FIA, Anthoine Hubert'in hayatını kaybettiği 2019 Belçika F2 yarışı ile ilgili yaptığı soruşturmayı tamamladı ve bulguları paylaştı.
Hubert, Belçika F2 hafta sonunun cumartesi günkü yarışında geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybederken kazaya karışan isimlerden olan Juan Manuel Correa ciddi yaralanmış ve günlerce yoğun bakımda kalmıştı.
FIA, kazanın hemen ardından kazayla ilgili inceleme başlattığını açıklamıştı ve bugün yapılan incelemenin sonucu açıklandı.
Yapılan incelemede Correa'nın, bariyerlere vurduktan sonra piste doğru yönelen ve "pist üstünde durduğu görülen" Hubert'in aracına 218 km/sa hızla çarptığı ve Hubert'in aracındaki maksimum gücün 81.8 G olarak ölçüldüğü belirlendi.
FIA, kazanın bu denli şiddetli olmasına tek bir şeyin sebep olmadığını, birçok faktörün bir araya gelmesi sonucu kazanın şiddetinin büyük olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada ayrıca, kaza esnasında ve öncesinde hiçbir pilotun pist üstündeki sarı bayraklara uymadığına dair kanıtın olmadığını, ayrıca pist görevlilerinin ve hakemlerinin yaşananları yönetim konusunda her şeyi doğru ve zamanında yaptığını belirtti.
Raporun tamamı:
FIA'nın güvenlik departmanı, 31 Ağustos 2019 tarihinde Spa-Francorchamps'ta gerçekleştirilen ve Fransız sürücü Anthoine Hubert'in hayatını kaybettiği, Amerikalı sürücü Juan Manuel Correa'nın ciddi derecede yaralandığı FIA Formula 2 Şampiyonası yarışıyla alakalı incelemesini tamamladı.
Araştırmada kazaya dahil olan pilotlarla görüşmeler yapıldı, fiziksel kanıtlar toplandı ve analiz edilebilecek video görüntüleri incelendi. Ayrıca kaza veri kaydedici ile araç veri kaydedici verileri toplandı. Araştırma çalışması, Profesör Gerard Saillant'ın başkanlığını yaptığı FIA Araştırma Çalışma Grubu tarafından incelendi ve Sir Patrick Head'in başkanlığını yaptığı FIA Güvenlik Konseyi tarafından onaylanarak Dünya Motor Sporları Konseyi'ne sunuldu.
Araştırma, kazaya karışan Anthoine Hubert'in 19, Juan Manuel Correa'nın 12, Giuliano Alesi'nin 20, Ralph Boschung'un 21 numaralı araçlarına odaklandı.
Yarışın ilk turunda kazayla alakasız bir araç, 12 ve 13. virajlarda yavaş gittiği için sarı bayraklara neden oldu. Yarış lideri 2. tura, birinci sektörden itibaren yeşil bayraklarla başladı.
Kaza olayı toplam 14.6 sn sürdü ve 2. turda Giuliano Alesi'nin 3. viraj çıkışında (Eau Rouge) aracının kontrolünü kaybetmesi ile başladı. Alesi, spin atıp ardından pistin sol tarafından dışa çıktı. Alesi'nin aracı, spinden 1.9 sn sonra geri geri bariyerlere vurdu ve 4. virajda yani Raidillon'da piste doğru döndü. Yapılan incelemenin ardından Alesi'nin arka lastikteki hava basıncının düşmesinin spini tetiklemiş olabileceği düşünülüyor.
Alesi'nin aracının bariyerlerle temasının ardından parçalar piste doğru dağıldı. Alesi'nin aracından ve kopan parçalarından kaçmaya çalışan Ralph Boschung ve Hubert, sağa doğru yönelip pist dışına çıkarak 4. virajın kaçış alanına girdiler. Boschung ve Hubert'in 20 numaralı aracın kazasına verdikleri tepki, sarı bayraklardan önce başladı. Bu araçların birbirlerine olan yakınlığı nedeniyle hakemler daha erken tepki veremediler. Hakemler, Alesi'nin aracının bariyerlere vurmasından 1.8 sn sonra 4. virajdaki hakem kulesinde sarı bayrakları devreye soktular.
Boschung, kaza sonrası yapmış olduğu manevrada Hubert'e kıyasla birden yavaşladı. Bunun üzerine Hubert, sağa doğru açılmak zorunda kaldı. Buna rağmen Hubert, Boschung'un aracının arkasına vurdu. Bu temasta Hubert ön kanadını kaybederken Boschung'un arka lastiği patladı.
262 km/sa hızda olan Hubert, ön kanadını kaybetmesiyle aracının kontrolünü de kaybetti ve 4. virajın kaçış alanının dışındaki bariyerlere vurdu. O esnada araç 216 km/s hızdaydı ve 40 derecelik açıyla bariyerlere vurdu. O an 33.7 G kuvveti ölçüldü.
Bariyerlere vurduğunda enerjinin emilmesinin ardından araç dışarı doğru, yani yarış çizgisine doğru yöneldi. Aracın sol tarafı, arkadan gelen araçların yönüne doğru döndü.
O esnada Juan Manuel Correa, Alesi'nin kazasına doğru ilerliyordu. Tam olarak yarış çizgisi üzerindeydi. Correa, Alesi'nin aracından kopan parçalara vurdu. Bu olay, sarı bayraklar sallandıktan 1.5 sn oldu ve Correa'nın sağ ön süspansiyonunun kırılması ve ön kanadının kopmasıyla sonuçlandı. Bunun üzerine Correa aracının kontrolünü kaybetti ve sağa doğru yani kaçış alanına doğru ilerlemeye başladı. İlk temastan 1.6 sn sonra Correa, Hubert ile çarpıştı.
Correa, Hubert'in durmuş gibi görünen aracına yaklaşık 86 derece ve 218 km/sa hızla çarptı. Bu temasta Correa ve Hubert, 65.1 ve 81.8 G güce maruz kaldılar.
İki aracın temasının ardından Hubert'in aracı 105.4 km/sa hıza çıktı ve bir kez daha bariyerlere vurdu.
İki aracın kazasından 2.5 sn sonra çift sarı bayrak sallandı. Hubert'in aracının sol tarafta durmasından 2.7 sn sonra yarış kırmızı bayraklarla durduruldu. Correa'nın aracı ise kazadan 2.6 sn sonra ters bir şekilde pist üstünde durdu.
Tıbbi ekipler ve kurtarma ekipleri Alesi'nin kontrolünü kaybettiği ilk andan 12 sn sonra ilk tepkilerini verdiler ve çift sarı bayraktan hemen sonra yola çıktılar. Olay yerine varan ilk tıbbi ekip, kırmızı bayraktan 54 sn sonra Hubert'e ilk müdahalesini yaptı.
Kırmızı bayrak sallandıktan 16 sn sonra, Correa'nın aracının altında yakıt sızıntısı nedeniyle yangın başladı. Bu yangın, 2 sn içerisinde görevli hakem tarafından söndürüldü ve Correa'ya ilk müdahale kırmızı bayraktan 69 sn sonra yapıldı.
İlk kurtarma ekibi olay yerine, kazanın gerçekleşmesinin akabinde 2 dk içerisinde ulaştı.
Kaza incelemesinin ardından ortaya çıkan sonuçları özetlemek gerekirse;
Olaylar zinciri, 4 pilotun karıştığı çok karmaşık bir kazaya sebep oldu. Yaşananlar sonucunda Correa ve Hubert'in araçları yüksek hızda çok büyük temas yaşadılar.
Araç dinamikleri nedeniyle, yüksek hızda araçlar arasında yaşanan temasta çok yüksek enerji transferi oldu. Bunun üzerine Hubert, kurtulamayacağı bir travma yaşarken Correa çok ciddi yaralandı.
Yaşananlarda tek bir neden yoktu. Kazayla ilgili yapılan detaylı analizlerin ardından bu çok şiddetli kazaya birçok şeyin bir araya gelmesinin sebep olduğu anlaşıldı.
Yapılan incelemelerde, hiçbir pilotun pist üstündeki koşullara ya da sarı bayrak sinyallerine uymadıklarına dair bir kanıt bulunamadı.
Yarış hakemlerinin ve yarış kontrolün sinyalleri uygulama ve kazayla alakalı kurtarma servislerini devreye sokma zamanlamasının iyi olduğu görüldü.
Güvenlik iyileştirmeleri, sürekli devam eden bir süreçtir. Bu yüzden bu kazadan çıkarılan sonuçlar, diğerlerinde olduğu gibi FIA'nın motor sporlarında güvenliği arttırma için yaptığı çalışmalarda kullanılacak. 2019'da FIA'nın güvenlik departmanı, her ülkenin federasyonunun desteğiyle 28 ciddi ve ölümcül yarış kazasını inceledi.
tr.motorsport.com