play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#81 Oscar Piastri
Sıra 1| Puanı 99
#4 Lando Norris
Sıra 2| Puanı 89
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 87
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 73
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 47
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 6| Puanı 38
#44 Lewis Hamilton
Sıra 7| Puanı 31
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 20
#31 Esteban Ocon
Sıra 9| Puanı 14
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 10
#87 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 12| Puanı 6
#10 Pierre Gasly
Sıra 13| Puanı 6
#55 Carlos Sainz
Sıra 14| Puanı 5
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 15| Puanı 5
#6 Isack Hadjar
Sıra 16| Puanı 5
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 17| Puanı 0
#7 Jack Doohan
Sıra 18| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 19| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:188, Galibiyet:4
Mercedes | Sıra: 2
Puan:111, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 3
Puan:89, Galibiyet:1
Ferrari | Sıra: 4
Puan:78, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:25, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:20, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:10, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 8
Puan:8, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 9
Puan:6, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 10
Puan:6, Galibiyet:0
Formula1 Miami GP 4 Mayıs 2025

[Formula 1 Miami GP 3 Mayıs 2025 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Miami GP 2 Mayıs 2025 sprint sıralama turlarını izle canlı internetten]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 33
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eski F1 hakemi Herbert: “Max Verstappen Cidde’de iki kat ceza almalıydı”
25-04-2025, 01:18
sadmin
Patron
KONU:
198,337
MESAJ:
555,357
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Alonso: "25 yıllık kari...
Formula 1 Haberleri
Marko: "Ceza almasak Ci...
Formula 1 Haberleri
Herbert: "Piastri, Vers...
Formula 1 Haberleri
Vasseur: "Büyük manşetl...
Formula 1 Haberleri
Red Bull CEO'sundan net...

Yorum: #1
Eski F1 hakemi Herbert: “Max Verstappen Cidde’de iki kat ceza almalıydı”

[Resim: 50881.4467915b.f1tr.com]

Max Verstappen’in Suudi Arabistan Grand Prix’sinde aldığı ceza, eski Formula 1 hakemi Johnny Herbert’e göre yetersizdi ve en az iki katı olmalıydı.

Red Bull pilotu, Cidde’deki yarışın ilk virajında McLaren’den Oscar Piastri ile yaşadığı temasın ardından pist dışına çıkarak avantaj elde ettiği gerekçesiyle beş saniyelik zaman cezası almıştı.

Pole pozisyonundan başlayan Verstappen, daha iyi bir kalkış yapan Piastri’ye dış çizgiden atak yaparak virajı kesmiş ve pist üstü konumunu korumuştu. Dört kez dünya şampiyonu olan Hollandalı pilot, bu cezayı yarıştaki tek pit stopunda çekmiş ve Piastri’nin arkasına, ikinci sıraya düşerek yarışı orada tamamlamıştı.

Bu tür ihlaller genellikle 10 saniyelik ceza ile sonuçlansa da, olayın yarışın ilk turunda yaşanmış olması nedeniyle hakemler daha ılımlı davranarak beş saniyelik ceza vermeyi tercih etti.

Ancak 2025 sezonu öncesi medya yorumculuğu nedeniyle hakemlik görevinden alınan eski F1 pilotu Johnny Herbert, cezanın yetersiz olduğunu ve Verstappen’e standart 10 saniye verilmesi gerektiğini savundu.

“Max Verstappen’in Oscar Piastri ile 1. virajdaki olayı net bir cezaydı.”

“Bu sürücüler dünyanın en iyileri, en iyi karar verme ve farkındalık seviyesine sahipler. 1. viraj gibi bir viraja dalarken pist dışına tamamen çıkıyorsan bu on saniyelik cezadır ama burada beş saniye verildi, ve ben bu karardan memnun değilim.”

“Özellikle liderliği alıyorsan, bu beş saniyeyi telafi etmen oldukça kolay olabilir, daha önce de oldu. Eğer pozisyonu geri vermeden beş saniyelik ceza ile bu işten sıyrılabiliyorsan, cezanın ne anlamı kalıyor?”

“Bu kesinlikle bir avantaj kazanımıydı çünkü herhangi bir viraja girerken özellikle böyle dar virajlarda apekste, iç çizgide olman gerekir. Max o apekste değildi, en az iki metre dışarıdaydı.”

“Bir sürücü iç çizgideyken dışarıdan viraja dalmaya çalışıyorsan, bir sonraki viraja giriş açını büyük ölçüde kaybedersin. Bu viraj Oscar Piastri’nin hakkıydı, aracı istediği yere koyma hakkına sahipti. Max, frene daha geç basarak virajı kaçırdı, çok hızlı geldi.”

“Verstappen virajı bırakmalıydı”

Herbert, Verstappen’in o anda pozisyonu bırakıp Piastri’nin arkasına geçmesi gerektiğini savundu:

“Christian Horner ve diğerleri ‘Verstappen ortadan kaybolamaz ki’ diyor. Hayır, tabii ki kaybolamaz ama o virajı bırakmalıydı ve Piastri’nin arkasına geçmeliydi.”

“James Hunt kariyerimin başlarında bana şöyle demişti: ‘Bazen viraj kaybedildiyse bırakmak en iyisidir’ – ve tam olarak burada olan buydu. Bu gibi durumlarda pozisyonu bırakıp takip etmelisin.”

“Verstappen’in telsizden ‘Beni dışarı attı’ demesi, Yarış Direktörü’ne mesaj göndermek içindi. O da gerek görürse hakemlere iletecekti. Zaten bu olay sadece Verstappen’in avantaj elde etmesi ve pozisyonu koruması nedeniyle hakemlere taşındı.”

“Hakemler yarış hafta sonu öncesinde takımlar, sürücüler ve Yarış Direktörü ile üzerinde anlaşılan kurallara göre karar verir. Max ve tüm sürücüler bu kuralları zaten kabul etmiş oluyor. Red Bull’un bu konuda şikayet etme hakkı yok.”

“Dış çizgideki sürücü iç çizgidekine yer bırakmak zorundadır. Max yer bıraktı ama pist dışına çıkıp avantaj elde etti.”

“Red Bull olayı yanlış yönetti”

Red Bull Takım Patronu Christian Horner, kararı protesto etmek için olayla ilgili “kanıt” içeren bir çıktı paylaşmıştı. Ancak Herbert, Red Bull’un tavrını da eleştirdi:

“Horner, 1. virajda kimin önde olduğuna dair bir görselle çıktı ama bu tamamen saçmalıktı. Bu tavır, suçu FIA’ya ve hakemlere atma çabasıydı.”

“Bu iş böyle yürümemeli. Red Bull pozisyonu geri verme şansına sahipti ama bunu yapmadılar. Oysa Kimi Antonelli, Charles Leclerc ile aynı turda aynı virajda benzer bir şey yaşadı ama pozisyonu geri verdi.”

“Eğer Verstappen pozisyonu geri verseydi büyük ihtimalle yarışı kazanırdı. Ancak onlar riskli bir stratejiyle beş saniyelik ceza ile önde kalmayı denediler.”

“Bu iki-üç yıl önceki hızlı Red Bull olsaydı, belki işe yarardı ama McLaren ve Piastri bu sefer yeterince hızlıydı.”

“Ben bu kuralın hayranı değilim ama ilk tur olduğu için olayların değerlendirilmesi daha zor denilerek beş saniye cezası veriliyor. Ancak bence her zaman standart on saniye olmalı.”

“Kuralları değiştirirseniz, olaylar karmaşık hale gelir. Bu sürücüler dünyanın en iyileri, nerede fren yapmaları ve ne zaman hızlanmaları gerektiğini biliyorlar. Max avantaj elde etti, konu budur.”

trf1.net



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
Bugün, 1:18

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Marko: "Ceza almasak Cidde'yi kazanırdık" sadmin 0 58 Bugün, 2:40
Son Mesaj: sadmin
  Herbert: "Piastri, Verstappen'i alt edebileceğini herkese gösterdi" sadmin 0 44 Bugün, 2:37
Son Mesaj: sadmin
  Red Bull CEO'sundan net açıklama: “Max Verstappen 2026’da da bizimle” sadmin 0 51 Bugün, 2:35
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1