Formula 1’in yakışıklı yeni araçları Avustralya’da kendisine yakışır bir yarış ortaya koyamadılar, peki bu Lewis Hamilton’ın dediği gibi ‘temel’ bir sorun mu?
Yeni kurallar harika bir fırsatla birlikte geliyor, ancak bazı mesuliyetlere de sahipler.
Her F1 sezon öncesi gibi Avustralya GP haftalarca testlerden sonra çok heyecan verici bir şekilde başladı ve tüm konuşmalar, tüm tahminler 58 tur boyunca bize kendisini gösteren gerçeklerle son buldu.
Yarış öncesinde genel merak konularının üzerinde de sorular bulmak mümkündü.
Hakkında çok konuşulan yeni kurallar sporu iyileştirecek miydi, yoksa gazetecilerin F1’in yeni çağında ışıklar söndüğünde neden böyle olduğu yönündeki ateşli sorularına mı yol açacaktı?
Ancak cevaplar bu yakışıklı araçların Melbourne’de heyecan verici yarışlara sahne olmasına engel olduğu yönünde oldu. Resmi geçit yarışlarını F1’de hep gördük, ancak daha ilk adımdan bunun ortaya çıkması korkuları daha da büyüttü.
Sürücüler çok agresif görünen yeni araçları başlangıçtan bitime kadar zorlayabileceklerini söyleyince heyecan da ister istemez artmıştı. Ancak 11 ve 12. virajların düz geçilmesi tek bir çizginin kullanılacağının en temel göstergesiydi.
Geçtiğimiz yıl Alexander Wurz mutlu sürücülerin daha iyi yarışlar ortaya koyacağını söylerken bizi meraklandırmıştı, peki Fernando Alonso’yu en son ne zaman F1’de sürüş yaparken çok neşeli olduğunu söylerken duydunuz?
Şimdi soru sorma zamanı… Yeni nesil F1 araçları Cumartesi günlerini izlemeyi Pazar günlerinden daha mı keyifli bir hale getirdi?
Gerçekler
Pirelli 2017’ye %25 dana geniş lastiklerle geldi ve bu araçlara daha agresif bir görünüm katarken aynı zamanda büyük aerodinamik değişikliklere yardımcı olacak mekanik tutunmayı da sağladı.
Pirelli’nin yaptığı bir diğer ayarlama da lastik hamurlarını değiştirmek oldu. Sürücüler ve takımlardan yapılan baskı üzerine FIA tedarikçiden daha fazla dayanacak ve yarışlarda daha fazla zorlanabilecek lastikler geliştirmesini istedi.
Sonuçta olanları görebiliyorsunuz, sezonun büyük kısmı tek pit stopla geçecek gibi görünüyor ve ultra yumuşak lastiklerle devasa mesafeler gidebilen pilotlar gördük. Daniil Kvyat sıralama turlarında da kullandığı ultra yumuşak lastiklerle yarışta dolu depo ile tam 34 tur gitmişti!
Testlerin son gününde Mario Isola ile yapılan konuşmada Pirelli’nin motorsporları şefinin hedeflerine ulaştıkları için çok mutlu olduğunu duyduk. Lastikler artık daha dayanıklıydı ve sürücüler gerçekten zorlayabiliyorlardı. Bununla birlikte ‘daha az pit stopların yarışlar için iyi olup olmadığı’ sorusuna verdiği kaçamak cevaplar da oldu. Dikkatli okumak gerekiyor.
Temel sorunlar
Stratejik seçeneklerin kısıtlanmasından ziyade korkular araçların fazlaca yere basma kuvveti üretmelerinden dolayı geçişlerin mümkün olmayacağı yönündeydi.
Lewis Hamilton pit stoplarda liderliği kaybettikten sonra Sebastian Vettel’i takip etmekten vazgeçtiğini çünkü kirli havada atak yapabilecek kadar yaklaşamayacağını söyleyerek bizleri büyük endişelere götürdü. Daha da kötüsü, İngiliz pilot bu kısıtlamaların ‘temelden’ olduğunu söyledi ve asla daha iyi olamayacağının altını çizdi.
“F1’e geldiğimden bu yana araçlarda olan temel bir şeydi, ancak şu an her zaman olduğundan daha da kötü. Kesinlikle daha iyi olmayacak. Bence kesinlikle sezonun geri kalanında aynı şekilde devam edecek.”
Toto Wolff Vettel’in yarışın ilk bölümünde İngiliz pilottan daha iyi olduğunu söylemişti, ancak türbülans onun bir saniyeden daha fazla yaklaşabilmesine engel olmuştu.
Bu sorunların en büyük göstergesi Fernando Alonso’nun açıkça zayıf motorlu McLaren-Honda’sının arkasında 34 tur boyunca takılı kalan Esteban Ocon’dan geldi.
Ocon sonunda geçebilecek bir yer bulduğunda 50. tura gelinmişti ve McLaren zaten güçten düşmüş ve kenara çekmek için hazırlanıyordu.
Gerçekte Vettel görünürde hızlı olmasına rağmen, Hamilton lastiklerinin durumu hakkında yanlış kanıya varmamış olsaydı Avustralya GP’sini hala kazanabilecek durumda olurdu.
Pirelli’ye göre Hamilton pite geldiğinde lastiklerinin %30’u hala duruyordu. İngiliz pilot lastiklerinde tutunma sorunu olduğundan şikayet etmiş ve daha erken pite gelmişti. Bu da Sebastian Vettel’e temiz hava sağlayarak istediği farkı yaratabilmesini sağlamıştı. Bu lastiklerin çalışma aralıklarını bilmemekten kaynaklanan ve muhtemelen gelecekte bir daha olmayacak bir yargılama hatasıydı.
Temiz hava aynı zamanda Alman pilotun 23. tura kadar lastiklerini kullanabilmesini sağladı ve erken pite giren Hamilton henüz pite gelmemiş Max Verstappen’in arkasında çıktı. Aynı durum geçen yıl olsaydı lastik ömürleri arasındaki fark ve DRS’in de katkısıyla Hamilton Red Bull’u kolaylıkla geçecek ve erken pite girerek trafiğin içine düşmenin kabul edilebilir bir şey olacağını kanıtlamış olacaktı.
Büyük test
Doğal olarak tek bir yarışa bakarak karar vermek tedbirli olmak anlamına gelmiyor. Aslında Albert Park aksiyon açısından en iyi referans noktası olarak kabul edilemez, klasik kabul edilen yarışları pist üstü aksiyonlarından çok kazalarının fazla olmasından dolayı olmuştu.
Ancak bu hafta sonu yapılacak Çin GP F1 için gerçek bir büyük test olacak. Geçtiğimiz yıl rekor sayıda pit stop ve farklı stratejilerin sonucu olarak devasa sayıda geçişler görmüştük ve yeni nesil Formula 1’i anlamak için gerçek bir referans noktası olmuş durumda.
Arka taraftaki uzun düzlük DRS’in daha verimli kullanımı ile iyi geçiş şanslarının olmasını sağlayabilecekken, pistin uzun ve hızlı virajları araç takip etmeyi Avustralya’da olandan daha zorlu bir hale getiecektir.
FIA DRS bölgelerini ayarlamak için düşüncelere çoktan dalmış durumda, ancak heyecan verici yarışların ortaya çıkması için tek yapılması gereken şey bu olmamalı.
Elbette tek bir yarış bir sezon etmez, umarız böyle olmaz! Ancak sürücülerden gelen yanıtlar bu canavarların birbirleriyle yarışmak için fazlaca zorluk çıkarttığı yönünde.
Felipe Massa geçişlerin daha zor olup olmadığı sorusuna çok özet sayılabilecek bir yanıt vermişti: “Ne geçişi?”
Haklıydı, bu başından bu yana bu konuda uyarılar yapılıyordu, ancak bu derecede bir şeye hazır olmadan önce F1’e bir şans vermek istedik.
Sonunda, sporun yeni sahiplerinin ganimetleri toplayabilmek için mücadele etmeleri gereken nurtopu gibi bir sorunları daha oldu!
###