play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 44
#33 Max Verstappen
Sıra 2| Puanı 36
#63 George Russell
Sıra 3| Puanı 35
#81 Oscar Piastri
Sıra 4| Puanı 34
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 5| Puanı 22
#23 Alexander Albon
Sıra 6| Puanı 16
#31 Esteban Ocon
Sıra 7| Puanı 10
#18 Lance Stroll
Sıra 8| Puanı 10
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 9
#16 Charles Leclerc
Sıra 10| Puanı 8
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 11| Puanı 6
#87 Oliver Bearman
Sıra 12| Puanı 4
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 13| Puanı 3
#55 Carlos Sainz
Sıra 14| Puanı 1
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 15| Puanı 0
#7 Jack Doohan
Sıra 16| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 17| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 18| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 19| Puanı 0
#6 Isack Hadjar
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:78, Galibiyet:2
Mercedes | Sıra: 2
Puan:57, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 3
Puan:36, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 4
Puan:17, Galibiyet:0
Ferrari | Sıra: 5
Puan:17, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:14, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:10, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 8
Puan:6, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 9
Puan:3, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Japonya GP 6 Nisan 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 1481
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
F1'de Güvenlik - HANS Sistemi
04-03-2012, 06:22
sadmin
Patron
KONU:
197,124
MESAJ:
553,937
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Tsunoda, Red Bull’da ke...
Formula 1 Tekrar İzle
MotoGP Amerika 2025 - F...
MotoGP
2025 Moto2 Amerika - Di...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
En ucuz F1 takımının (B...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
29 Mart: F1 Tarihinde B...

Yorum: #1
F1'de Güvenlik - HANS Sistemi

[Resim: 4048719.jpg]

Baş ve boyun destek sistemi HANS (Head and Neck Support System), yıllardır motor sporları kurallarında gördüğümüz bir diğer yenilikçi güvenlik aygıtı. Fakat ilk kez 2003 yılında Formula 1'de kullanımı zorunlu hale getirildi. Amacı basit: kaza sonucu çabuk bir şekilde yavaşlama boyunca pilotun baş ve boyun kısmına yüklenen kuvveti mümkün olduğunca azaltmak.

Yarış kazalarında ölümcül olabilecek düzeyde boyun ve kafatası çatlakları riskini azaltmak için kullanımı zorunlu kılındı. Günümüzde modern yol araçlarında kullanılan ve tetikleyici bir sistemle çalışan hava yastığı ve emniyet kemeri gibi aktif güvenlik ekipmanlarından olmayan HANS tamamıyla pasif olup herhangi bir elektronik sensör ya da güç kaynağına ihtiyaç duymamaktadır.

HANS sistemi, 1980'lerin ortalarında USA, Michigan State University'de biyomekanik mühendisliği profesörü Dr. Robert Hubbard tarafından icat edildi. Arkasındaki prensip oldukça basit. Pilotun gövdesi güvenlik pilot bağı boyunca yarı aracının gövdesine sağlam bir şekilde bağlanmasına rağmen, baş ve boyun bölgesi kaza anında desteklenmiyor. Yarış pilotunun kaskı başın ağırlığını arttırır ve ileri doğru salınımdaki sarkaç momentumu boyun kasları tarafından absorbe edilir. Kaza anında kafa ve omurganın şiddetle sarsılmasından ileri gelen travmalar yol araçları kazalarında yaygın olarak yaşanan bir durum. Buna rağmen Formula 1 kazalarında açığa çıkan kuvvetler (elbette) daha yüksek değerlere ulaşıyor.

HANS sistemi karbon fiber bir yapıdan meydana gelmiş olup sürücünün boyun kısmını sarar ve yine sürücünün kaskına bağlanarak sabitlenir. Sürücünün normal anlarda başını rahatlıkla hareket ettirebilmesini sağlamak amacıyla kaska gevşek bir şekilde iki yandan kayışlarla bağlanır. Önden gelecek darbeler esnasında kaskın hareketi bu kayışlar tarafından kontrol edilirken pilotun boyun kısmına gelen kısmı bu bölgede güvenlik donanımıyla sıkıştırılır. Sürücünün boyun ve kafatası tarafından absorbe edilen enerji dramatik bir şekilde azaltılır ve bu sırada kaskta yüklenen yük kafatası kısmından daha uygun yer olan alın kısmına doğru transfer edilir .

Orjinal HANS donanımı 1990 yılında satışa sunuldu fakat boyuna takılan kısmı geniş olduğundan Formula 1 ya da tek koltuklu, dar kokpitli yarış serileri için uygun değildi. 1995 yılında Mika Hakkinen'in Adelaide'da kafatasının çatlamasına neden olan çok ciddi kazanın ardından FIA, Daimler Chrysler ile birleşerek büyük darbeler anında sürücünün baş kısmını en iyi şekilde korumanın yollarını bulmak için bir program başlattı. Hava yastığı ve 'aktif' güvenlik sistemleri üzerinde kısaca düşünüldü fakat araştırma HANS sisteminin geliştirilmiş versiyonunu Formula 1'e uygun hale getirilip kullanılması yönüne kaydı.

Testler boyunca sistemin yararları açık bir şekilde görüldü, veriler HANS sisteminin baş hareketini % 44, boyna uygulanan kuvvetini % 86, hızlanma anındaki kuvvetin başa etkisini % 68 oranında azalttığını gösterdi.

Tekrar gözden geçirilen sistem Formula 1 için onaylandı ve 2003 sezonundan başlamak itibariyle bütün pilotların kullanması zorunlu kılındı. Bazı pilotlar tam bir yarış mesafesi boyunca kullanıldığında rahatsız edici olduğundan şikayetçi olsalar da, genel olarak gerçekten sakatlanma riskini azaltacak mantıklı bir yol olarak kabul edildi.


04/03/2012, 6:22

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Ferrari'nin Red Bull'a Benzerliği, Puanlama Sistemi, Yeni Güncellemeler, Imola GP sadmin 0 177 16/05/2024, 0:49
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Literatür 8. Bölüm: Güvenlik Aracı (Safety Car) sadmin 0 185 09/04/2024, 23:38
Son Mesaj: sadmin
  Yorum 56 Yıllık Mazi, Formula 1 Güvenlik Araçları, Nürburgring'in En Hızlısı: AMG One | Gümüş Oklar #5 sadmin 0 237 11/11/2023, 23:38
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1