Geleneksel pillerden çok daha verimli olan yeni bir süper kapasitör türü geliştirildi
Süper kapasitör teknolojisindeki büyük gelişme, elektrikli araçların birkaç dakika içinde şarj olmasına olanak sağlayabilir.
İngiltere merkezli teknoloji şirketi Augmented Optics, Surrey Üniversitesi ve Bristol Üniversitesi araştırmacıları ile birlikte daha fazla elektrik depolayabilen ve mevcut süper kapasitörlerden daha hızlı şarj edebilen yeni bir malzeme geliştirdiler.
Geleneksel bir süper kapasitör, bir elektrolitteki iki elektrottan oluşur. Çok miktarda enerji tutarlar, boşaltırlar ve şarj eder ve şarj edilebilir bir pilden çok daha fazla şarj döngüsüne dayanabilirler. Ancak enerji yoğunluğu düşüktür, bu nedenle otomobil gibi bazı uygulamalarda kullanılmak bu süper kapasitöre ağır gelir.
Yeni geliştirilen materyal bir tür polimer. Bristol Üniversitesi araştırmacısı Dr. Ian Hamerton'a göre, bu materyal "birçok tekrarlanan alt birimden oluşan ve üç boyutlu bir ağ oluşturmak için birbirine yapışmış büyük organik moleküllere dayanıyor.”
Otomotiv uygulamaları orijinalde araştırmaya dahil edilmemişti ancak, ekip kısa sürede bunu fark etti. Yeni geliştirilen bu materyal ile aracın menzili arttırılabilir, şarj süresi 2-3 dakikaya kadar düşürülebilirdi.
Malzeme, ayrıca, mevcut pil teknolojisinin elektrikli otomobillere dayattığı tasarım sınırlamalarını ortadan kaldırabilecek bir yapıya sahip. Ve oldukça hafif.
Auto Express, ekibin yalnızca birkaç saniye içinde 250 kilometre menzile kadar şarj edilebilen bir prototip elektrikli otomobil üretmeyi umduğunu bildirdi.
Augmented Optics teknik müdürü Dr. Donald Highgate “Eğer materyal düşündüğümüzün yarısı kadar bile iyiyse, biraz da tecrübenin yardımıyla sektörü tamamen devralır. Yıkıcı bir etkisi olur evet, otomobil üreticilerini büyük şoka uğratır ancak otomobiller aynı fabrika hattında üretilebilir.” dedi.