Continental'in patronu güç ünitesindeki değişimin otomotiv dünyasındaki iş durumuna nasıl etki edeceğinden emin değil.
Günümüzde otomobillerin çoğu hâlâ gücünü petrol bazlı yakıtları kullanan içten yanmalı motorlardan alıyor. Ancak yakıt ekonomisi ve sera etkisi yaratan gazların emisyonu ile alakalı düzenlemelerin daha da sıkılaşması üzerine elektrikli güç üniteleri öne çıkmaya başladı. Otomotiv tedarikçisi Continental'in CEO'su Elmar Degenhart'a göre EV'lere yönelim, geleneksel motor üretimi yapan insanları işinden edebilir.
Reuters'a göre Alman gazete Welt am Sonntag'a motor üretimiyle uğraşan insanların geleceği üzerine konuşan Degenhart "Düşük katma değer nedeniyle üretim işleri yok olacak. Geçişin yumuşatılmasına ve darbenin hafifletilmesine olanak verecek bir prosesin tasarlanması için yeterli zaman var." dedi.
Elektrik motoru ve batarya üretimine geçiş, otomotiv endüstrisinde yeni pozisyonlar oluşturacak. Reuters'in haberine göre Degenhart, artık ihtiyaç duyulmayan işlerin yerini dolduracak kadar yeni pozisyonun oluşup oluşmayacağını tahmin etmenin erken olduğuna inanıyor.
Degenhart, 2016 yılı içerisinde elektrikli ve hidrojen yakıt hücreli araçların eninde sonunda standartları belirleyeceğini söylemişti. Ancak deneyimli yönetici bu araçların anaakıma yerleşmesi için depolama maliyetlerinin kWh başına 109 $ (günümüz kuruyla yaklaşık 385.5 TL) seviyelerine ulaşması gerektiğini öngörmüştü.
Degenhart sözünü sakınan bir isim değil. Continental CEO'su, Volkswagen'in dizel emisyon skandalının Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Çin gibi ülkelerde araçların fosil yakıt kullanmasının sonunu getirebileceğini öne sürmüştü.
Elektrikli araçların otomotiv iş pazarına üretim haricinde daha birçok alanda büyük yenilikler getireceği açık. Elektrik motorları ve bataryaların bakımı, içten yanmalı motorlardan çok daha farklı; yani çok daha farklı becerilere sahip personel ihtiyacı olacak.
Otonom teknolojinin gelişi ile çalkalanmalar daha da büyüyecektir. Şimdiden otonom araçlar ile paket teslimatı denemelerine başlayan birçok üretici bulunuyor. Uzun mesafeli teslimatlar da bu donanıma sahip kamyonlar ile gerçekleştirilmeye başlandı. Tüm durumları tahmin edebilen otonom sistemlerin kaza oranlarını düşürmesi dolayısıyla sigorta şirketleri de zor duruma düşebilir.