Formula 1’in İstanbul’a dönmesi için yeni bir umut daha doğdu. İstanbul Park’ın işletmecisi Vural Ak, F1’in patronu Ecclestone ile görüşmelerin sürdüğünü, ilerlemeler olduğunu kaydetti.
F1 İstanbul'a dönebilir
İstanbul Park pistinin işletmesini 10 yıllığına devralan Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak,Formula 1’in yeniden Türkiye’ye dönmesi için kapıların kapanmadığını, 2014 sezonu takvimi için Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone ile görüşmelere devam ettiklerini söyledi.
Hükümetten yanıt gelmemesi üzerine 2013 takviminin kapandığını, ancak bu tarihten sonra da Ecclestone ile görüşmelere ara vermediklerini belirten Ak, “Bernie ile gelecek sezon için görüşmeler yapıyoruz. Gayet olumlu gidiyor, ilerlemeler var. Zaten kendisi de niyetli. Hükümetin katkısını azaltacak formüller üzerinde çalışıyoruz” dedi. Ak, özel sektörün olimpiyatların Türkiye’de yapılması için nasıl seferber olduğunu gördüklerini hatırlatarak, “Bu nedenle Formula 1 için de destek bulacağımıza inanıyorum. Sonuçta Türkiye’nin tanıtımı için hala bulunmaz bir fırsat” diye konuştu.
Formula 1’in patronu Ecclestone, geçtiğimiz günlerde yapılan Bahrain GP’si sırasında yaptığı açıklamada Formula 1 takvimine eklenmesi gündemde olan ülkelerle görüşmelerin devam ettiğini belirtmiş, bunlar arasında da Türkiye, Tayland ve Meksika’nın bulunduğunu belirtmişti.
Federasyonla davalık oluyor
Eylül ayında İstanbul Park’ta, Dünya Superbike Şampiyonası ile milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu’nun yarıştığı Dünya Supersport Şampiyonası’nın 11. ayağına ev sahipliği yapacaklarını anımsatan Vural Ak, “Burada sporcumuz Sofuoğlu da yarışacak. Ancak Motosiklet Federasyonu’ndan, bu yarışın Türkiye’de yapılması konusunda hiçbir yardım göremiyoruz. Hakem ve denetçi bile vermiyorlar” diye konuştu.
Bu yarışın getirilmesi için 3 milyon euro harcadıklarını, ancak federasyonun hiçbir şekilde kendilerine yardımcı olmamasını anlayamadıklarını belirten Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, sözlerini şöyle sürdürdü:“Kenan Sofuoğlu, sonuçta Türkiye’nin milli sporcusu. Onun da yarışacağı bir organizasyonu Türkiye’ye getiriyoruz. Cebimizden 3 milyon euro ödüyoruz. Türkiye Motosiklet Federasyonu’na organizasyon için başvurduğumuzda, ‘Hakem ve direktör veremeyiz. İstiyorsanız başka ülkeden getirin’ cevabı alıyoruz. Olacak şey değil.”
Lisansa 30 kat zam
Formula 1’in getirilmesinin yanı sıra motor sporlarının Türkiye’de daha fazla ilgi görebilmesi, insanların motor sporlarına kazandırılması için eğitim organizasyonları düzenleyeceklerini anlatan Ak, burada da farklı engellerle karşılaştıklarını belirtti.
500 yeni pilot yetiştireceklerini, bunun için 200 adet araç hazırlamayı planladıklarını vurgulayan Ak, “Maalesef bu konuda da Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ile davalık konuma geldik. Eğitimlere katılacak sporcuların lisans ücretleri için, normalin 30 katı yüksek fiyat istiyorlar. Türkiye’de dört yılda hiçbir şeye 30 kat zam gelmedi!” ifadesini kullandı. Bu sorundan ötürü planladıkları eğitimleri ötelemek zorunda kaldıklarını da savunan Ak, “TOSFED her yıl fiyat listesi açıklıyor. Son 4 yılda lisans ve diğer ücretlere zam yapılmamış. Ama İstanbul Park’ta düzenleyeceğimiz organizasyon için lisans, gözetmen ve yarış direktörleri için bizden 1 milyon dolar talep ediliyor. Yani bizim pistimiz için özel fiyat isteniyor” dedi.
Evrakları toplamaya başladıklarını kaydeden Vural Ak, federasyona dava açmaya hazırlandıklarını ifade etti.
Fiyat konusunda anlaşılamamıştı
Dünyanın en çok izlenen spor organizasyonları arasında gösterilen Formula 1’in Türkiye macerası, 2005 yılındaki ilk starttan sonra 7 yıl sürmüştü. Büyük yatırım ve umutlarla başlayan F1’in Türkiye macerası, Bernie Ecclestone ile organizasyon ücreti konusunda yaşanan sorunların çözülememesi sonucu 2011’de son bulmuştu. Ecclestone, 7 yılda, her yıl için 13.5 milyon dolar yarış bedeli alırken, 2012 yılından itibaren bu ücretin 26 milyon dolara çıkarılmasını istemiş, hükümet ise bu miktarı vermeyeceğini bildirmişti.
Geçen yılın sonlarında Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak ile Ecclestone arasında görüşmeler yapılmış, parasal konu dışında tüm detaylarda anlaşmaya varıldığı bildirilmişti. Ak, 60 bin seyirci getirme sözü verdiğini, hükümetin 13.5 milyon dolar ödemeyi kabul etmesi halinde, kalan bölümü kendisinin karşılayacağını söylemişti.
Ak, Ecclestone ile 20-21 milyon dolara anlaşılabileceğini ifade etmişti.Ancak Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Formula 1’in hükümetin gündeminde olmadığını, bunun özel sektörün konusu olduğunu bildirmişti. FIA da, İstanbul için ayırdığı 21 temmuzu boş bırakmıştı.
520 milyon seyirci
Halen dünya üzerinde 19 ülkede düzenlenen yarışların yaklaşık 16’sı ülke hükümetlerinin parasal desteğiyle gerçekleştiriliyor ve yarış başına hükümetler ortalama 27 milyon dolar ödüyor.
Özellikle Asya ülkeleri, prestij getirmesi amacıyla yarış başına 40-50 milyon dolara kadar çıkabiliyor. F1 yarışları TV’de 520 milyondan fazla kişi tarafından izlenirken, pistlere 4 milyon kişi gidiyor.