Oyunculara Formula 1 dünyasında takım patronu olma şansı tanıyan F1 Manager serisinin yeni oyunun sunduğu en önemli yenilikleri sıraladık.
İngiliz stüdyo Frontier Developments'ın Formula 1 lisans haklarını satın aldıktan sonra geliştirmeye başladığı F1 Manager serisinin üçüncü oyunu 23 Temmuz itibariyle oyuncularla buluşuyor. Her geçen yıl daha detaylı hale gelen seri, bu yıl da dikkat çekici yeniliklere sahip. Bunların belki de en önemlisi kendi Formula 1 takımımızı kurabiliyor olmamız. Şimdi bu büyük başlık dahil olmak üzere F1 Manager 2024'ün seriye kattığı yeniliklere göz atalım.
Kendi F1 takımını kur
Serinin önceki iki oyununda mevcut 10 takımdan birini seçerek başarı kovalıyorduk. F1 Manager 2024'te ise sıfırdan bir takım kurarak grid'e dahil oluyor ve diğer 10 takıma meydan okuyoruz. Altı aşamadan oluşan takım kurma sürecinde ilk olarak takım için bir isim ve köken belirlemek gerekiyor. Köken kısmında altı seçenek mevcut ve bunlardan ilki oyuncuları tamamen özgür bırakıyor, diğer beş seçenek arkaplan hikayesi ve bazı kısıtlamalar içeriyor.
Takım kurma sürecinin tüm nimetlerinden faydalanmak için ilk seçeneği seçiyor ve takım ayarları ekranına geçiyoruz. Burada başlangıç bütçesi ve altyapı seviyesi belirleniyor. Bütçe için 2, 5, 15, 25 ve 40 milyon dolar, altyapı bölümünde ise tesis ve otomobil performansı kalitesi için yine beş üzerinden değerler seçilebiliyor. Tesis bölümü altında Otomobil Geliştirme Tesisleri, Personel Tesisleri ve İdari Tesisler için ayrıca seviye belirleniyor.
Bir sonraki aşama belki de en eğlencelisi çünkü hem pilotları hem de personeli belirliyoruz. Max Verstappen'i ilk otomobile oturtup onu eski takım arkadaşlarından Daniel Ricciardo ya da Carlos Sainz ile buluşturabilir veya F2'de yarışan genç Red Bull pilotları Isack Hadjar ve Pepe Martí ikilisini bir anda F1 dünyasına dahil edebilirsin. Teknik şefi, aerodinamik şefi, sporfit direktörü ve yarış mühendislerini seçince de personel alımı tamamlanıyor.
Mevcut motor üreticilerinden birini seçtikten sonra sıra markalaşmakta. Takım Markası bölümünde otomobilin kaplaması, pilotların tulumları ve en önemlisi de takımın logosu tasarlanabiliyor. Üşenenler için birçok hazır tasarım da mevcut ama sıfırdan bir takım kuruyorken her bir detayı kendimiz belirlememiz çok daha keyif veriyor. Tüm detaylara karar verdikten sonra bütçe için sponsorluk anlaşmaları yapıyor ve 11. takım olarak başarı kovalıyoruz.
Mentalite sistemi
Yüksek bütçeye, en iyi pilotlara ve takım çalışanlarına sahip olmak başarı için yeterli değil. Sonuçta ortada çok önemli bir değişken var ve o da insan. Başarıya giden yolda huzur, mutluluk fazlasıyla kritik. Pilotları ve takım çalışanlarını mutlu etmeli ki işler yolunda gitsin, herkes performans versin ve başarı gelsin. Oyunun yeni mentalite sistemi tam olarak bu konuyu içeriyor ve takımı yönetirken Mentalite Merkezi'ne sık sık uğramak gerekiyor.
Pilot ve takım çalışanlarının mentalitesi üç başlıktan etkileniyor. Bireysel durum direkt kendi mutlulukları, takım performansı takımın başarı oranı ve takım patronu ise bizim performansımız ile değişkenlik gösteriyor. Mutsuz bir pilotun sadece performansı düşmüyor, sadakati de azalıyor. Kontrat yenilerken yokuş yapabildikleri gibi, diğer takımlardan gelen tekliflere de açık oluyorlar. Haliyle doğru kararları vermek, takımın geleceği için önemli.
Mekanik arızalar
Oyunda yarış sonuçlarını doğrudan etkileyen yeni bir değişken var: Mekanik arızalar. Formula 1 dünyasını takip edenlerin fazlasıyla aşina olduğu bu durum artık oyunda da can yakabiliyor. Yüzlerce kilometre yapan bileşenler tabii ki yıpranıyor ve fazlasıyla yıpranan bir parçayı zamanında yenisiyle değiştirmezsek risk almış oluyoruz. Neyse ki arayüzde hangi parçanın problem çıkardığı görülebiliyor ve pilotu önlem alması için yönlendirebiliyoruz.
Bazı parçalar kalıcı problemler olarak ortaya çıkarken, ERS sisteminin geçici olarak devre dışı kaldığı durumlar da yaşanabiliyor. Bu noktada birkaç tur boyunca sorunun ortadan kalkmasını bekliyoruz. Öte yandan rakiplerle yaşanan temaslar sonrası ön kanatta küçük çaplı hasarlar oluşabiliyor ve karar takım patronu olarak yine bize kalıyor. Eğer pilot aerodinamik açıdan yeterli performansı alabiliyorsak hiç müdahale etmeden yola devam edebiliriz.
Ön kanatta hasar varsa pit stop'a girmek mantıklı olabilir. Peki pit stop'un tarihi nedir? Öğrenmek için aşağıdaki filmi izle...
Geliştirilen yarış simülasyonu
F1 Manager serisi her ne kadar özünde bir menajerlik oyunu olsa da ilk günden beri en dikkat çeken konu yarış motoru olmuştur. Daha önce çıkış yapmış benzer türdeki oyunlara kıyasla müthiş bir görsellik sunan yarış motoruna F1 Manager 2024 ile bazı yenilikler eklenmiş. Öncelikle izleme tecrübesinden bahsetmem gerekirse bu yıl yarışları yeni helikopter kamerasından takip edebiliyoruz. Özellikle yakın mücadeleleri bu şekilde izlemek büyük keyif.
İşin simülasyon tarafında otomobillerin davranışlarında bu yıl da iyileştirmeler mevcut. Daha gerçekçi bir görüntü ortaya çıkması için yapılan bu geliştirmeler sayesinde otomobiller geçen yıla göre daha yumuşak hareketler sergiliyor. Öte yandan pist dışına çıkan otomobillerin anlamsız bekleme ve zaman kaybetme davranışları da ortadan kalkmış gibi. En önemlisi de artık pilotlar çok daha agresifler ve pistin birçok yerinde geçiş deneyebiliyorlar.
Yeni bir kamera açısı ve simülasyondaki geliştirmeler dışında görsellik konusunda da geliştirmeler yapılmış. Öncelikle kauçuk parçaları ve ekstra yeşillikler gibi eklemeler yapılmış. Gerçek dünya verlerine göre eklenen kauçuk parçaları, pistlerdeki yarış çizgilerini çok daha belirgin hale getirmiş. Dört yılın ardından yeniden Formula 1 takvimine dönen Şanghay Uluslararası Pisti'ni de seride ilk kez ziyaret etme fırsatı bulduğumuzu belirteyim.
Yedek pilotlar
F1 Manager serisinin önceki oyunlarında birinci ve ikinci pilot dışında bir de yedek pilotumuz vardı. Antrenman seanslarında piste çıkarıp gelişimine yardımcı olduğumuz tek bir pilot yerine F1 Manager 2024'te bizi "yedek pilot" sistemi karşılıyor. Aslında bu bir tür "akademi sistemi" gibi düşünülebilir. F1 takımlarının gelecekte koltuk vermeyi düşündüğü pilotları bünyesine katması gibi biz de genç yetenekleri kontrat vererek takıma bağlıyoruz.
Nasıl ki Red Bull Racing'in F2'de ve F3'te yarışan birçok genç pilotu mevcut, biz de aynı şekilde direkt F1 koltuğu veremeyeceğimiz pilotları bir havuzda toplayabiliyoruz. Burada 10 pilotluk bir sınır söz konusu, yani 10 pilottan oluşan koca bir "akademi" kurmak mümkün. Alt kategorilerden başlayan, F3 ve F2 ile devam eden ve F1'e kadar uzanan yolculuk hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için "Nasıl F1 Pilotu Olunur?" makalesini okuyabilirsin.
redbull.com