1300 beygirin üzerindeki gücüyle düşük hızlı virajlardan mermi gibi fırlayan ve frenlemede olduğu gibi viraj çıkışlarında da geçişler yapabilen F1 araçları fikrine nasıl bakardınız?
Bu yılın başlarında FIA, Bernie Ecclestone ve motor üreticileri arasında çok kritik anlar yaşandı ve sonunda mevcut hibrid turbo güç üniteleri ile 2020’ye kadar devam edilmeye karar verildi. Bu da üreticilerin motor ücretlerinde indirim yapması şartına bağlanmıştı.
2014’te spora giren hibrid turbo motorlar üzerindeki tartışma birkaç yıl öncesinde başlamıştı. Çünkü motor teknolojileri aylarla değil, yıllarla ölçülüyor. Şimdi ise aynı soru tekrar soruluyor: Bir sonraki F1 motoru nasıl olmalı?
Ecclestone motorlarda çok fazla gürültü çıkaran temel tasarımlara geri dönülmesini ve müşteriler için ucuz olmalarını istiyor.
Padoktaki insanların fikirleri alındığında, üreticilerin motorların gittiği yön ile ilgili düşünceler çok ilginç bir hal alıyor.
Genel kanı 2020 sonrası motorların temel olarak mevcut 1.6 litre turbo hibridler üzerine kurulu olacağı ve bazı parçaların standardize edilerek masrafların kısılabileceği yönünde.
Ancak ilginç olan şey ise tartışmaların Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nda hali hazırda kullanılan ön aksı süren elektrik sisteminin getirilmesi konusunda olması. Elektrik motorları ön aksa 350 beygir güç verebilir ve şu an 950 beygir olan ve 2020’de 1000 beygiri geçecek güç ünitelerinin birleştirilmesi ile yeni F1 elde edilebilir. Yeni F1 aracı 1300 beygirin üzerinde güç üretebilir ve virajlardan bir mermi gibi fırlayabilir.
Hibrid turbo araçlar hakkında çok az dile getirilen şeylerden birisi de geçiş sanatında değişikliklere yol açmasıydı. Geleneksel olarak, bir geçiş manevrası düzlükte başlar ve frenleme bölgesinde son bulur. Öndeki aracın lastikleri arkadakinden daha eski olduğunda ise arkadaki araç daha iyi çekiş yakalar ve yanına gelebilir. Bu hareket hibrid turbo motorlarla çok daha fazla görülmeye başlandı, viraj çıkışlarında daha iyi güç elde edilebilmesi sürücülerin frenleme bölgesini beklemeden viraj çıkışlarında geçiş yapabilmelerine imkan vermeye başladı.
F1’in içindeki insanlar yeni 2017 aerodinami kurallarından endişe ediyorlar; tarih bize daha fazla yere basma üreten araçların birbirine yaklaşmakta sorunlar yaşadıklarını söylüyor ve yarışlar bundan etkileniyor.
Bu yüzden 2017’de geçişlerin düşmesi olası ve tipik F1 tepkileri gelmeye başlayacak ve bu da kuralların yeniden gözden geçirilerek en iyinin ne olduğunu bulmak için çalışmaların başlamasına neden olacaktır.
Takımlar, FIA ve Ecclestone 2020 sonrası motorlar üzerinde tartışmaya başlayıp, araçların artan yere basma kuvvetinden kaynaklanan sorunları azaltıp geçişleri destekleyecek ön aks elektrik sistemi hakkında bir karar vermeye çalışacaklar. Bu sistemle araçlar düşük hızlı virajlarda daha iyi ön tutunma yakalayabileceklerinden dolayı daha iyi hızlanacaklar. Ancak burada araçların ağırlıklarını aynı tutabilmek büyük bir mücadele olacak.
2021’de Formula 1’in lastik tedarikçisinin kim olacağını henüz bilmiyoruz, ancak kim olursa olsun, lastiklerini bu yaklaşıma uygun olarak üretirken yarışları yakın ve geçişlerin virajların başlangıcı, bitişi ve frenleme bölgesinde yapıldığı bir spora da uydurmak zorunda kalacaktır.
Şasi mühendisleri ile konuşulduğunda bir F1 aracını güce sahip bir ön aks ile üretmenin zorluklarından bahsediyorlar. Bir kısmı burun yapısının içinde olması gereken diferansiyelin ekstra ağırlığının paketlenmesinden dem vururken bazıları ise geçmişte önde tutunma yakalayabilmek için çeşitli şeylerin denendiğinden bahsediyor.
Hockenheim’daki Cuma FIA basın toplantısında 2020 sonrası motorlar konusunda bir tartışma yaşandı ve Ferrari’den Jock Clear kural koyucuların bu kez daha iyi planlar yapmalarını ve taraftar ve izleyicilerin istediklerine daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi.
“Bence bu turbo hibrid sürecinden öğrendiğimiz şey güç ünitelerinin çok çok karmaşık oldukları ve çok fazla planlama gerektirdiğiydi. Bir sonraki görüşmelere girdiğimizde artık gözümüzü dört açacağız.”
“Bu işlerin nereye gidebileceği konusunda olabilecekleri hafife almamış olanımız olduğunu düşünmüyorum, ne kadar önce başlarsak, sorunlardan o kadar önce haberdar oluruz ve sporun iyiliği için daha iyi bir çözümle gelebiliriz.
“Sporun ihtiyaç duydukları ve halkın istedikleri hakkında daha çok düşünmeliyiz.”
Red Bull şimdiye kadar hibrid turbo çağının ters köşesinde kalmış olsa da, motor performansları yakınlaşmaya başladığında lider oldukları aerodinami alanı ile birlikte öne çıkmaya başladıklarını görüyoruz. Paul Monaghan kural koyucuları bu kez motorlar arasında büyük performans farklarının olmasını engellemeleri gerektiği konusunda uyardı.
“Bence Formula 1 kendisine bakmalı ve güç ünitesi performans farklarında nasıl bir seviyeye ihtiyacı olduğuna karar vermeli. Bu etken takımlar arasında büyük farklara yol açmalı mı?”
“Ve sonrasında bu güç ünitelerinin yaklaşmaya başlamalarının ne kadar sürdüğüne bakmalılar, biz henüz yaklaşamadık. Gelecek motor kurallarında ileriye bakarak bu nasıl şekillenebilir? Eğer bunu 2014 motorunda yaptığımızdan daha başarılı bir şekilde yapabilirsek Formula 1’in daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.”
###