konu;
Ferrari ve Mercedes’in onboard’ı yayınlanınca, haliyle analizcilerin çoğu karşılaştırma yapmadan uzak durmadı ? Bazı kişilerin akıllarında da soru işareti kalmış diye düşünüyorum.Arkadaşlar bu tür videolara lütfen aldanmayın. Virajlara giriş açıları,çıkış açıları; yakıt,motor modu,pilot kaynaklı hataya veya seçtiği çizgiye göre değişebilir. Üstelik yapılan karşılaştırmalar çok komik. Bir virajdan bahsedeyim; adam resimi koymuş, 10.virajda Raikkönen’in taştığı ve apeksi kaçırdığı için geniş açıdan aldığı viraj anını koymuş ve olumsuz bir şekilde yorumluyor.
Testler boyunca izlediğim bu virajı Mercedes, Toro Rosso hariç diğer bütün takımlara kıyasla yakın geçiyor, fakat bunu yapıştırıp, yanlış analiz sonuçları çıkarılabiliyor.Ama virajlarda mekanik tutuş,aero,frenleme önemlidir.Virajlara göre hangisinin bir tık öne çıktığı değişebilir. Bu virajda mekanik tutuş bir tık önemli ve atladığımız nokta, Mercedes aracının virajlarda süspansiyonundan gelen mekanik tutuş, Ferrari ve RedBull’a kıyasla bir tık ileride olması.Fakat Ferrari bu konuda gördüğüm kadarıyla çokta gerisinde değil. Velhasıl çıkaracağımız sonuçlar tur’a bir bütün olarak bakmaktır.Araçlar stiline göre farklı virajlarda daha iyi veya stabil olabilir.Motor modları ve yükleri etkileyebilir.
Zamanınızı ayırıp yazımı okuduğunuz için teşekkürler, sağlıcakla..
###