Eski Red Bull pilotu Vitantonio Liuzzi, F1 kariyerinin erken sona ermesinden Formula 1 efsanesi Gerhard Berger'i sorumlu tuttu.
Vitantonio Liuzzi, 2005 sezonunda Red Bull adına dört yarışa katılmış ve bir sonraki sezonda kardeş takım Toro Rosso'da tam zamanlı olarak yer almıştı.
2006, Toro Rosso’nun F1’deki ilk sezonuydu ve Liuzzi, takımın o yılki tek puanını ABD Grand Prix’sinde aldı.
Ancak İtalyan pilot, 2007 sezonunun sonunda koltuğunu Sebastien Bourdais'ye kaptırdı. Daha sonra 2009'un ilerleyen aylarında Force India ile F1'e geri döndü.
Liuzzi'ye göre Bourdais, Şubat 2009'da hisselerini Red Bull'a geri satmadan önce Toro Rosso'nun sahiplerinden biri olan Gerhard Berger tarafından destekleniyordu.
Red Bull ile kariyerinin çok iyi ilerlediğini düşünen Liuzzi, 10 yarış kazanan Berger’in kendisini takımdan uzaklaştırdığını iddia etti.
Liuzzi, Inside Line podcastine verdiği röportajda, "O dönem biraz kafa karıştırıcıydı çünkü Red Bull'dayken tüm kariyerimin onlarla geçeceğini düşünüyordum. Markayla mükemmel bir uyum yakalamıştım ve büyük bir aile gibiydik."
"Ancak Berger, Toro Rosso’ya katıldıktan sonra ilk sürtüşmeler başladı çünkü onun başka pilotlara yönelik kendi çıkarları vardı."
“Nicolas Todt ile birlikte Bourdais'yi destekliyordu ve bu yüzden baskı yapmaya başladı. Toro Rosso'daki son yılımda, Bay Mateschitz Scott Speed yerine Vettel'i takıma almaya karar verdi.”
"Harika bir sezon geçirdim. Özellikle sezonun ikinci yarısında son derece rekabetçiydim ve Vettel takım arkadaşım olduğunda bile çok iyi performans sergiledim. Ama Berger'ın farklı fikirleri vardı.”
"Dolayısıyla, 2008’de koltuğumu koruyacağımdan oldukça emin olmama rağmen -çünkü hız, istikrar, takımı yönetme ve ekiple çalışma konusunda gerçekten harika bir yıldı- Gerhard geleceğe dair tamamen farklı düşüncelere sahipti."
"Sonuç olarak, pek de hoş bir olmayan şekilde yollarımız ayrıldı ve bunun sebebi Gerhard’dı."
Liuzzi, 2009 sezonunun son beş yarışında Force India’ya katıldı. 2010’da takımda kaldı ancak 2011'de HRT’ye geçti. HRT’de geçirdiği bir sezonun ardından F1 kariyeri sona erdi.
Liuzzi kariyeri boyunca takım değiştirmeyi beklemiyordu ve sonsuza kadar Red Bull ailesiyle kalacağını düşünüyordu.
44 yaşındaki eski pilot, Red Bull’un kurucu ortaklarından Dietrich Mateschitz’i "bir baba gibi" gördüğünü ancak Berger ile ilgili endişelerini dile getiremediğini belirtti.
Berger ve Mateschitz’in sadece iş ortakları değil, aynı zamanda yakın arkadaş olduklarını söyleyen Liuzzi, bu durumun kendisini zor bir konuma soktuğunu açıkladı:
"Red Bull ile kırılma noktam o oldu. Çünkü aksi halde tüm kariyerimi Red Bull'da geçirirdim. Bay Mateschitz bana gerçekten inanıyordu ve ben de takıma inanıyordum."
"O, benim için bir baba gibiydi. Onlarla çalışmak gerçekten harikaydı."
"Ama o dönemde Gerhard, bu bağı koparan kişi oldu. Bu uzun bir hikâye, bunu yapış şekli de en temiz ya da en hoş yol değildi ama büyük bir sporun içindeyseniz her türlü durumla savaşmak zorundasınız.
"Gerhard ile gerçekten zorlu bir mücadele verdik. O durum beni o kadar sinirlendirdi ki Bay Mateschitz’in yanına gidip ona söyleyemedim bile çünkü onlar uzun yıllardır iş ortaklarıydı."
tr.motorsport.com